Do każdego silnika może być z dziurami lub bez. Kwestia czy chcesz zatkać egr czy tylko go przydławić.
Jak dla mnie, to ta z dziurkami nie ma w ogóle sensu gdziekolwiek.
Jako że jest to chyba najobszerniejszy temat o EGR, zapytam tutaj. Tylko proszę się nie śmiaćpytanie które mnie nurtuje brzmi: czy wyłączony programowo EGR (180tys km temu, profilaktycznie) może po takim przebiegu, lub po prostu z czasem i tak się zapchac / przytkac / popsuć? Cokolwiek? Czy jest to już na zawsze problem z głowy?
Pytam, bo nie potrafię znaleźć przyczyny słabego dołu. Silnik po remoncie kapitalnym. Nowe turbo, walki, dwumas, sprzęgło.. itp itd. Wczesniej kiedyś tam głowica, po drodze wycięty też DPF. Probleny z mocą były już przed tymi poważnymi awariami. Całkiem ostatnio wleciały nowa przepływka, czujnik ciśnienia i zawór overboost. Wszystko strata kasy - bez zmian. Na sam koniec w akcie desperacji zmieniłem węże podciśnienia na piękne niebieskieTeż nic. I tak myślę o tym EGR, który już od dawna jest teoretycznie wyłączony, i w sumie nie miałem potrzeby go ruszać. Jest sens o nim myśleć? Na czym polega te owe wyłączenie?
A czy jest również zaślepiony pełną blachą?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Sprawdzę jutro. Dodam jeszcze, że wskazania ciśnienia doladowania są bardzo dziwne. Na postoju 0,7 (a więc poniżej atm które wynosi 1W zakresie do 2500obr występuje przeładowanie o ok 0,4, a powyżej 2600 obr wartości już zaczynają się w miarę pokrywać.. tzn nie ma już aż takich dużych różnic.
Czy są to obawy typowe dla problemow z EGR?
Wracamy do tematu. Sprawdzałem, EGR zaślepiony też fizycznie. Szukam zatem dalej. I kolejne pytanie - czy po zaślepieniu zaworu nadal występuje problem z nagarem w kolektorze? Czy można już wtedy o temacie zapomnieć?
Jeśli po zaslepieniu EGR kolektor został wyczyszczony to wtedy możesz zapomnieć
- - - Updated - - -
A kolektor dolotowy szczelny?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10