Napisał
Drone
Odpiszę raz, mając nadzieję że to podpucha: Są tańsze rozmiary opon które producent mógł zastosować.
Jako przykład znowu podam moje Punto. Oryginalnie jest w nim rozmiar 185/55/15. Drogi
Ja jeżdżę na 195/50/15. Tani
W tym modelu Punto robi tak prawie każdy. Chyba tylko raz widziałem Punto HGT na oryginalnym rozmiarze opon.
Inny przykład to moje poprzednie Seicento Abarth. Rozmiar oryginalny to 175/50/14. Tylko dwóch producentów na początku. Ostał się tylko jeden Pirelii z modelem P6000. Cena około 400PLN za gumę do Seicento i to gumę beznadziejną. Za sztukę!
W tej sytuacji ludzie na 14" jeżdżą na 185/50, albo tak jak ja na 195/45. Dużo taniej i dużo większy wybór.
A moje zdanie jest takie, że producent mógł zastosować fabrycznie tańszy wariant, np 225/45/17. Wybór większy i ceny niższe.
W ogóle do mnie nie przemawia to, że jakaś klasa auta ma powodować wymyślone wydatki. Auto ma jeździć i nie być głównym punktem w budżecie rodziny. Alfa jest dodatkowo ładna i jest to bonus od producenta.
To nie jest prom kosmiczny, a ja jeżdżę bardzo spokojnie. Do szalenia mam Punto na tor.