Włożyć zwykłe led + rezystor. U mnie juz 8 miesięcy i nic się nie dzieje
Wysłane z mojego ZTE Grand S II LTE przy użyciu Tapatalka
Włożyć zwykłe led + rezystor. U mnie juz 8 miesięcy i nic się nie dzieje
Kolego a możesz mi to jakoś bardziej opisać jaki rezystor i jak to zrobić będę bardzo wdzięcznybo od ponad roku walczę z tym i juz się poddaje :/
- - - Updated - - -
[QUOTE=pawel365;1755365]Włożyć zwykłe led + rezystor. U mnie juz 8 miesięcy i nic
- - - Updated - - -
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5860237818 i co myślicie o tym da rade czy będzie to samo co zwykle led z Canbusem
Ostatnio edytowane przez sAweK ; 21-01-2016 o 13:13
Ilez razy mozna pisac to samo. wlozyc powiedzmy 5W rezystor o rezystancji ok 60ohm, co dorzuci ok 3W poboru mocy (przy 13.5V) ponad to co sam LED (powiedzmy 0.5W, taki bez tzw CANbusa) pobiera. 3.5W zamknie dziub detekcji spalonej zarowki. Zwykla zarowka ma 5W, nie sadze zeby ustawiali detekcje blisko nominalnej mocy, pewnie gdzies typu 1-3W (w polowie?). Ja poki co mam LEDy z rezystorem (tzw CAN), ponoc maja pobor mocy 1.4W (wg info ze strony sklepu) I wystarcza zeby bledow nie wykrywalo, zatem moznaby probowac rezystor rzedu 150-200ohm tylko 1-2W.
Rezystor dolozyc albo w lampie na kablach do pozycyjnego, odizolowac ostroznie izolacje na powiedzmy 1cm, zakrecic nozki rezystora pare razy wokol kabla, zalutowac I zabezpieczyc przed zwarciem - moze byc wyzsza temperature (nie wiem jaka dokladnie) trzeba by zwrocic uwage zeby nie byl to problem dla kleju tasmy izolujacej, zeby sie nie odklejala, albo dla tasmy zeby nie zeczela dymic z przegrzania - najwyzej szukac innej metody, na szybko nic nie podpowiem.
Moznaby tez wpiac sie tym rezystorem poza lampa, trzebaby popatrzyc do eLearna skad dokladnie leca kable, czy to skrzynka bezpiecznikow/przekaznikow w komorze silnika, czy moze w kabinie I tam sobie dodac ten rezystor.
Dziękuję kolego za pomoc a powiedz mi czy nie lepiej dać troszkę większy niż 5 w 60 Ohm tak abym miał pewność że za 2 tygodnie nie będę musiał znów tego robić i mam go w lutowac w + i - a co do leda to wystarczy zwykły wciskamy do gniazda aby pasowało i czy jeden led wystarczy na oświetlenie połowy tablicy ?? jak tak to zaraz jadę kupić i jutro działać![]()
No wiec tak kupiłem coś takiego i teraz prosił bym was o pomoc które będą lepsze 10W 22 Ohm 7W 68 Ohm 5W 68 Ohm które będzie najlepsze z góry dzięki za odpowiedź ;/
Aluminowa obudowa lepiej odprowadza ciepło. Pisałem aby brać te 25W, lepiej mieć zapas mocy z jaka sobie rezystor poradzi niż ma się smażyć.
25W w alu obudowie jest duży, ciężki i trzebaby go już raczej gdzieś na stałe przykręcić żeby z czasem nie pourywał kabli, a do tego pewnie jeszcze kosztuje parędziesiąt zł za szt. Choć faktycznie problem odprowadzania ciepła pewnie niweluje. Tyle że nie wiem po co były sugestie 20ohmowego, to więcej niż żarówka pobiera i niepotrzebnie jakieś 10W się wydziela jak można znacznie mniej.
Może lepiej potwierdzić eksprymentalnie najpierw że np obciążenie dodatkowym 1W wystarcza, kupić 5W rezystor o odpowiedniej rezystancji (np ok 180R) i tak tą sprawę nadmiaru ciepła załatwić.
25 ohm odpowiada żarówce oryginalnej. Rezystor 25 watowy kosztuje koło 8 zł a rozmiarowo ... 3/1.5/1.5 cm więc ogromy nie jest.