To ja powtórzę raz jeszcze: a czytałeś co zacytowałeś?![]()
To ja powtórzę raz jeszcze: a czytałeś co zacytowałeś?![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Po prostu złapałem na opaski... zabezpieczylem tylko krawedz opaski zeby nie przecinala gumowego oplotu.
Zrobilem to na oko po prostu- pokombinuj.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Ponieważ mam do wymiany obie linki, a że ostatnio przy próbie wyjęcia zapalniczki połamałem jej mocowanie to postanowiłem przy naprawie zapalniczki dodatkowo ułatwić temat panom z ASO i zdemontowałem samemu mebelek środkowy. Na wymianę linek umówiony jestem na środę. Zobaczymy jak to finalnie wyjdzie.
A oto co znajduje się na oryginalnej lince... czyżby faktycznie "made in Poland"? Jeśli tak to niech nasi panowie inżynierowie bardziej się postarają, bo po urywających się zatrzaskach tylnych szyb "made in Poland" to kolejny element doskwierający w 159...
![]()
Koledzy ręczny zaczyna mi słabo trzymać.... linki do wymiany czy podciągnąć spróbować? ( jeśli podciągnąć to jak/gdzie? )
Na pierwszym zdjęciu marqo widać dobrze śrubę od regulacji linki. Dostać się do niej możesz przez podłokietnik. Po otwarciu poza głęboką kieszenią jest też mała płytka na samym wierzchu. Wyjmujesz z niej gumkę i jeśli nigdy nie był ręczny regulowany to trzeba jeszcze wyłamać okrągłą zaślepką. Klucz nasadowa 10 z przedłużką i kręcisz.
I jak? Może też spróbuję
Wysłane z Nokii 3310
Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV
dziś podciągnąłem.... ale tyle o ile to wyszło.
Za pierwszym razem tak podciągnąłem, że trzymały koła tylne.
Wiec odpuściłem ale to nie jest to. Więc chyba linki do wymiany - patrze teraz na allegro i są takie:
http://allegro.pl/linka-hamulcowa-li...967495008.html
ktoś brał je? są OK ?
Samo podciągnięcie na śrubie nie wystarczy. Wg procedury luzujesz śrubę, uruchamiasz silnik. Wciskasz kilka razy pedał hamulca i trzymając na nim stopę dokręcasz śrubę.
Mocowanie linek przy zacisku możesz obejrzeć po zdjęciu kół i wtedy ocenisz, czy to kwestia linek czy może zacisku (jeśli regulacja zawiedzie). Szkoda kasy wywalać na strzał w ciemno.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10