A czy np. w 156. mocowanie lusterek które z tego co wiem jest aluminiowe, też jest możliwe oklejanie takową folią??
A czy np. w 156. mocowanie lusterek które z tego co wiem jest aluminiowe, też jest możliwe oklejanie takową folią??
Fajna sprawa ogólnie i gdyby linie były równolegle wyglądałoby to świetnie.
Już od dłuższego czasu myślę o tym, tylko nie wiem na jaką folię się zdecydować (czarny mat, połysk, czy może carbon).
Zmusza mnie do tego stan moich ramek.
Ulti24 bardzo prosiłbym o jakiś manual jak to zrobić bez demontażu, będę wdzięczny. Przyklejałeś i dopiero docinałeś, czy może na odwrotnie? Opisz proszę co i jak.
Pozdrawiam.
- Rafał
Fajny pomysł, muszę sie nad tym zastanowić bo wygląda ciekawie. Ściągałeś te listewki do oklejania?
Zastanawiam się jakby wyglądały lusterka oklejone folią carbonową![]()
Nic podobnego. Plastik tego typu ma powłokę o innej przyczepności, która jest mu nadawana w procesie produkcji. Poza tym on jest porowaty i klej nie dość, że nie ma takiej siły przyczepności to jeszcze nie przylega dokładne. Proszę sobie zrobić zwykłą próbę przyklejając tą folię na gładki lakier i na ten element. Miałem już jedną 159 z takim carbon'em u mnie w garażu i tragicznie to wyglądało po kilku miesiącach użytkowania. Nie wiem z jakiej firmy była folia bo to samochód klienta ale odchodziła na kantach nawet w temperaturze rzędu 25'. Podkład do wzmacniania siły kleju jest na allegro ( http://allegro.pl/listing.php/search...ring=primer+3m ) i wiem z doświadczenia, że daje efekty. Tylko jego nakładanie jest dość skomplikowane (nie mogą zostać żadne smugi od pędzelka lub ślady gąbki bo potem będzie to widać na gładkich foliach).
To, że folia powinna być nakładana w wyższej temperaturze to prawda ale nie powinna być to temp strumienia powietrza większa niż 60-80 w zależności od folii.
Nigdy nie podobały mi się imitacje karbonu, zalatuje wiejskim tuningiem, ale to tylko moje zdanie.
Skoro są to jakieś plastikowe osłony, to można zdjąć i zrobić prawdziwe karbonowe na wzór, a tak lipton, tak samo jak oklejanie wewnątrz elementów.
Pozdrawiam serdecznie
Zgadzam się z tym komentarzem, jeżeli chodzi o miejsca narażone na podrywanie się folii, głębokie przetłoczenia, ale płaskie słupki ? Chyba że nie da się folii wywinąć na drugą stronę krawędzie oklejanego przedmiotu to tak, zaleca się stosować primer. Ten środek wykorzystywany jest zawsze przy wklejaniu szyb samochodowych - w tym samym celu - aby zwiększyć siłę klejenia. Ale czy jest to podkład ? OK, nie czepiam się.
Masz absolutną rację - folia folii nie równa, te najtańsze to kasa wyrzucona w błoto - pełna zgoda.
Jeszcze raz pozdrawiam !
a zmatowienie tych plastikow nie pomogloby? to raczej taka luzna mysl ... i pewnie od groma roboty z tym zmatowieniem by bylo ...
mi osobiscie spodobalo sie jak zrobile sobie te plastiki dlatego obserwuje temat.
Bardzo ładnie to wyglada i moze u siebie cos takiego skleje![]()