Hejka,
Wymiana rolki to temat do ogarnięcia samodzielnie ?
Jak tam jest z podejściem ?
Jest tu może jakiś manual ?
I z tego co wiem, to jest rolka z napinaczem i jest jeszcze jedna rolka zamocowana na sztywno czy tak ?
Hejka,
Wymiana rolki to temat do ogarnięcia samodzielnie ?
Jak tam jest z podejściem ?
Jest tu może jakiś manual ?
I z tego co wiem, to jest rolka z napinaczem i jest jeszcze jedna rolka zamocowana na sztywno czy tak ?
Ostatnio edytowane przez coachu ; 13-07-2022 o 07:44
A skąd mamy wiedzieć w jakim aucie i silniku? Jak spod Avatara to nie ten dział![]()
Sorki. 2.4 jtd 140km
Zdejmujesz koło,nadkole przednie i masz dostęp do wszystkich 3 rolek.2 prowadzące i 1 na napinaczu. Nie wiem,która cię interesuje. Blokujesz napinacz i zdejmujesz pasek.
Potrzebne podstawowe narzędzia i lewarek.
Do ogarnięcia na parkingu.
OKi.
Dzięki.
Blokada napinacza to coś w stylu napięcia go i zablokowania poprzez przełożenie czegoś w otworze ?
Sławek ale tam są 2 napinające i 1 prowadząca. Najpierw lewą rolkę napinającą na sprężynie przekręcasz i blokujesz np. wiertłem. Potem luzujesz prawą rolkę napinającą (taka z 2 dziurkami). Demontujesz pasek. Zakładając pasek tak mocno napinasz prawą rolką aż możesz swobodnie wyjąć blokadę z rolki lewej tej ze sprężyną.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Fakt.O tej zapomniałem o drugiej na mimośrodzie ale ja jej nawet nie ruszam i pasek schodzi bez problemu.A napięcie jest prawidłowe,bo wyjmuję wiertlo poprzez naciąg napinacza![]()
To dla spokoju trzeba wymienić dwie rolki napinające ?
W sumie jak szukałem to znalazłem w sklepach tylko jedną napinającą.
Wiesz,są zwolennicy wymiany "dobrego na nowe".Ja wymieniam to,co się popsuło/uszkodziło.
Tą na mimośrodzie sprawdź.Ja od czasu do czasu przy wymianie paska zdejmuje kapsle,myję łożysko i składam na nowy smar. I nie pamietam abym tą wymieniał.Szybciej chyba tą drugą prowadzącą wymieniałem,bo się rowek na tej toczni zrobił.