Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Skrzypiący fotel kierowcy

krissis
    Gość

Domyślnie

fotel maksymalnie opuszczony do dołu nie oznacza automatycznie najwygodniejszej pozycji za kierownicą
    ja mam 185 cm wzrostu i lekko podniesiony fotel wcale nie powoduje że moja pozycja jest niewygodna

Cytat Napisał Falcon40 Zobacz post
    Dodam, ze u mnie skrzypienie pojawilo sie od momentu, gdy troche pogmeralem przy ustawieniu fotela (gora, dol, ledzwie). Moze uda sie wrocic do "ciszy" w jakims specyficznym polozeniu.
    Tylko trzeba sobie odpowiedziec napytanie, co wazniejsze. Cisza czy wygodna pozycja za kierownica.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Zdecydowanie wolę wygodę, po pracy sprawdzę i dam znać czy zmiana ustawień pomogła...

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

kiedyś już o tym pisałem i jeden z kolegów który posiada GT pisał że to wina kiepskiej jakości gąbek. A raczej brak izolazji miedzy stelażem siedzenia na gąbką. ( rozbierał swoje fotele i izolował te elementy po czym nastała cisza) Jak sie przesiadłem ze 166 do 159 pierwsze co mnie udeżyło to właśnie poskrzypywanie fotela. Teraz w sumie nie wiem czy skrzypi czy nie . Przestałem zwracać na to uwagę.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar sothis
    Mieszka w
    Pawłowice/Jastrzębie Zdr
    Auto
    była 156 1,9 JTD, teraz 159 2.0 JTDm 170KM '09r

Domyślnie

Kolego u mnie też skrzypiało a było to bardzo irytujące- na szczęście od jakiś 2 miesięcy nic nie słyszę- samo się naprawiło

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Cytat Napisał sothis Zobacz post
    Kolego u mnie też skrzypiało a było to bardzo irytujące- na szczęście od jakiś 2 miesięcy nic nie słyszę- samo się naprawiło
    raczej kwestia podody i panującej temperatury/wilgoci. Jak sie zrobi ciepło znowiu może zacząć trzeszczeć zwróce uwagęu siebie jak jest.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

I przestało skrzypieć
    Wystarczyło tylko ruszyć ustawienie fotela
    U mnie pomogło lekkie odchylenie fotela do tyłu.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Odgrzeję temat. U mnie skrzypiał fotel kierowcy. Wymontowałem go, i tak jak niektórzy pisali, skrzypi pianka o stelaż i inne metalowe elementy.
    Nie bawiłem się w żadne bandaże czy taśmy tekstylne, tylko starego t-shirta z grubszego materiału pociąłem na duże prostokąty i wsunąłem pomiędzy stelaż i inne metalowe elementy a piankę. Materiał ciasno wchodzi, więc mam nadzieję że otrzyma się w pozycji. Zrobiłem to zarówno pod siedziskiem jak i oparciem, a dodatkowo po bokach oparcia. Prysnąłem też jakimś niebrudzącym smarem w sprayu na ruchome elementy metalowe mechanizmów. Szkoda tylko że nie podkleiłem też bocznego plastiku obok siedziska bo miałem go zdemontowanego (jak jego się czasem ponaciska to też skrzypi), niestety nie znalazłem taśmy tekstylnej a śpieszyło mi się poskładać samochód.
    W każdym razie fotel zamontowałem i jak narazie ani jednego skrzypnięcia (dopiero jedna przejażdżka po mieście 15km za mną). W przyszłości zrobię na pewno fotel pasażera, i muszę to samo też zrobić w Giulietcie żony, bo tam też parę miesięcy temu zaczął skrzypieć fotel.
    Fotka o co chodzi poniżej
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20161016_200952.jpg
Wyświetleń:	46
Rozmiar:	34.3 KB
ID:	213272
    PS. Do roboty na wszelki wypadek wypnijcie akumulator, w końcu są podłączone poduszka i napinacz pasów.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 16-10-2016 o 22:39

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 8V

Domyślnie

u mnie skrzypiał fotel przy napinaczu... obkleiłem dookoła co kawałek uszczelką i jak ręką odjął od dwóch lat

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Mały update ode mnie. NIestey po może 2 tygodniach ciszy, coś tam zaczęło skrzypieć, i z każdym tygodniem coraz bardziej. Obecnie stan jest jak przed całą robotą. Idę zaraz demontować fotel i popatrzyć co tam jeszcze można poprawić.

Dotychczas nie zdejmowałem tapicerki, może też trzeba to zrobić? Jakieś podpowiedzi?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 SW TI 2.0 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Mały update ode mnie. NIestey po może 2 tygodniach ciszy, coś tam zaczęło skrzypieć, i z każdym tygodniem coraz bardziej. Obecnie stan jest jak przed całą robotą. Idę zaraz demontować fotel i popatrzyć co tam jeszcze można poprawić.

Dotychczas nie zdejmowałem tapicerki, może też trzeba to zrobić? Jakieś podpowiedzi?
    Zaczynasz od oparcia a wlasciwie od odlaczenia akumulatora, rozpinasz plastikowa szyne po lewej i prawej stronie wglebienia w oparciu zaczynając od dołu, po rozpieciu szyn srodkowa czesc fotela popychasz mocno do gory i do siebie. Jeżeli chcesz zdjąć całą tapicerkę musisz zdjąć jeszcze pokrętła od lędźwi i kąta pochylenia oparcia oraz wyciągnąć zagłówek oraz jego prowadnice, wszystki te elementy są na zaczepach. W dolnej cześci oparcia zobaczysz taką plastikowa listwe ktora musisz pociagnoac w gore. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0218z.jpg
Wyświetleń:	40
Rozmiar:	139.5 KB
ID:	216189Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_4939.jpg
Wyświetleń:	69
Rozmiar:	81.0 KB
ID:	216190

Załączam Ci dwa zdjęcia to z gałką jest moje a drugie autorstwa kolegi z innego forum (mam nadzieje ze sie nie obrazi) jak cos to pisz