Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 69

Temat: turbina 1.9JTDM 16v

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie

Panowie, jak zweryfikować stan turbiny?
    Samochód ma na liczniku 156 tys. Turbina nie świszczy, nie gwiżdże - nie widzę żadnych niepokojących objawów. Diagnostyka nic nie wskazuje, w tym gdzieś przed rokiem robiona dokładna diagnoza przez kolegę mały777 z tego forum.
    Problemem są wycieki, które mam na silniku w różnych miejscach. Mechanik w ASO powiedział, że są to "wycieki różnego pochodzenia" że jest tego dużo, ale z drugiej strony autko mogło brać różny syf od czasu narodzin (2007)tym bardziej, że przez większość czasu jeżdżę bez dolnej osłony silnika. Ja nigdy podczas mojego użytkowania Alfy (od ponad dwóch lat) nie zauważyłem ubytków oleju itp. (choć nie jest też tak, że sprawdzam bagnet co tydzień). Ale np. olej wymieniałem przed ok. 2000 km i na bagnecie wszystko jest ok.
    Niedługo szykuje mi się dłuższy wyjazd zagraniczny, raz mnie już Ala zawiodła nieoczekiwanie w takiej sytuacji i wolę dmuchać na zimne. Dzięki za każdą radę.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 150 KM 2008 r.

Domyślnie

Kolego taki off temat trochę - jak długo jeździsz bez osłony? Swoją zdjąłem tymczasowo, ale nie uśmiecha mi się jej zakładać, bo czasem lubię zajrzeć pod auto i zobaczyć czy wszystko gra, ale nie chcę też doprowadzić do uszkodzenia czegoś właśnie z powodu braku osłony.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kamillll
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    159 1.9 16v 177HP@402nm by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał SimonV Zobacz post
    nie chcę też doprowadzić do uszkodzenia czegoś właśnie z powodu braku osłony.

to ją załóż

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    AR 159 1.9 120

Domyślnie

Ma ktos jakas instrukcje jak wyciagnac turbo z 1.9 16v? Moja ma luz osiowy i bierze olej. Nie bede czekal az sie rozleci, oddam do regeneracji ale musze ja wytargac jakos. Ktos ma jakis tutorial?

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

Najwygodniej jak ściągniesz zderzak, reflektory, cały przedni pas i wyciągniesz chłodnice. Wtedy jest fajne dojście.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 16v

Domyślnie

ja rozebralem bez zdejmowania zderzaka, chlodnicy itp. Jak masz kanal to bez problemu to zrobisz. Nie widzę innej opcji jak wyciagniecie jej z calym kolektorem. Odkrecasz oslone kolektora, odlłaczasz wszystkie węże i przewody. odkrecasz rury wydechowe, odkrecasz 8 srub kolektora i wychodzi.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    AR 159 1.9 120

Domyślnie

Przy wymianie turbo zdaloby sie wymyc IC. Tutaj bez zdejmowania zderzaka sie nie obedzie? Jak go zdemontowac?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał marcinp80 Zobacz post
    Przebieg 128tys km. Co sadzicie o zakładzie w Jaworznie Turbo-Tec (podobno najlepszy w Polsce)?
    Najlepszy w Polsce na pewno nie. W dodatku cenowo wychodzi to tak, że niewiele dokładając masz fabrycznie nowy sprzet.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jedrek1980
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Auto
    Alfa Romeo 159 Bella

Domyślnie

Ma może ktoś sprawdzone miejsce gdzie można zakupić turbo do 1.9 16V?Jaki jest mniej więcej koszt?
    BYŁ LEON by COMPSPORT
    JEST ALFA 159 SW by TUNE-UP

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomek evo
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Najlepszy w Polsce na pewno nie. W dodatku cenowo wychodzi to tak, że niewiele dokładając masz fabrycznie nowy sprzet.
    Mój znajomy mechanik miał raz przejścia z tym zakładem kiedy po 2 miesiącach w aucie Klienta padło turbo przez nich regenerowane i za wszelką cenę starali się zwalić winę na wszystko byle uniknąć odpowiedzialności. Wymyślili takie jaja, ze nadają się do kabaretu (byłem śwadkim 2 rozmów telefonicznych na głośnomówiącym). Chwycili się m.in teorii, ze to wina przeładowania z powodu wadliwego czujnika. Mniej więcej tak to wyglądało
    - Padnięty jest czujnik ciśnienia doładowania.
    - Czujnik jest ok.
    -Czujnik ok? Skąd wiadomo, że ok?
    - Zostało sprawdzone.
    - A jak sprawdzone?
    - Taki i tak.
    - A na jakim przyrządzie bo jak nie na firmy x to nie wiarygodne.
    - Na firmy x.
    - To na pewno przyrząd popsuty albo nieoryginalny.
    - Przyrząd jest sprawny i na gwarancji. Mam go wysłać z reklamacją na podstawie Pana "diagnozy telefonicznej".
    - To jest niemożliwe. na pewno czujnik jest uszkodzony. Niech Pan dobrze sprawdzi. a ten czujnik to jakiej firmy?
    - Oryginał.
    - To źle Pan sprawdza.
    itd.
    Tak to mniej więcej brzmiało. Dla mnie normalny kabaret a opinie o nich generalnie bardzo dobre i polecani choć bardzo drodzy. Klienta w końcu skasowali 500 zł bo nie chciał się z "koniem kopać". Chyba muszą spłacać kredyt pod nową wypasioną halę i jakość oraz rzetelność i uczciwość zeszły na dalszy plan.