Strona 106 z 131 PierwszyPierwszy ... 65696979899100101102103104105106107108109110111112113114115116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,051 do 1,060 z 1304

Temat: Usunięcie DPF filtra cząstek stałych

Użytkownik Świeżak Avatar Esiok10
    Mieszka w
    Pszczyna /śląskie
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8v

Domyślnie

już nie prorokuj.. za parę lat ,to przypuszczam że ty też już diesla nie będziesz chciał, jak i nasze państwo .
    kolega z ,,rajchu,, posiada piękną A6 z 2017r w dieslu biturbo w leasingu , był zmuszony kupić benzyniaka bo w ,,sztutgarcie,, dieslem od stycznia nie wjedzie -a leasing na diesla leci..do 2020

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 JTDm 120 > 156 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Esiok10 Zobacz post
    Tez kolego posiadam 8v z podniesioną mocą do 150KM. Moja również przy chipie miała wycinamy filtr dpf. Taką żem ją kupił. W obawie przed wyjazdem na wakacje (słuchy - że za granicą nie tolerują i się nie pier.. przy braku filtra dpf) postanowiłem założyć ponownie.
    Pewno masz wykastrowany wkład w tłumiku, więc masz pustą puszkę, z tego powodu ogłoszenia typu regeneracja odpadają - bo nie masz co regenerowac. Zostaje Ci tak jak u mnie - z czytanie numerów z puszki (mogę zapodac moje) i kupić używany - kosz ok 500zl, wymiana banalna. Regenerowane używane to koszt ok 1000zl. Więc skoro regeneracja koszt ok 500zl to uznałem że za ryzykuje i kupię używany w razie czego dam na regenerację. Następnie szukasz tunera. W moim przypadku mogę polecić z Śląska z Tychów chłopaka. Za adaptacje wziął ok350zl i została zachowana moc 150km. Wypalanie u mnie co ok 700-800 km następuje w jeździe miejskiej (przy zwiększonym kopceniu z wzg na podniesiona moc)

- - - Updated - - -

Z tym wypalaniem u mnie to wygląda tak że po przejechaniu ok 600km podłączam alfe kablem do fes i patrzę na stopień zapełnienia filtra - jak dochodzi do pułapu 70-75% to puszczam się w trasę na obwodnicę - gdyż dopiero jak zachowane są,, warunki,, do wypalania - następuje proces. Przyjeżdżam do domu, ponownie podłączam komp do auta - obserwuje zapełnienia, pokazuje ok 20% i resetuje licznik.
    Robię tak gdyż autem w 80%jezdzi żona
    Esiok dzięki za info, ale nie bardzo rozumiem o jakie numery chodzi. Rozumiem, że jak kupię używany na alledrogo i będzie coś nie tak zawsze mogę oddać do regeneracji? Tylko na aukcjach widzę same puszki w całości, rozumiem, że o nie chodzi?
    Dostałem jeszcze cynk od kumpla, że na przegląd wystarczy przyjechać rozgrzaną Bellą przedmuchaną na autostradzie przez kilka minut na prawie max obrotach i dzięki temu pomiar wyjdzie ok. Tylko nie wiem czy to ma prawo się udać gdy ja nie mam też katalizatora :/ I trochę obawiam się czy mi to nie może rozsadzić łopatek turbiny jak będę miał pecha?

Mieszka w
    Pszczyna /śląskie
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8v

Domyślnie

tuner mój - który podjął się adaptacji filtra dpf, w pierwszej kolejności kazał mi przyjechać do niego na warsztat - by podpiąć komputer do auta i z czytać mapy - trwało to ok godzinki zanim cały komputer skopiowal, następnie na puszce którą widzisz na allegro pod nazwą dpf alfa 159 są różne rodzaje filtrów,, puszek,, twoja puszka pusta ma pewno nabite jakieś numery - musisz o tych numerach szukać puszki z wkładem do twojej. Mogę Ci zapodac nr o który chodzi..
    Jak coś z filtrem będzie nie tak a za pewne chodzi ze będzie zapchany to możesz go odesłać do firmy które to też się ogłaszają jako,, regeneracja,,wyglada to na zasadzie że umawiasz się z nimi, oni wysyłają do ciebie kuriera z zregensrowanym Juz filtrem a ty kurierowi dajesz swój stary..
    Z tego co wiem to na przeglądzie ci nic nie wykryje (brak dpf) gdyż silnik bez obciążenia - nie kopci.. Możesz se zrobić próbę =jedz autem i depnij i patrz w lusterka czy,, sądzę,, widać, a depnij na postoju - oczywiście gdy silnik rozgrzany. Znajomy policjant z drogówki,, szwagier,, mawiał że pomiar spalin na postoju bez dpf ma normy euro 4

- - - Updated - - -

Ja po kupnie filtra, plukalem go raz jednej raz z drugiej strony strumieniem wody. Zalalem płynem do usuwania sadzy z kominka na dobe, kolejne płukanie woda, kolejna butelka do sadzy na dobę i po zamontowaniu Gdy silnik się na dobre zagrzal z wydechu szła para jak z,, lokomotywy,, aż Stach było jechać - taka mgła za mną, aż pewien kierowca mnie zatrzymał i spytał - czy Panu się aby auto nie pali? Filft dpf to mikro kanaliki które wylapuja drobny sadzy, jak się tam woda dostała to musiało parowac. Naprawdę mocno dymilo się z rury ale po 20minutach już było ok.

- - - Updated - - -

Wiem że są dwa rodzaje filtrów dpf. Z jedną rurką podcisnienia i z dwiema. U Mnie był filtr z jedną rurką, pewno u ciebie też taki występuje. A co do numerów, to z kanału odczytałem wszystkie numery jakie się mi udało odnaleźć na puszce, następnie na podstawie nr VIN zadzwoniłem do serwisu Fiat /Alfa z pytaniem jaki numer powinien mieć filtr dpf do mojego samochodu, i już wiedziałem o który numer chodzi i takiego numeru szukałem po filtrach na aukcjach. Tuner stwierdził że najlepiej jak numery będą te same - po wgraniu oryginalnego oprogramowania miał pewność że zadziała adaptacja

Użytkownik Świeżak Avatar aro7773
    Auto
    Być może 159

Domyślnie

A ja mam pytanie z innej beczki, co będzie pokazywał komputer gdy mam wycięty DPF?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Casio
    Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Z reguły pokazuje zapełnienie filtra na poziomie 0.

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał aro7773 Zobacz post
    A ja mam pytanie z innej beczki, co będzie pokazywał komputer gdy mam wycięty DPF?
    Jeśli tylko fizycznie go usuniesz ?
    To samo co przed wycięciem o ile nikt nie zresetował DPF-a. Tyle tylko, że będziesz miał ciśnienie różnicowe niskie.

Jeżeli też programowo, to zależy od sterownika. Najszybciej zorientujesz się po temperaturach i zapełnieniu.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomano
    Mieszka w
    LLE
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.9JTD AR 159 1,9 jtd

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa 159 1.9 16v

Domyślnie

Siema. Czy 650 zł to duża cena za wycięcie DPF z programem. Środek oddają. Tylko co ja z tym środkiem mogę zrobić?

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomano
    Mieszka w
    LLE
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.9JTD AR 159 1,9 jtd

Domyślnie

Jeżeli zrobią to bezśadowo to cena ok .Środek możesz odsprzedać .Wywal przy okazji egr jeżeli jeszcze go masz

Mieszka w
    Pszczyna /śląskie
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8v

Domyślnie

A po co wywalasz? By za rok założyć? Tunerzy się już nie chętnie bawią w wycinanie