Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Temat: światła mijania oraz postojowe

Użytkownik Ogier
    Auto
    alfa 159 8v 120km

Domyślnie

Panowie co do ewentualnej wypłaty ubezpieczenia, to nie ma z tym żadnego problemu. OC jest regulowane ustawą i zakład może nie wypłacić odszkodowania lub zrobić regres tylko w określonych przypadkach

Art. 43.Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:
    1) wyrządził szkody umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo pod wpływem środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;
    2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;
    3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osoba podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;
    4) zbiegł z miejsca zdarzenia.

więc co do HIDów to możecie byc spokojni, ew. gorzej przy może byc przy wypłacie z AC ale ludzie w sądzie wygrywali sprawy o wypłatę z AC nawet kiedy auto było bez przeglądu więc też raczej nie będzie problemu.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

To ciekawe jak zakończy się sprawa opisana tutaj:http://www.forum.alfaholicy.org/styl...kieszen-2.html Kol. Prodriwe napisał - "Panowie co do HID'ów, opowiem wam sytuację z życia wziętą nie zmyśloną. W zeszłym roku w Kielcach wydarzył się nieszczęśliwy wypadek. Było to potrącenie człowieka na pasach. Potrąciła go osoba powiedzmy dość wpływowa. Tłumaczyła się faktem że została oślepiona przez auto jadące z naprzeciwka. Nie było problemem ustalenie co to za auto itp.gdyż zdarzenie miało miejsce w monitorowanym punkcie miasta. I tu pojawia się mój znajomy posiadający auto X z soczewkami i HID'ami, który to rzekomo oślepił kierowce który doprowadził do zdarzenia. Auto zostało szczegółowo przebadane przez wynajętego rzeczoznawcę z PZM. Efekt źródło światła nie zgodne z homologacją producenta lampy. Sprawa w sądzie itd. Wina przeniesiona na znajomego. Ubezpieczyciel odmawia wypłaty odszkodowania z OC ponieważ oni też zostali poinformowani o tzw. niedozwolonych przeróbkach auta. Osoba poszkodowana jest kaleką stara się o rentę. W grę wchodzą duże pieniądze. Ubezpieczalnie bankowo nie popuszczą.

Także tyle jeżeli chodzi o legalność HID'ów. Nie twierdzę że w tym przypadku one były winne - raczej zbieg okoliczności ale trzeba się z takimi konsekwencjami liczyć decydując się na ich montaż".

Użytkownik Ogier
    Auto
    alfa 159 8v 120km

Domyślnie

Pracowałem dość długo w ubezpieczeniach komunikacyjnych i szczerze wątpię czy rzeczywiście mogło tak być. Nawet jak spowodujesz kolizje autem bez ważnego przeglądu to OC i tak działa. Ubezpieczyciel tylko w ścisłe określonych przypadkach wymienionych w ustawie może odmówić wypłaty odszkodowania. Chyba że jakimś cudem sprawa ląduje w sądzie, biegły uznaje że osoba z HIDami jest sprawca zdarzenia przez lampy bez homologacji i wina zostaje przeniesiona na niego. Ale i tak ubezpieczyciel kase musi wypłacic
    Jak zamontujesz za duże opony niż rozmiar który jest podany w karcie pojazdu czy przyciemnisz szyby to też teoretycznie nie ma to homologacji - gdyby TU mogły odmawiać wypłaty to wydaje mi sie że by z tego korzystali na potęgę.
    Jak przychodzi do wypłaty większej kasy np. +30tys to u nas wynaja nawet prywatnych detektywów i specjalne firmy który tylko szukają do czego się przyczepić żeby nie wypłacic.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Audi S8 D2.... Alfa 159 SW 1,9JTDM 16v

Domyślnie

Jelsi chodzi o postojowki to polecam te zero błędów ..... sweica bardzo fajnie ( efekt lekko niebieskiej poswiaty jest przez zastosowanie zarowki kierunkowskażow osram chrome .... na zwykej zarowce pomaranczowej tego niema..... do rej tylnej te ztakie dalem i swieci bardzo fajnie i bledow niema zadnych .....link do sklepu gdzie mozna zoabczyc jak ta zarowka wyglada http://sklepowisko.com/oswietlenie-led?product_id=315

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20130411_202538.jpg
Wyświetleń:	499
Rozmiar:	45.7 KB
ID:	92048Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20130411_202544.jpg
Wyświetleń:	438
Rozmiar:	42.0 KB
ID:	92049Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20130411_202550.jpg
Wyświetleń:	396
Rozmiar:	47.7 KB
ID:	92050

Użytkownik Rowerzysta Avatar smola
    Mieszka w
    Chrzanow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał tomekzabrze Zobacz post
    Jelsi chodzi o postojowki to polecam te zero błędów ..... sweica bardzo fajnie ( efekt lekko niebieskiej poswiaty jest przez zastosowanie zarowki kierunkowskażow osram chrome .... na zwykej zarowce pomaranczowej tego niema..... do rej tylnej te ztakie dalem i swieci bardzo fajnie i bledow niema zadnych .....link do sklepu gdzie mozna zoabczyc jak ta zarowka wyglada http://sklepowisko.com/oswietlenie-led?product_id=315

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20130411_202544.jpg
Wyświetleń:	438
Rozmiar:	42.0 KB
ID:	92049Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20130411_202550.jpg
Wyświetleń:	396
Rozmiar:	47.7 KB
ID:	92050
    Dzięki za info, nie wiedziałem że są żarówki do samochodów z canbus. Teraz na allegro widze, że jest ich sporo. Kupiłem, zobaczymy jaki efekt.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

Bardzo ładnie te postojówki wyglądają ale niestety mam w okolicy tak uperdliwego pana w "czapeczce" że najchętniej auto zawinał by mi na lawete za nie bo miałem już z nim do czynienia wcześniej w 145 gdzie miałem wlaśnie takie postoje. Stwierdził że są niebieskie... DALTON Ale nie sugerujcie się tym bo istnieje mnówsto normalnych gliniarzy i wtedy auto może jak choinka jeździć

ale mam pytanie moje światła bardzo zbladły niestety nie pomagają nawet zarówki +90% !! zauważyłem że nawet dostał się do nich gdzies brud głownie w drogowych dlatego chce was zapytac czy ktoś kupował lampy ?? miałem w 145 zmienione na lampy z DEPO i nie moglem narzekać na nie może ktoś zmieniał ??

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciej69
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 08r, Chrysler Crossfire, Lincoln Navigator mk3, Chevy Astro Starcraft

Domyślnie

Ta w ogóle to jeżeli chodzi o Philipsy Blue Vision to mam znajomego co opyla je w detalu po 6zł/szt. Co do barwy ksenona to nie polecam niczego powyżej 5000K, no maksymalne 6000K. Ideą ksenonów jest wytworzenie temperatury światła najbardziej zblizonej temp. światła słonecznego. W takim najlepiej widzimy. Wszelakie niebieskie tudzież fioletowe barwy nic nie dają, lepiej już jeździć na zwykłych H7.
    Osobiście do mojej Belli założyłem H7 Narvy w kolorze ksenonu. Co prawda nie są homologowane na europejskie drogi, ale efekt jest świetny.

Użytkownik Ogier Avatar lukasz159
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 170KM i 380Nm :)

Domyślnie

Cytat Napisał tomekzabrze Zobacz post
    Jelsi chodzi o postojowki to polecam te zero błędów ..... sweica bardzo
    Mam pytanko czy te ledy swieca typowo na bialo? zalezaloby mi na tym poniewaz kupilem juz kilka kompletów i z karzdym bylo cos nie tak. Jeden swiecil nawed na fioletowo masakra. PS. to sa te 5SMD tak? Wcisnely sie bez problemu do gniazda czy musiales je na sile wpychac?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Audi S8 D2.... Alfa 159 SW 1,9JTDM 16v

Domyślnie

weszly bez problemu zrobie dzis zdjecie ledow w tabl;icy rej te same co mam z przodu bedzie bez zadnej poswiaty ocenisz sobie kolor .....z przodu jest lekka poswiata niebieska ze wzgledu na zarowki osram chrome do kierunkow ( przez te zarowki nawet jak sie nic nie swieci wtej lampie to wyglada jakby cos niebieskiego tam bylo....
    Ostatnio edytowane przez tomekzabrze ; 13-04-2013 o 17:52

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 8V 120 km

Domyślnie

Witam.

HID'y zamonotwane, efekt rewelacyjny wszystko poszło gładko jednak miejsca było mało ale dałem radę. Dostałem również gratis postojowe LED oczywiście czysta ciekowość mnie zrzerała i załozyłem błedu się spodziewałem, ale nie spodziewałem się że żarówki postojowe będą się świecić cały czas. Na pewno były powyłączane a one nadał świeciły zamieniłem na oryginalne(te co były) wszystko wróciło do normy.