witam wszystkich.
Trafiłem tutaj, uporczywie szukając jakichkolwiek informacji o silniku 1.8 MPI montowanym w Alfie.
Ten silnik w tym aucie w internecie właściwie nie istnieje.
Nawet na tym forum po używaniu szukajki nic nie znalazłem. Cokolwiek z 1.8 i 159 zwracało mi wyniki z silnikiem TBI 200KM.
W googlach też nie znajdzie się w 10 sekund nawet informacji o spalaniu. Większość linków to średnie spalanie katalogowe, po dokładniejszym klikaniu można znaleźć w podziale na średnie/miasto/trasa, ale nadal bez raportów od użytkowników lub choćby testu prasowego.
Szukam auta z rocznika 2007/2008.
Interesuje mnie ten konkretny silnik z dwóch powodów:
1. Cena
2. Mam nadzieję że nie jest to bezpośredni wtrysk i da się założyć LPG.
Chętnie dowiem się jakie jest rzeczywiste spalanie tego silnika w porównaniu do innego auta.
Słyszałem że jest to jednostka GM. Trwała?
Niby jest to 140KM i niby 10s do setki, ale czy nie ma wrażenia że za autem ciągniemy przyczepkę?
Jeżdżę wolno, najczęściej w stylu emeryta. Nie boję się jednak wyprzedzania i chciałbym żeby były jakieś "efekty" po zrzuceniu 2ch biegów w dół. Czy efekty wystąpią, czy tylko hałas wzrośnie?
Czy Alfy 159 z tym silnikiem były w polskiej sieci sprzedaży, czy wszystko co jest na rynku wtórnym to auta sprowadzone?
Jak serwisy sobie radzą z tym silnikiem? Jest jakiś kwiatek np w postaci rozrządu za 3tyś? A może tłoki wychodzące bokiem? Cokolwiek co by generowało lęk przez jakąkolwiek Alfą mającego związek z tym silnikiem?