Cześć wszystkim. Mam pytanko, czy ktoś wymieniał olej w skrzyni metodą dynamiczną samemu w 166 2.4jdt 20v skrzynia Aisin aw55-50? Jakieś porady, sugestie? z góry dzięki
Cześć wszystkim. Mam pytanko, czy ktoś wymieniał olej w skrzyni metodą dynamiczną samemu w 166 2.4jdt 20v skrzynia Aisin aw55-50? Jakieś porady, sugestie? z góry dzięki
A jak chcesz to samemu zrpbic?
Samemu wymienia się statycznie. Wymiana dynamiczna polega na przepłukiwaniu oleju przez skrzynię specjalną maszyną. Jeżeli chcesz to zrobić samemu to znaczy że masz taką maszynę i umiesz to zrobić![]()
Wymieniałem miesiąc temu, metodą qasi-dynamiczną. Przygotowałem 12l oleju, przez korek zlałem stary olej z miski,zakręciłem korek, odkręciłem wymiennik ciepla, podstawiłem miskę i uruchomiłem silnik. Nowy olej nalewałem proporcjonalnie do ilości wylewanego zmieniając, co jakiś czas pozycje lewarka D-N-R. Na końcu zakręciłem wymiennik i przy pracującym silniku, na N ustaliłem, przy pomocy bagnetu właściwy poziom oleju. Sporo babraniny (ok 2 godz.) ale efekt zadowalający.
Kurde, ryzykowne tak na żywca przelewać olej![]()
"Nie takie rzeczy ze szwagrem sie robilo"![]()
Tylko po co ? skoro wymieniasz olej co 60 000 km to wystarczy wymiana statyczna , chyba że masz w misce zamiast oleju zupę i to typu gęsta grochówka ,ale wtedy to i wymiana dynamiczna nic nie pomoże , wymieniałem olej w tym tygodniu zgodnie z zaleceniem specjalisty od automatów i powiedział że jeżeli zlewany olej ma normalną konsystencję to nie ma sensu wymieniać go całego
A facet na pewno się zna na swojej pracy bo połowa warszawskich taryfiarzy która jeździ na automatach to robi serwis u niego
Tylko ze taryfiarze nie jezdza na skrzyniach aisin tylko mb albo zf. Ogolnie do aisina wchodzi 11-12l, statycznie zlejesz 4-5l a co z reszta? Lepiej zmieniac statycznie niz w ogole ale nie ma co mowic ze polowa zmienionego oleju to jest najlepsza opcja. W silniku wymieniasz 90-95% a nie 50%
Ale olej w silniku przepala się. A w skrzyni nie. Dlatego też tak rzadko się olej zmienia i jest dopuszczalna przez producenta wymiana statyczna.
Tylko ze producenta interesuje ze ta skrzynia zrobi 150tys a nie 300. I aisin na bank sie grzeje mocno, wiem olej tez sie zuzywa mocniej. Niech kazfy robi co chcr.