Wszystkim posiadaczom 159 w wersjach z silnikiem wysokoprężnym z pewnością nieobcy jest problem wypalania filtra cząstek stałych. Bardziej z pewnością odczuwają to użytkownicy, którzy na co dzień poruszają się w miejskim gąszczu, na krótkich odcinkach. Wiadomo, że filtr potrzebuje do samoistnego wypalenia się odpowiednich warunków: odpowiednia temperatura spalin, odpowiednio wysokie obroty silnika przez określony czas. Najlepszym sposobem jest przegonienie auta na autostradzie, z tym że... nie zawsze jest taka okazja lub możliwość.
Jak pewnie niektórym wiadomo, istnieje możliwość wymuszenia wypalania filtra w przypadku jego przytkania. Można to zrobić chociażby przy użyciu programu FES. Problem jest jednak w tym, że takie ręczne wypalanie nie jest, ogólnie rzecz biorąc, zalecane. Podobno dzieje się tak, że podczas ręcznego wypalania filtra nadmiar paliwa podawanego do silnika (komputer podaje więcej paliwa by uzyskać większą temperaturę spalania w celu wypalenia sadzy z filtra) ścieka do miski olejowej, co powoduje konieczność wymiany oleju. Taka przynajmniej jest wersja lansowana przez ASO (nie tylko Alfy Romeo/Fiata ponieważ problem dotyczy w równym stopniu innych marek, których auta są wyposażone w nieszczęsny DPF).
W związku z powyższym chciałbym się dowiedzieć, ile prawdy jest w tym negatywnym wpływie wymuszonego wypalania filtra na postoju ? Czy rzeczywiście trzeba od razu wymieniać olej ? Czy jest możliwość wymuszenia FES-em wypalania i wypalenie filtra jeżdżąc ? Czy wtedy też jest problem z olejem ? Czy są jeszcze jakieś inne negatywne skutki wymuszonego wypalania filtra na postoju ?
Myślę, że problem ten dotyczy wielu z nas, ponieważ dużo osób użytkuje 159 JTDm w mieście na krótkich odcinkach. Wiem, wiem... jak ktoś jeździ po mieście to nie powinien kupować dieslaSytuacja na rynku używanych 159 jest jednak taka, że 90% to diesle JTDm, a silniki benzynowe nie cieszą się zbyt dobrą opinią (no poza 1750 TBi), co powoduje że wiele osób chcąc nie chcąc kupuje te diesle.
Ale się rozpisałemZapraszam do dyskusji !