Witam serdecznie.
Z ciekawości zakładam temat odnośnie paliw jakimi są toluen i benzyna lotnicza. Z tego co rozmawiałem z kolegą (toluen jest suchym paliwem stąd tez moje pytania) i poczytałem na necie to:
Toluen to naturalny składnik benzyny. W benzynie mamy ok 30% aromatów, w tym toluenu. Dodanie go w rozsądnych ilościach (toluenu lałbym śmiało do 40%) nie spowoduje żadnych ubocznych skutków
- Pompa jest tylko paliwowa więc nie ma wymagań co do smarowania
- rozpuścić nic nie rozpuści bo w samej benzynie są lepsze rozpuszczalniki
- spalanie powinno ci minimalnie (wręcz niezauważalnie) spaść bo wartość opałowa toluenu jest ciut wyższa od benzyny
- lambda się nie czepi bo nie ma czego
- spalanie jest liczone po czasach wtrysku i odpowiednio dobranej dawce na podstawie lambdy
- przy dużych ilościach toluenu mogą wystąpić problemy na zimnym silniku (za mała prężność par) podobnie jak to ma miejsce w instalacjach LPG i jeździe na gazie na zimnym silniku
- lanie toluenu jest o tyle bezsensowne że jest on sporo droższy od benzyny,
- gdybym dostał od kogoś toluen to lałbym go 30% bo to ilość nie wpływająca zbytnio na inne parametry paliwa a pozwala zaoszczędzić na paliwie.
Natomiast co do benzyny lotniczej to nic ciekawego nie wyczytałem tyle że:
http://lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogo...otnicza-2.html
Czy ma ktoś z Was, Szanowni Forumowicze jakieś doświadczenia z toulenem bądź z benzyną lotniczą i jak faktycznie wpływa na zużycie silnika(pozytywnie czy negatywnie)?