Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy 12345678910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 126

Temat: Siedzisko tylnej kanapy

Użytkownik Rowerzysta Avatar Dziara
    Auto
    alfa romeo 159

Domyślnie

Odgrzewam temat poniewaz mam dokladnie ten sam problem...Dzis zakupilem skory wiec musze wszystko wymontowac.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Diablo
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    159 Q4 210KM

Domyślnie

Ja jestem właśnie po demontażu i założeniu nowych kanap :d
    Co do ściągania tylnego siedziska bez uszkadzania spinek po 45 minutach walki użyłem specjalistycznego narzędzia jakim jest łom:d Koszt zakupu nowych spinek to ok 20zł sztuka jak już wyżej wspominali koledzy. Nie ma co ukrywać że trochę siły do tego potrzeba żeby te spinki wyrwać. potem jak wyżej pchasz kanapę do siedziska i ciągniesz do góry od strony siedziska żeby z mocowań wyszła. Jak mi się uda to zrobię zdjęcia gdzie dokładnie są mocowania i miejsce na spinki.

Co do oparcia są 4 śruby. Dwie na samym dole oparcia a dwie od strony bagażnika po ściągnięciu osłony grodzi (odkręcasz same nakrętki). Potem oparcie łapiesz od spodu i ciągniesz do góry żeby z haków wyskoczyło. i to cała filozofija:d Tak BTW gdyby się ktoś zastanawiał czy oparcie z SW będzie pasowało to potwierdzam ze będzie. Trzeba tylko dorobić punkty zatrzaskowe oparć a fabrycznie grodź jest przystosowana do założenia składanych siedzeń.

A i jeszcze jedno jak bedziesz wymieniał fotele to uważaj na wtyczkę od poduszki i napinacza (podpięta pod fotelem do gniazda przy tunelu środkowym). kazda wtyczka ma takie małe blaszaki przy pinach jak przy wkladaniu ci sie zagna i beda stykały sie z pinami to bedzie ci wywalało bląd i rezystancja będzie ok 7 Ohm a nie jak powinna być 2 Ohm. Moze to dla kogos smieszne ale mi zajeło dobrych pare godzin ustalenie co powoduje błąd.
    Ostatnio edytowane przez Diablo ; 09-01-2013 o 08:07

Użytkownik Rowerzysta Avatar Dziara
    Auto
    alfa romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał Diablo Zobacz post
    Ja jestem właśnie po demontażu i założeniu nowych kanap :d
    Co do ściągania tylnego siedziska bez uszkadzania spinek po 45 minutach walki użyłem specjalistycznego narzędzia jakim jest łom:d Koszt zakupu nowych spinek to ok 20zł sztuka jak już wyżej wspominali koledzy. Nie ma co ukrywać że trochę siły do tego potrzeba żeby te spinki wyrwać. potem jak wyżej pchasz kanapę do siedziska i ciągniesz do góry od strony siedziska żeby z mocowań wyszła. Jak mi się uda to zrobię zdjęcia gdzie dokładnie są mocowania i miejsce na spinki.

Co do oparcia są 4 śruby. Dwie na samym dole oparcia a dwie od strony bagażnika po ściągnięciu osłony grodzi (odkręcasz same nakrętki). Potem oparcie łapiesz od spodu i ciągniesz do góry żeby z haków wyskoczyło. i to cała filozofija:d Tak BTW gdyby się ktoś zastanawiał czy oparcie z SW będzie pasowało to potwierdzam ze będzie. Trzeba tylko dorobić punkty zatrzaskowe oparć a fabrycznie grodź jest przystosowana do założenia składanych siedzeń.

A i jeszcze jedno jak bedziesz wymieniał fotele to uważaj na wtyczkę od poduszki i napinacza (podpięta pod fotelem do gniazda przy tunelu środkowym). kazda wtyczka ma takie małe blaszaki przy pinach jak przy wkladaniu ci sie zagna i beda stykały sie z pinami to bedzie ci wywalało bląd i rezystancja będzie ok 7 Ohm a nie jak powinna być 2 Ohm. Moze to dla kogos smieszne ale mi zajeło dobrych pare godzin ustalenie co powoduje błąd.
    Wielkie dzieki za pomoc

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

Dla tych wszystkich którzy mają zamiar demontować kanapę a jeszcze tego nie zrobili albo dopiero chcą to zrobić mała uwaga

NIE RÓBCIE TEGO JAK NIE MUSICIE!!!!!

Godzina walki z kanapą i w końcu miałem ją na zewnątrz co prawda ja wyciągałem ją dlatego że cała mi latała a problem leżał w złym jej zamknięciu ktoś tam kiedyś coś robił i źle ją zamocował Na dołączonych zdjęciach zaznaczam gdzie jaki uchwyt i w którym miejscu ma przychodzić który numery 1 i 2 zaznaczają kierunek wchodzenia mocowania kanapy. Co do sposobu demontażu to tak jak tam koledzy już pisali, nie wiem tylko jak z tymi spinkami bo u mnie wylazły razem z kanapą
    Z mojej małej podpowiedzi wynika że aby rozpiąć tam gdzie 1 już po uwolnieniu spinek 3 można mocno pocisnąć w dół siedzisko i powinno odejść na doł wtedy kanapa powinna latać ale jeszcze na 2 się będzie trzymać i wtedy trzeba już mniej więcej po obu stronach środkowego pasażera cisnąć na doł i do oparcia z lekko podniesionym przodem. Spokojnie można każdy po kolei uwalniać a no i uwaga bo naprawde mocne są te haki w ramie i bardzo takie zabudowane długie nie wiem jak to nazwać ale ciężko to idzie
    POWODZENIA
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CAM00306a.jpg
Wyświetleń:	2364
Rozmiar:	49.7 KB
ID:	84469   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CAM00307a.jpg
Wyświetleń:	3841
Rozmiar:	77.3 KB
ID:	84470  
    Ostatnio edytowane przez loco145 ; 31-01-2013 o 15:52

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Audi S8 D2.... Alfa 159 SW 1,9JTDM 16v

Domyślnie

a ma ktos gdzies spisane numery tych spinek ? bo w eperze ich namierzyc nie idzie a wole w serwiis epodac numer i nie meczyc sie z nimi....

Użytkownik Rowerzysta Avatar seba_css
    Mieszka w
    w drodze
    Auto
    Giulia Veloce Q4 MY20

Domyślnie

Znalazłem je w eperze jesienią.
    Dziś nie wczytują mi się obrazki i nie mogę zidentyfikować

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Da się gdzieś dokupić te plastikowe zatrzaski, które trzymają przód tylnej kanapy? (ASO?) Droga to rzecz?

Dobra już wiem
    Ostatnio edytowane przez magil ; 30-04-2013 o 16:45
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Próbowałem wczoraj uporać się z demontażem kanapy, ale bezskutecznie...
    Zauważyłem jednak, że w szczelinie, między kanapą, a oparciem są dwie śruby, które mocują klamry kanapy i chyba oparcia jednocześnie.
    Może należałoby zacząć od ich wykręcenia?
    Liczę na pomoc doświadczonych w tym temacie.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Da się gdzieś dokupić te plastikowe zatrzaski, które trzymają przód tylnej kanapy? (ASO?) Droga to rzecz?

Dobra już wiem
    Załącznik 100223
    Wlasnie grzebie w swojej,w zwiazku ze standartowa przypadloscia,jaka jest pekanie pancerzy w linkach od hamulca recznego.Spinki zakupilem odrazu nowe,bo wiedzialem co mnie czekaZ tylnym siedziskiem niema co sie cackac,spinki i tak szlag trafi.
    Ps.Ciekawostka-linki od recznego,oryginal-Made in Poland

- - - Updated - - -

Załącznik 100224Załącznik 100225
    Ostatnio edytowane przez BURATINO ; 30-06-2013 o 12:27

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

alces1 nie odkręcaj żadnych śrub... Najpierw delikatnie spróbuj otworzyć te plastikowe zatrzaski (jak nie to w ASO ok. 11 zł za sztukę), żeby nie połamać trzeba nacisnąć kanapę nad nimi. Potem naciśnij siedzisko z lewej lub prawej strony i popchnij kanapę do tyłu, zrób identycznie z drugą stroną. Są bowiem dwa zaczepy. I wychodzi jak ta lala
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10