Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 83

Temat: Regenerowane koło dwumasowe

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    159 JTDM 8V

Domyślnie

Cytat Napisał rtb78 Zobacz post
    Panowie. Regeneracja koła dwumasowego to lipa straszna. Przerabiałem temat dwukrotnie. Co prawda nie w Alfie ale wymieniałem raz w Bmw i raz w Passacie (o ironio). W obu autach szarpanie ustało, ale stuki na wolnych obrotach pozostały (i to wcale nie drobne w bmw były nie do wytrzymania). Dochodziłem się o zwrot pieniędzy w obu zakładach i mi je zwrócono ale dwa razy musiałem płacić mechanikowi za pracę która do tanich nie należała. Ale jak to się mówi do trzech razy sztuka. Zakłady reklamują się że posiadają najlepsze maszyny do naprawy wyżej wymienionych kół a jak przychodzi co to czego to można zapomnieć o właściwej naprawie. Turbinę można dać do regeneracji ale dwumasu absolutnie. Ps.Za pierwszym razem myślałem że to wypadek przy pracy i poszukałem następnego zakładu. Koszt regenerowanego 600 zł a koszt nowego do Bmw e90 1600 zł - tym się kierowałem i to był błąd - stracony czas- nerwy. Podczas zakupu mojej obecnej Alfy (po nieprzyjemnych doświadczeniach) kierowałem się cenami części zamiennych miedzy innymi właśnie kołem dwumasowym , turbiną, sprzęgłem, brałem pod uwagę 2,4 jtdm ale jak zobaczyłem cenę dwumasu (nowego) to mnie skutecznie zniechęciło (w porównaniu do 2,0 jtdm).
    Tak z ciekawości jak jest różnica w cenie dwumasu do 2.0 i do 2.4 210KM?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rtb78
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0 JDTm 170km

Domyślnie

Zgadza się kolega ma racje. Zwracam honor. Sprawdzałem ceny części (takie moje zboczenie) przed zakupem auta. Problem polegał na tym że porównałem wersję 1.9 jtdm a nie 2.0 jtdm i tutaj faktycznie w tym pierwszym przypadku ceny oscylowały w przedziale 1400 -1600 zł natomiast w drugim przypadku 2500-3000. Poza tym w linku przytoczonym przez kolegę i tak ta cena jest niska - widziałem jeszcze trochę droższe.Tak że oby się nie popsuło Ps. W bmw też oryginał był Luka.

maniakALFY
    Gość

Domyślnie

Sensownym rozwiązaniem jest kpl Valeo (nie mylić niskich cen Valeo w kpl ze sprzęgłem - ponieważ nie ma tam koła dwumasowego tylko zamiennik na sztywne koło zamochowe, rzadko są dostępne takie kpl z valeo, ale istnieją), Luk jest produktem nooo nie do końca nowym, Sachs tak samo, lecz na Sacha bym uważał samo koło dwumasowe można kupić o około 200, 300 zł od Valeo taniej, ale jakoś dzisiejszego Sachsa pozostawia wiele do życzenia, to już nie to samo co było kiedyś. Ciekawym rozwiązaniem jest opcja koła dwumasowego pod hasłem "regenerowane" z ASO, ceny jest bardzo fajna, a jest to produkt w tym momencie już nie do końca prawdopodobnie regenerowany, ponieważ ASO nie życzy sobie już starego do zwrotu, więc z czegoś ten produkt musi powstawać. Także ja polecam koło dwumasowe z ASO, sprzęgło Valeo lub LUK i nie zapomnijcie o siłowniku/wysprzęgliku, pozorna oszczędność paru set złotych, może zaoowocować w przyszłości dopłatą za kolejny demontaż skrzyni, bo np za 20 tys padnie wysprzęglik. Moim zdaniem zabawa w jakieś regeneracje koła dwumasowego gdzieś w jakimś serwisie mija się z celem, takie rzeczy mogą robić posiadacze STARA lub JELCZA - dostanie np tarczy sprzęgła do takich pojazdów graniczy z cudem lub jest mega drogie. Pozdrawiam

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Audi S8 D2.... Alfa 159 SW 1,9JTDM 16v

Domyślnie

dwumasowe z luka do 2.0 jtdm jakies 2800-3000zł
    dwumasowe z luka do 2.4 jtdm jakies 2600-2800zł
    dwumasowe z luka sachsa badz valeo do 1,9 jtdm od 1050-1400zł

roznica jakies 100%

duzo bylo na forum porownywania ze lepiej kupic 2.4 bo nie duzo wieksze spalanie a osiagi niebo lepsze......ale koszty czesci np spzregla to jzu roznica pond 100% przy calym zestawie ( dwumas sprzeglo wysprzeglik)

Yoshi
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Inna sprawa – ktoś tu kiedyś podawał link do części, którą można było kupić w ASO jako regenerowaną – i tam w praktyce oznaczało to chyba część jak nową.
    Ja ostatnio kupiłem pół oś lewą w ASO w Gdyni. Musieli ściągać ją z Włoch bo na miejscu nie mieli, paczka doszła do mnie do domu na pudle Ricambii napisane ( półoś odnowiona) do tego załączona oficjalna gwaracja Alfy Romeo.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_000244.jpg
Wyświetleń:	213
Rozmiar:	117.2 KB
ID:	90766Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_000245.jpg
Wyświetleń:	207
Rozmiar:	99.5 KB
ID:	90767Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_000246.jpg
Wyświetleń:	187
Rozmiar:	150.9 KB
ID:	90768Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_000247.jpg
Wyświetleń:	250
Rozmiar:	160.2 KB
ID:	90769Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_000248.jpg
Wyświetleń:	152
Rozmiar:	125.0 KB
ID:	90770Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_000249.jpg
Wyświetleń:	190
Rozmiar:	189.1 KB
ID:	90771
    Ostatnio edytowane przez Yoshi ; 01-04-2013 o 09:40

Użytkownik Rowerzysta Avatar bonzo111
    Mieszka w
    Leeds UK
    Auto
    159 1.9 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał KrisB Zobacz post
    Też mi się tak wydaje. Tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=spHu6_TS5vs linia melodyczna ta sama
    No i wlasnie mnie uswiadomiles ze tez mam dwumas do wymiany

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar KrisB
    Auto
    Była AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał bonzo111 Zobacz post
    No i wlasnie mnie uswiadomiles ze tez mam dwumas do wymiany
    No niestety trochę to szarpie po kieszeni. Przy okazji sprawdź sprzęgło, bo może jego koniec też już jest bliski, a robota ta sama i szkoda dwa razy płacić.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał maniakALFY Zobacz post
    Sensownym rozwiązaniem jest kpl Valeo (nie mylić niskich cen Valeo w kpl ze sprzęgłem - ponieważ nie ma tam koła dwumasowego tylko zamiennik na sztywne koło zamochowe, rzadko są dostępne takie kpl z valeo, ale istnieją), Luk jest produktem nooo nie do końca nowym, Sachs tak samo, lecz na Sacha bym uważał samo koło dwumasowe można kupić o około 200, 300 zł od Valeo taniej, ale jakoś dzisiejszego Sachsa pozostawia wiele do życzenia, to już nie to samo co było kiedyś. Ciekawym rozwiązaniem jest opcja koła dwumasowego pod hasłem "regenerowane" z ASO, ceny jest bardzo fajna, a jest to produkt w tym momencie już nie do końca prawdopodobnie regenerowany, ponieważ ASO nie życzy sobie już starego do zwrotu, więc z czegoś ten produkt musi powstawać. Także ja polecam koło dwumasowe z ASO, sprzęgło Valeo lub LUK i nie zapomnijcie o siłowniku/wysprzęgliku, pozorna oszczędność paru set złotych, może zaoowocować w przyszłości dopłatą za kolejny demontaż skrzyni, bo np za 20 tys padnie wysprzęglik. Moim zdaniem zabawa w jakieś regeneracje koła dwumasowego gdzieś w jakimś serwisie mija się z celem, takie rzeczy mogą robić posiadacze STARA lub JELCZA - dostanie np tarczy sprzęgła do takich pojazdów graniczy z cudem lub jest mega drogie. Pozdrawiam
    Jeżeli ktokolwiek jest w stanie odróżnić regenerowane sprzęgło/dwumas, sprzedawane przez ASO od takiego samego sprzęgła/dwumasu nieregenerowanego, także sprzedawanego przez ASO - to ja chętnie poznam takiego człowieka... Jak dla mnie to są dokładnie te same części, a na czym polega fenomen, że regenerowane jest za 60% ceny normalnego sprzęgła - to chyba tylko spec od zagadnień importowo/podatkowych mógłby się wypowiedzieć.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Słóń
    Mieszka w
    Mosty koło Jabłonkowa Czech Republik
    Auto
    AR 159 SW

Domyślnie

panowie, czy ktoś by mi mógł doradzić jakiś sklep gdzie kupić dwumase na 2,4 JTDm 147 kw za jakąś rozsądną cene? Mieszkam w czechach a v polsce na alfe jest łatwiej kupić częsći. U nas chcą za dwumase coś około 3200 pln...
    Załozyłem regenerowaną dwumase, którą regenerowała firma AVANTI a juz po zkompletowaniu były jakieś dziwne odgkosy od sprzęgła. Mam najechane jakieś 700 km a odgłosy są coraz gorsze. czyli dwumasa na reklamacje a kiedy juz będzie wszystko znów demontowane to dawam juz tylko originał. wszystkie inne części były nowe. wysprzęglik, tarcza i docisk. czyli jedyne co moze robić ten hałas to dwumasa.