Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Temat: Opinie o 4HP20 w Alfie 166

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Dokładnie tak. Jedynka dość mocno zwiększa obroty i wyhamowuje auto. Ale bez szarpnięć.
    Artur, miałes automat powinieneś wiedzieć. Poza tym. Jak już jeździsz za tymi autami to przejedź się z jakimś forumowiczem co taka ma.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Panowie co by tu nie pisać w tym temacie to automat jest niezłą opcją zarówno jeśli chodzi o wygodę jak i koszta eksploatacji. Ci co myślą, że skrzynie manualne są tańsze nie eksploatowali swojego auta w dłuższym okresie.

W przeciągu dwóch lat jazdy 166 zmieniłem : sprzęgło, dwumasę i samą skrzynię (zmielony dyfer) - koszt operacji wliczając robociznę (akurat tego nie robiłem sam) to: 900+450, 450, 1400 . Razem jakieś 3200 zł. Używany automat 4HP20 to jakieś 1000 zł i zostaje nam druga skrzynia na części / do regeneracji we własnym zakresie. Remont skrzyni 4HP20 powinien zamknąć się w ok 4000 zł ale prawdopodobieństwo jej uszkodzenia jest mniejsze niż manualnej skrzyni wraz z osprzętem.

Automaty w 166 v6 są tanie w użytkowaniu, assin w JTD wychodzi nieco drożej ale i tak się opłaca biorąc pod uwagę wyższy koszt dwumasy (używane raczej nie mają sensu) i tak wychodzi tanio.

Moja 166 CF2 00 v6 2.5 - Link

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cześć chłopaki.
    Wybaczcie, że pozwolę się wtrącić w temat. Pewnie będzie to dysonans, ale czytając po cichu informacje które mogą mi pomóc w obeznaniu a Bellą spotyka mnie pewne zniesmaczenie. Proszę też o wyrozumiałość odnośnie posta napisanego przez kolegę.
    ALE jak to rozumieć ?
    ]
    Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Nie patrzcie na to co ktoś opowiadał. Nie sprawdzisz czy zmieniał olej a nawet jak zmieniał to w warsztatach też oklamują.[ciach] ...

SŁUSZNIE!!!

Przy kupnie sprawdza się to co jest namacalne a nie słucha opowieści. Skrzynia ma przekładać płynnie na każdym biegu w obie strony. Na manualu, sporcie i D. Zmiany na postoju pomiędzy wszystkimi pozycjami muszą być płynne i bezszelestne. Jeżeli tak jest to bierz.p [ciach]..

Czyli aby zakupić auto z automatyczną skrzynią biegów trzeba (aby w starym aucie działało to tak jak kolega opisał) pomagając na forum.

Jeżeli coś przytnie, pyknie to już nie jest idealnie. To stare auta. Moja też czasami trochę szarpnie przy zmianie z D na R. Ale mam tak od początku i się tym nie przejmuję. Temat nie postępuje. Tak więc lekkie przycinki nie musza skrzyni dyskwalifikować. [ciach]..

A tu sytuacja odwrotna? Czyli kupować czy nie?

Ale można skutecznie zbić cenę. Remont ZF`a nie jest strasznie drogi. Ten model ma swoje latka i jest trochę oklepany więc nie podbija ceny. 90% remontów będzie tańsze od sprzęgła z dwumasą. O ile remont się trafi bo to tez nie jest powiedziane. 4HP20 jest mało awaryjna i z 3.0V6 świetnie się dogaduje. Choć tak jak Ci pisałem na PW malkontenci uważają że to nie jedzie
    Oczywiście zawsze możesz mieć pecha i auto po miesiącu Cię pogrąży. Jak jeszcze oddasz w nieodpowiednie miejsce to wydasz drugie tyle co na kupno
    Tak słusznie z tym pechem.

Kasia_GT.

- - - Updated - - -

..wybaczcie za złe cytowanie.. :"naumiem siem"

Kasia_GT

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Kasia, a konkretnie? Bo za bardzo nie wiem co miałaś za przesłanie
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

odp.

Gonzo... konkret miałam w zamyśle. Bo teraz już sama nie wiem jak kupować. Czy ma stukać bo tak czy ma być skrzynia bezszelestna?

Kasia_GT

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Markowi chodzi o to, że to już leciwe skrzynie. Mogą wydawać różne dźwięki. Sęk w tym żeby odróżnić drobne niedomaganie od poważnej usterki.
    Najlepiej wziąć na jazdę testową kogoś kto ma alfe z ta skrzynią. Powinien wyczuć jeśli cos będzie nie tak.

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Ogolnie dzwieki mozna olac no chyba ze slyszysz mega szumienie, najwazniejsze jest zeby nie szqrpala skrzynia a to wyczujesz. Czy delikatnie zmieni Ci bieg czy szarpnie, to na prawde nie jest ciezkie

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał gonzo Zobacz post
    Sęk w tym żeby odróżnić drobne niedomaganie od poważnej usterki.
    Najlepiej wziąć na jazdę testową kogoś kto ma alfe z ta skrzynią. Powinien wyczuć jeśli cos będzie nie tak.
    Otóż to. Można kupić 166 z ZF-em, który nie działa idealnie, ale jest OK. Pytanie, jak laik nie mający wcześniej do czynienia z tą skrzynią, a często w ogóle z automatem, ma odróżnić zużycie skrzyni spowodowane wiekiem od usterki, która za chwilę wyeliminuje całą skrzynię?
    Bo niestety często jest tak...: coś się zaczyna dziać ze skrzynią, wstępna diagnoza wskazuje na duży koszt naprawy.. no to sprzedajemy panowie, póki jeszcze działa

Na forum opisujemy jak powinno to działać idealnie, i nie jest to nieosiągalne. Moja skrzynia ma 14 lat i nie mam zastrzeżeń. Nie szarpie, redukuje, nie gubi się. Przekłada jak powinna i wszystko jest OK. Czyli można. Każda wykryta odchyłka od normy to potencjalny problem i ryzyko, więc warto o tym wiedzieć (że to zachowanie jest odchyłką). I tyle
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Ewentualnie jest to karta przetargowa do zbicia ceny Można wyskoczyć z kosztorysem i pogrymasić sprzedającemu
    No chyba że jest z forum