ok, niech bedzie kwestia gustu a moj post to moja opinia. mniejsze kolo bardziej sievobroni przy obnizonym zawieszeniu, tyle zevwtedy problem przycierania brzuchem o nierownosci najpewniej sie uwydatni.
225/45 jest nizsza o 11mm od ori rozmiaru
ok, niech bedzie kwestia gustu a moj post to moja opinia. mniejsze kolo bardziej sievobroni przy obnizonym zawieszeniu, tyle zevwtedy problem przycierania brzuchem o nierownosci najpewniej sie uwydatni.
225/45 jest nizsza o 11mm od ori rozmiaru
Co rozumiesz przez "buczy" jakiś nienaturalny odgłos, czy po prostu opona jest głośna?
Jeżeli opona jest głośna sama z siebie, to albo mieszanka, albo bieżnik (np. w kształcie jodełki dość mocno hałasują) - można wtedy takie opony dać na tył a na przód zostawić "normalne". Sam tak zrobiłem, gdy kupiłem Uniroyal'e Rainsport 3 (bieżnik jodełkowy) - dość szybko opony z przedniej osi powędrowały na tylną i w samochodzie zrobiło się znacznie ciszej.
Edit: Zapomniałem jeszcze wspomnieć - możesz też sprawdzić geometrię i zbieżność. Może masz coś nie tak z zawieszeniem (źle ustawione koła względem jezdni).
Ostatnio edytowane przez GexN ; 06-04-2018 o 13:44
piszesz o nowej oponie czy uzywanej?
nowa, widocznie jest taka glosna - ile dB podaja na etykiecie? sa duze roznice, jedne maja np 67-68dB tylko (np Goodyear Eagle F1 Assy 3 jakie mam w TBi 235/45R18, I one sa super ciche) a inne za to maja 72dB lub wiecej (dla opon letnich dla aut osobowych). pamietaj ze kazde 3dB dla naszego sluchu to 2x glosniej, wiec roznice moga byc pomiedzy skrajnymi przypadkami nawet ok 4x glosniejsze. Troche z ciekawosci sam kupilem bardzo dobre (jesli chodzi o trakcje/wyniki testow) Micheliny Pilot Sport 4 do zony Giulietty, bede je zakladal w przyszlym tygodniu, tylko maja 71dB I tu troche sie ich obawiam. W Giulietcie jednak nie jest to az tak wazne, bo auto jezdzi czesciej po miescie albo bliskich okolicach, a zona tez nie jezdzi tak szybko. W trasy jest inna alfa, I tam ma byc cicho, wiec tez inaczej wartosciuje parametry opon.
Jesli uzywane, to moze sa wyzabkowane? Sam dostalem takie kupujac felgi 18" I nie dalo sie na tym jezdzic, szybko kupilem wlasnie wspomniane wyzej GY I zapadla cisza. Jesli sa wyzabkowane to raczej z tym niewiele zrobisz, a szkoda siebie I zawieszenia meczyc uszkodzona opona. Tzn niby sa firmy ktore jakos wyrownuja bieznik, ale pewnie nie znajdziesz tego w okolicy, jak policzysz, sciaganie/zakladanie/wywazanie kol, wysylki, koszt uslugi, to pewnie nie bedzie sie to w ogole oplacalo, tym bardziej ze pewnie ilosc bieznika tez zmaleje po takim zabiegu.
Ostatnio edytowane przez epsonix ; 06-04-2018 o 14:54
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
z dziwnych powodow AR strasznie namieszala w 159 z rozmiarami kol, ale trzeba zauwazyc ze design jest przygotowany pod najwieksze 18 i 19". 2 rozmiary dla 16 to tez zamet. w kazdym razie w tbi na standardowym zawieszeniu to przytre czasem i na 225/50r17 (jest inna plyta pod silnikiem moze przez to?) wiec sobie nie wyobrazam dawania malych kol. w poprzedniej jtdm przechodzilem przez rozmiar 205/55r16 bo takie dostalem zimowki z autem i raczej milo tego nie wdpominam. autem tez co chwilebo cos przycieralem, nawet na krajowej dwupasmowce przejezdzajac przez koleiny a to przy np 120kmh bylo nieprzyjemne uczucie. w zimie na drodze dojazdowej pod dom robilem tez za plug sniezny...dlatego sprzedalem te opony za jakis czas i kupilem wlasciwsze 215/55r16 i juz nigdy nie przytarlem na koleinach (czasem tylko na jakis progach zwalniajacych czy nierownosciach)
no wlasnie a koledzy agituja badz rozwazaja 225/45r17 od czego probuje odwiesc
Panowie mam na zamianę opony falken 225 40 19.Chetnie zamienię na 235 45 19.
Zastanawiam sie nad zamiana kilkuletnich juz Goodyear Excellence na Firestone ROADHAWK 225/50R17 98W. Czy miał ktoś z nimi do czynienia?
A może warto dopłacić 200 pln do Goodyear EfficientGrip Performance 225/50R17 98W XL ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio edytowane przez ArcoMancino ; 09-04-2018 o 10:47