Strona 1 z 27 1234567891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 267

Temat: Czy 159 to dobre auto na zimę i dlaczego nie..?? :)

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie Czy 159 to dobre auto na zimę i dlaczego nie..?? :)

No to się zaczęło.. Rano zamek lewych tylnych drzwi zamarzł.. otworzyłem, ale nie chciał się zatrzasnąć.. ehh.. Silicon w sprayu przyszedł z pomocą i zamek zadziałał.. uff..
    Kolejna i chyba póki co najbardziej denerwująca sprawa (pomijając zamarzające wycieraczki) to czujniki parkowania.. toż to paranoja jakaś.. Wchodzę do auta, wrzucam wsteczny i zaczyna się kakofonia.. wyje przód, wyje tył.. ehh.. wyłaże z auta, oczyszcze czujniki i po chwili znowu coś piszczy... bo tym razem troche śniegu leży przed autem na wysokosc moze 10cm.. ześwirować można.. Idzie to gdzies wyłączyc ? 35 lat przeżyłem bez parktroniku, przeżyje i kilka następnych bez problemu..

.....kolejne spostrzeżenia będę zamieszczał w tym temacie i czekam na Wasze opinie
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

U mnie problem znany ze 147 - przy porannym uruchomieniu raz zapaliła mi się kontrolka ABS (system działał) i raz kontrolka świec... Póki co normalka

PS. Przyczyna leży w za słabym aku - mam 580 rozruchowego, co czasami daje takie efekty... Błędy wyskoczyły jak "chechłał" dłużej...
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

Jak dla mnie bardzo fajne autko na zimę Prowadzi się lepiej niż 156, klamki zamarzają - no ale w którym aucie nie zamarzają, a parkotronic wyłączam przyciskiem na górnym panelu, bo faktycznie można dostać kociokwiku fakt, że rozwiązanie jest chwilowe. tylko z nadmuchami jeszcze cały czas walczę żeby było po mojemu
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Zawsze bardzo chwaliłem jazdę 159 JTDM na śliskich łukach naszych dróg , auto było zawsze stabilne. Wydaje się że ciężki silnik i przedni napęd + dość wcześnie ingerujące VDC ( w porównaniu do Audi) to bezpieczne rozwiązanie . Tam gdzie zimą 159-tka jechała niewzruszona tam Audi quattro zamiata tyłkiem i muszę się pilnować.

P.S.
    mariuszautods parktronik w Luxwagenie też zimą wariuje a bezramkowe szyby potrafią zastrajkować .
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

lucardo
    Gość

Domyślnie

Mnie w tamtym roku 159 1,9JTDm 2 razy zamarzła na amen. ASO twierdziło, że to paliwo i wymieniało filtry i czyściło układ. Raz nawet po wyciągnięciu kluczyka z konsoli świeciły wszystkie zegary - zgłupiał zupełnie.
    Auto trzyma się świetnie drogi, ale coś za coś - prześwit zawieszenia stworzony do miasta.
    Włosi mają zupełnie inne podejście do zimy. Wcześniej jeździłem SAAB'em po przesiadce dostrzegam różnice. Na pocieszenie Alfa ma to co lubimy: styl
    Znajoma ma 9-3ss z tym samym motorem co moja Alfa, jak było -20st. domyślacie się kto odjechał a kto został na parkingu

Zalewam w najbliższych dniach (jako wspomnienie po SAABie) szwedzki dodatek do ropy: Diesel Skydd, o którym można przeczytać w necie. Liczę, że ominą mnie problemy tej zimy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar R.Y.D.Z.U
    Mieszka w
    Brzeszcze / Wieliczka / Bieruń
    Auto
    MiTo - dzikie 78KM :)

Domyślnie

ja na razie nie narzekam, a zamarzające wycieraczki to standard w każdym aucie, no chyba że ktoś ma podgrzewaną szybę pod wycieraczkami.

Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto

Domyślnie

Do prowadzenia się 159 nie mam zastrzeżeń w żadnych warunkach.. jezdzi jak po szynach.. Poranne odpalanie diesla zimą to zawsze jest cały zestaw najdzikszych dzwięków mogących właściciela benzyniaka wprawić w spore ździwienie.. ale idzie się przyzwyczaić, nie jest to pierwszy mój diesel.. Zeszłej zimy 156-stka odpalała mi nawet przy -25 st. C, mam nadzieje, że 159 nie będzie gorsza w tym względzie..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

superglide
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafter Zobacz post
    Tam gdzie zimą 159-tka jechała niewzruszona tam Audi quattro zamiata tyłkiem i muszę się pilnować.
    Nowsze quattro i Q4 to praktycznie to samo i preferencję tyłu mają wpisaną w geny, stąd to zamiatanie tyłem. Ograniczyć to można przez założenie dobrych zimowych opon, testowałem. Mam nawet teorię popartą praktyką, że stabilniejszy na śniegu jest pickup ze sztywno spiętym napędem. Żeby było na temat to u mnie tylko przymarzające klamki :-) Jestem też pod wrażeniem szybkości nagrzewania kabiny i silnika.

Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto

Domyślnie

Z plusów.. właśnie rozgryzłem programowanie webasto w 159-tce.. przetestowałem i DZIAŁA !! Rano wsiądę więc do cieplutkiego autka.. )

turbi
    Gość

Domyślnie

Dzis po pracy wsiadam do zimnego autka (na zewnatrz -9C), odpalam, jade i po przejechaniu jakiegos 1km pojawia sie komunikat "Have engine checked" oraz swieci na zolto, swiatlem ciaglym, kontrolka od spalin. Wylaczenie i ponowne uruchomienie silnika (1,9 16V diesel) nic juz nie pomaga. Czyzby to efekt mrozu? Nigdy wczesniej czegos takiego nie mialem. Jutro podjade do ASO.

Z zalet uzytkowania tego auta zima mozna troche wymienic. Chociaz ja sie doczepie do tego, ze ogrzewanie kabiny zaczyna dzialac dopiero po przejechaniu kawalka odcinka, jak sie silnik rozgrzeje. W poprzednim aucie (benzyna) ogrzewanie dzialalo praktycznie od razu.