Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Bagażnik otwiera się razem z centralnym drzwi

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    krk
    Auto
    Była: 156 1.8 TS '98/ Jest: 166 3.0 2001

Question Bagażnik otwiera się razem z centralnym drzwi

Witajcie po długiej przerwie (niepsująca się Alfa!),

W mojej 166 Super 3.0 (2001) ostatnio dzieje się coś dziwnego z otwieraniem klapy bagażnika - otwiera się ona "automatycznie" przy naciśnięciu przycisku pilota (tego od otwierania drzwi, nie bagażnika). Co ciekawe, dzieje się to tylko przy otwieraniu drzwi z centralnego - przy zamykaniu jest OK. Otwieranie z przycisku w schowku OK, otwieranie z klucza OK. Kontrolka otwarcia bagażnika raczej OK.

Wydaje mi się też, że kilka razy bagażnik otworzył się samoistnie, np. zdarzyło się w czasie jazdy. Póki co jedynym sposobem na zlikwidowanie tego problemu jest wyjęcie przekaźnika otwarcia bagażnika. Gdzie szukać rozwiązania? Wygląda trochę jak przetarty kabel/przebicie, ale to "inteligentne" zachowanie klapy wskazywałoby raczej na jakiś przekaźnik? A może to jakaś programowalna funkcja centralki?

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

sprawdz na poczatek jak wygladaja kable idace z karoserii do pokrywy bagażnika- w tej czarnej gumie. Jezeli sa poprzerywane to trza polutować. Sterownik centralnego jest chyba pod 3 światlem stop na półce tylnej- możesz go też obejrzeć czy nie wypiał sie z kostki, ale to raczej malo prawdopodobne. Chyba , że masz DSP i lubisz głośno posłuchać dobrej muzyki na ustawieniu POP Sprawdz te kable na poczatek. JEzeli po lutowaniu bedzie to samo to trza bedzie dalej kombinowac.
    [C

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    krk
    Auto

Domyślnie

W rzeczy samej, kabel w tej wiecznie przygniatającej się gumie od klapy bagażnika - wystarczy trochę poruszać gumą, a bagażnik sam się otwiera. Raj dla złodzieja

Pozostaje to wybebeszyć i naprawić.

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

To lutowniczka kolegow ręke , browarek i chwila roboty. Zobaczysz , że nie jeden jest tam zlamany i kilka bedziesz lutował
    [C

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    krk
    Auto

Domyślnie

Zonk! Oczywiście kable były zrujnowane tragicznie (cały jeden się uchował nie przetarty) - po naprawieniu bagażnik przestał się otwierać od prostego poszarpania wiązką, ale "inteligentne" otwieranie bagażnika wraz z drzwiami pozostało...

Zastanawiam się, gdzie jeszcze można znaleźć w jednej okolicy kable od centralnego zamka i bagażnika...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    krk
    Auto

Domyślnie

Zonk! Oczywiście kable były zrujnowane tragicznie (cały jeden się uchował nie przetarty) - po naprawieniu bagażnik przestał się otwierać od prostego poszarpania wiązką, ale "inteligentne" otwieranie bagażnika wraz z drzwiami pozostało...

Zastanawiam się, gdzie jeszcze można znaleźć w jednej okolicy kable od centralnego zamka i bagażnika...

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Ja bym jeszcze sprawdził, czy nie szwankuje pilot. Może jest jakieś zwarcie w nim i wysyła dwa sygnały jednocześnie. To by wyjaśniało dlaczego bagażnik się nie otwiera jak otwierasz drzwi z kluczyka.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomasz105
    Mieszka w
    Wyrzysk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 140 KM 2001 rok

Domyślnie

"Ostatnio dzieje się coś dziwnego z otwieraniem klapy bagażnika - otwiera się ona "automatycznie" przy naciśnięciu przycisku pilota (tego od otwierania drzwi, nie bagażnika). Co ciekawe, dzieje się to tylko przy otwieraniu drzwi z centralnego - przy zamykaniu jest OK."

"Ja bym jeszcze sprawdził, czy nie szwankuje pilot. Może jest jakieś zwarcie w nim i wysyła dwa sygnały jednocześnie. To by wyjaśniało dlaczego bagażnik się nie otwiera jak otwierasz drzwi z kluczyka."

U mnie od pewnego czasu jest tak samo. Nie sądzę, że to sprawka pilota (mam dwa i na obu jest tak samo).
    Wiązka kabli przy klapie bagażnika ok.
    Brak pomysłu co może być przyczyną.

Użytkownik Rowerzysta Avatar pwr79
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 '2001, 2.4 JTD 140KM

Domyślnie

Skoro na obydwu pilotach jest tak samo to można by je wyeliminować. Teraz tak, jeżeli sygnał poprawny idzie do centralki to trzeba sprawdzić co z niej wychodzi. Można odpiąć przewód do sterowania bagażnika i spr czy po zamknięciu z pilota idzie tam napięcie.
    To chyba powinno rozwiązać położenie problemu Masa już pisał wcześniej o tym pudełku pod 3 stopem

Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Czasami jak jest aku rozładowany to elektryka lubi poszalec w 166. Mozna podladowac akumulator profilaktycznie. JEst tez możliwosc uszkodzenia/ zwarcia na mikroprzelaczniku ktory jest przy samym zamku w pokrywie bagażnika. Taka cienka blaszka tam jest i ona iniciuje zdaje sie otwarcie zamka. Profilaktycznie mozna też zamek wymienic- nie sa to drogie rzeczy. W najgorszym przypadku to poprostu starość. Powoli kluczyk sie sypie i tyle.
    Kiedyś tez walczylem z tym problemem z tym , ze u mnie nie ma klapy z polita- 99 rok.

U mnie sie nie chcial otwierac bagaznik.
    Tzn raz si eotwierał a raz nie. Do tego nei swiecila mi si elampka w bagazniku i caly czas mialem info na szafie ze bagaznik otwarty mimo iz byl zamkniety.
    Pierwsze co si eokazalo to poprzerywane kable w wiazce , druga sprawa to ten miktowlacznik na zamku. Po wymianie zamka na uzywany sprawny wszystko wrocilo do normy. z zewnatrz zadnych uszkodzen na starym zamku nie bylo widac wszystko ok jednak to byl on.
    Z tym ze jak pisalem ja nie mam klapy z pilota. w wasdzym przypadku jezeli to nei wiazka to raczej bym obstawial cos z kluczykiem/centralka.
    [C