a jeżeli to byłoby łożysko oporowe to jest sens to wymieniać ? W sensie, czy jest sens wymieniać w ogóle, bądź jest sens wymienić razem ze sprzęgłem ?
a jeżeli to byłoby łożysko oporowe to jest sens to wymieniać ? W sensie, czy jest sens wymieniać w ogóle, bądź jest sens wymienić razem ze sprzęgłem ?
Jeśli szumi Ci łożysko oporowe to jeszcze możesz jeździć, musiałbyś mieć niezłego pecha żeby Ci się rozwaliło aczkolwiek sam hałas jest wkurzający.
Co do wymiany to jeżeli będziesz robił sprzęgło to wtedy zrób łożysko. Szkoda dwa razy płacić za tą samą robociznę.
Jeśli szumi Ci łożysko oporowe, to można je nasmarować i to powinno pomóc (w 156 pomogło). Pytanie tylko ile jest roboty by się do niego dostać...
Pozdrawiam.
- Rafał
Tylko, że szumem w dosłownym rozumieniu tego nie można nazwać. Tak jak pisałem wyżej, jest to taka cicha i nieregularna grzechotka.
Sent from my iPhone 4 using Tapatalk
objawy padającego łozyska oporowego nie musi być szum, lecz stuki na zimnym silniku bez wciśniętego sprzęgła...moim zdaniem nie ma sensu wymieniać samego łożyska, wymień je przy wymianie sprzęgła.
Born to be wild.
Okazało się, że w moim przypadku ta charakterystyczna grzechotka, o której pisałem to nie umierający dwumas, nie sprzęgło, ani nie łożysko oporowe, a niedokręcone śruby poduszki silnika od strony rozrządu. Po dokręceniu wszystkich śrub jak należy, już "nic nie stuka i nie puka" (BTW - chyba ulubione wyrażenie handlarzy samochodowych)![]()
Witam
Panowie a ile kosztuje wymiana dwumas-u oczywiście jak najtaniej, proszę o polecenie dobrych sprawdzonych zakładów z cenami
kolego ryki67 a jak ktos Ci poleci warsztat z drugiej strony polski to pojedziesz tam??Luknij na ceny allegro i dolicz sobie z 600-700 zl za robocizne(nie wiem ile wezmie mechanik ale mysle ze pewnie cos w tych granicach)
Kurde nie myślałem ze tak drogo, chciałem zapytać bo jak miałem octavie tdi to rozrzad to była wymiana paska, napinacz, dwie rolki prowadzące i rolka zwykła plus pompą wody cena za wszystko 550zl plus robocizna 250zl, dlatego pytam żeby porównać ile bo jak pisałem nie mam kompletnie doświadczenia z alfami. Bardzo proszę o ceny z warsztatów z woj mazowieckiego i swietokrzyskiego
pozdrawiam
a co ma dwumas wspólnego z rozrządem? Za rozrząd w 159 zaplacisz podobnie jak w Skodzie. Co do wymiany to zależy od miasta i serwisu...
Born to be wild.