Strona 1 z 6 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58

Temat: Szukam opinii o silniku 1.8 MPI 140KM

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Mitsubishi Lancer

Domyślnie Szukam opinii o silniku 1.8 MPI 140KM

witam wszystkich.

Trafiłem tutaj, uporczywie szukając jakichkolwiek informacji o silniku 1.8 MPI montowanym w Alfie.

Ten silnik w tym aucie w internecie właściwie nie istnieje.
    Nawet na tym forum po używaniu szukajki nic nie znalazłem. Cokolwiek z 1.8 i 159 zwracało mi wyniki z silnikiem TBI 200KM.

W googlach też nie znajdzie się w 10 sekund nawet informacji o spalaniu. Większość linków to średnie spalanie katalogowe, po dokładniejszym klikaniu można znaleźć w podziale na średnie/miasto/trasa, ale nadal bez raportów od użytkowników lub choćby testu prasowego.

Szukam auta z rocznika 2007/2008.
    Interesuje mnie ten konkretny silnik z dwóch powodów:
    1. Cena
    2. Mam nadzieję że nie jest to bezpośredni wtrysk i da się założyć LPG.

Chętnie dowiem się jakie jest rzeczywiste spalanie tego silnika w porównaniu do innego auta.
    Słyszałem że jest to jednostka GM. Trwała?
    Niby jest to 140KM i niby 10s do setki, ale czy nie ma wrażenia że za autem ciągniemy przyczepkę?

Jeżdżę wolno, najczęściej w stylu emeryta. Nie boję się jednak wyprzedzania i chciałbym żeby były jakieś "efekty" po zrzuceniu 2ch biegów w dół. Czy efekty wystąpią, czy tylko hałas wzrośnie?

Czy Alfy 159 z tym silnikiem były w polskiej sieci sprzedaży, czy wszystko co jest na rynku wtórnym to auta sprowadzone?
    Jak serwisy sobie radzą z tym silnikiem? Jest jakiś kwiatek np w postaci rozrządu za 3tyś? A może tłoki wychodzące bokiem? Cokolwiek co by generowało lęk przez jakąkolwiek Alfą mającego związek z tym silnikiem?

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Byly sprzedawane w Polsce - byly to najtansze modele 159 swego czasu. Co do silnika to chyba bys musial podpytac na forach opla.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar szyrud1696
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Alfa Romeo 159 150 KM SW 2007

Domyślnie

Ja byłem " krok" od zakupu 159-tki z tym silnikiem w piekym czerwonym kolorze Powiem Ci tak, silnik nie powala z nóg.Do spokojnej jazdy OK. W Polsce bardzo mało sprzedwanych samochodó z tym silnikiem, ciężko o cześci z rynku wtórnego.Spalanie,które pokazywał komputer to 11,2 ( jakaś średnia nie wiem z jakiego dystansu/obszaru ).Wybrałem 1,9 JTD-m 150km
    Szymon

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Wpisz w wyszukiwarkę Opel Vectra C 1.8 140KM , ewentualnie Vectra Klub Polska tam znajdziesz kopalnię wiedzy na temat tej jednostki .
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

superglide
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Drone Zobacz post
    Trafiłem tutaj, uporczywie szukając jakichkolwiek informacji o silniku 1.8 MPI montowanym w Alfie.
    Kolego, zwróć uwagę, że ten silnik był sprzedawany w PL w tzw. wersji business, czyli miała być to najtańsza 159-tka z podstawowym wyposażeniem typu elektryka i klima, stąd łatwo trafić na auto po-służbowe, czyli wskazana jest czujność. `Możesz spodziewać się plastiku zamiast aluminium na konsoli i podstawowej tapicerki. Nie wiem, jak z autami sprowadzonymi. Mimo wszystko szukałbym 1,9 jtdm, a ponieważ jak pisałeś nie zależy ci na mega osiągach, to możesz popróbować z wersją 120KM, pewnie będzie tańsza niż wersja 150KM w zakupie i w serwisie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Mitsubishi Lancer

Domyślnie

Cytat Napisał superglide Zobacz post
    Kolego, zwróć uwagę, że ten silnik był sprzedawany w PL w tzw. wersji business, czyli miała być to najtańsza 159-tka z podstawowym wyposażeniem typu elektryka i klima, stąd łatwo trafić na auto po-służbowe, czyli wskazana jest czujność. `Możesz spodziewać się plastiku zamiast aluminium na konsoli i podstawowej tapicerki. Nie wiem, jak z autami sprowadzonymi. Mimo wszystko szukałbym 1,9 jtdm, a ponieważ jak pisałeś nie zależy ci na mega osiągach, to możesz popróbować z wersją 120KM, pewnie będzie tańsza niż wersja 150KM w zakupie i w serwisie.

Poczytałem trochę o tym silniku na forum Opla.

Nie jest to jakiś super bezobsługowy silnik.
    Problem to regulacja zaworów, która jest droga. A należy tą czynność przeprowadzać jak się myśli o LPG.

Spalania nie raportowali jakoś specjalnie dużego, a przynajmniej nie większe niż bym się spodziewał

Diesel. Tak, to dobre rozwiązanie, zwłaszcza przy tak "fajnych" silnikach benzynowych w tym modelu Alfy.
    Niestety ja zawsze zakładam że sprzedający mi auto chce mnie orżnąć. A jakakolwiek wtopa z dieslem szarpie za kieszeń zdecydowanie bardziej niż z silnikiem benzynowym.
    Kupuję auto dosyć młode nie dlatego że boję się rdzy, ale zakładam że benzynowym autem nie zrobił nikt przebiegu większego niż 150tyś w 3-4 lata, a z dieslem tego założyć nie mogę. Można się liczyć z przypadkach i po 300tyś w tym okresie.
    Jak widzę ceny aut sprowadzonych na otomoto i takich samych aut na mobile.de to widzę pewną zależność: te na otomoto są tańsze. A skoro są tańsze, to handlarz musiał je kupic jeszcze taniej. Jeśli auto było całe(optymistyczne założenie), to musiało mieć kosmiczny przebieg.

Jeśli ktoś z Was ma do sprzedania 3 letnią 159 z dieslem z małym przebiegiem, nie trafioną przez los na drodze i z udokumentowanym bardzo dobrze przebiegiem, to ja chętnie kupię

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

uważasz ze 3-4 letni diesel i 150tys. to dużo ??
    300tys. to dużo.... 150tys. w takim okresie to normalny przebieg.
    Moja w 3 lata zrobiła 182tys. i jest OK.

A jak chcesz diesla z pewnym, małym przebiegiem to szykuj więcej kasy i nie marudź że drogie.

Każde auto to skarbonka, jedno większa drugie mniejsza.

Nie stać Cię na regulacje zaworów raz na 10-15tys?
    A stać Cię na OC? Wymiany okresowe? przeglądy techniczne?

Jak tak płaczesz na koszty raz na 10-15tys. km to może Cię po prostu nie stać na takie auto i powinieneś odpuścić?

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał superglide Zobacz post
    Kolego, zwróć uwagę, że ten silnik był sprzedawany w PL w tzw. wersji business, czyli miała być to najtańsza 159-tka z podstawowym wyposażeniem typu elektryka i klima, stąd łatwo trafić na auto po-służbowe, czyli wskazana jest czujność .
    superglide wydaje mi sie ,że wersja business to było Progression z kilkoma extrasami więc chyba nie taka zupełna bieda była
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Kowalski
    Gość

Domyślnie

1.8 MPI jest za słaby dla tak cięzkiego i w sumie sporego auta. Omijaj.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Murray
    Mieszka w
    Brańsk
    Auto
    ...Na zawsze Mazda 323 F BP i kiedyś Alfa Romeo159 JTD lub MPI...

Domyślnie

Ciekawe czy ktoś z forum ma 159 z tym silnikiem..??
    <<-<---Nicole Scherzinger - Don't Hold Your Breath--->->>