Strona 39 z 53 PierwszyPierwszy ... 293031323334353637383940414243444546474849 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 524

Temat: Używał ktoś postojówek LED Can-BUS?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał maroz Zobacz post
    Widział ktoś 25 Watowy rezystor zdjęcie w załączeniu. Skąd takie wyliczenia mocy? Ogólnie korzyść z oświetlenia led w postojówkach jest wysoce wątpliwa, albo pali się kontrolka spalonej żarówki, albo mamy za chwilę spalony led. Nasz chumor w każdym wypadku na pewno się nie polepszy. To tylko moje przemyślenia.
    LED na postojówkę sam bierze powiedzmy 0.5W (powiedzmy, zależy jaki). Myślę, żeby detekcja spalonej żarówki nie wykryła zbyt niskiego obciążenia, trzebaby jeszcze dociążyć ze 2-4W (zgaduję). Przy powiedzmy 13.5V podczas pracy I zakładając że chcemy wydzielić nawet te dodatkowe 3.5W na rezystorze trzeba rezystancji ok 52Ohmy, najbliższe typowe to 47 albo 56 - kupujemy taki, typowe są o mocy 5W (np w szufladzie mam takie o wymiarach ok 20x8x8mm).

Możnaby się pokusić o sprawdzenie jakie jest tak naprawdę potrzebny minimalne obciążenie, powiedzmy wrzucić tymczasowo jakiś np 50-100R pare W rezystor, szeregowo z >1W potencjometrem np 100-150R I sprawdzić w paru położeniach jaki jest próg zadziałania układu wykrywania spalonej żarówki, bo jeśli się okaże że np wystarczy dociążyć 1W, to możemy sobie wrzucić mniejszej mocy (mniejszy fizycznie) rezystor np 1W o większej rezystancji (dla 1W to ok 180Ohm). Jeśli komuś chce się w to bawić, to proszę o info na forum jakie wartości były tymi progowymi. Finalnie założyłbym rezystor powiedzmy o 10% mniejszej wartości (tak żeby zostawić margines) I odpowiedniej mocy. może sie okazać że np 1-2W rezystor wystarczy.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    GT 1.9JTD

Domyślnie

Cytat Napisał takpoprostu Zobacz post

Tzn. mi głównie chodzi o barwę... A dlaczego z rezystorem ma się się spalić szybko ? Nie strasz mnie dałem prawie 70zł za nie
    70 zł za zwykłe Ledowe postojówki bez CANa?

Korzyści ze stosowania postojówek led jest kilka u mnie prze xenonach w GT to barwa + brak konieczności zdejmowania co jakiś czas zderzaka aby wymienić żarówki.

TWidział ktoś 25 Watowy rezystor zdjęcie w załączeniu. Skąd takie wyliczenia mocy?
    Nie będę się rozpisywał ale chyba nie poznałeś kilku podstawowych wzorów z elektrotechniki.

Cytat Napisał epsonix Zobacz post

LED na postojówkę sam bierze powiedzmy 0.5W (powiedzmy, zależy jaki). Myślę, żeby detekcja spalonej żarówki nie wykryła zbyt niskiego obciążenia, trzebaby jeszcze dociążyć ze 2-4W (zgaduję). Przy powiedzmy 13.5V podczas pracy I zakładając że chcemy wydzielić nawet te dodatkowe 3.5W na rezystorze trzeba rezystancji ok 52Ohmy, najbliższe typowe to 47 albo 56 - kupujemy taki, typowe są o mocy 5W (np w szufladzie mam takie o wymiarach ok 20x8x8mm).

Możnaby się pokusić o sprawdzenie jakie jest tak naprawdę potrzebny minimalne obciążenie, powiedzmy wrzucić tymczasowo jakiś np 50-100R pare W rezystor, szeregowo z >1W potencjometrem np 100-150R I sprawdzić w paru położeniach jaki jest próg zadziałania układu wykrywania spalonej żarówki, bo jeśli się okaże że np wystarczy dociążyć 1W, to możemy sobie wrzucić mniejszej mocy (mniejszy fizycznie) rezystor np 1W o większej rezystancji (dla 1W to ok 180Ohm). Jeśli komuś chce się w to bawić, to proszę o info na forum jakie wartości były tymi progowymi. Finalnie założyłbym rezystor powiedzmy o 10% mniejszej wartości (tak żeby zostawić margines) I odpowiedniej mocy. może sie okazać że np 1-2W rezystor wystarczy.
    Fakt ja dobierałem na około 5,5 W odłożonego na rezystorze żeby wyszło łączenie koło 6W ( jak oryginalna żarówka ), tak jak piszesz można eksperymentować jaka jest minimalna wartość obciążenia bez błędu. Dodatkowo wolałem użyć rezystorów z aluminiowym korpusem w celu lepszego odprowadzania ciepła.
    Ostatnio edytowane przez pawel365 ; 20-01-2016 o 20:06

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał pawel365 Zobacz post

Fakt ja dobierałem na około 5,5 W odłożonego na rezystorze żeby wyszło łączenie koło 6W ( jak oryginalna żarówka ), tak jak piszesz można eksperymentować jaka jest minimalna wartość obciążenia bez błędu. Dodatkowo wolałem użyć rezystorów z aluminiowym korpusem w celu lepszego odprowadzania ciepła.
    Kolega tx555 do Giulietty tak wyeksperymentował wartości że nawet jak mu led padnie to wykryje spaloną żarówkę - trzeba trochę się pobawić żeby z jednej strony ustawić obciążenie powyżej progu zadziałania, a z drugiej, gdyby LED się uszkodził to żeby wykryło. Dodatkowo żeby przy zmianie temperatury itp nie okazało się że np nagle zaczyna pokazywać spaloną żarówkę, mimo że wszystko jest OK - pewnie projektanci tego systemu detekcji spalonych żarówek nie projektowali tego na dokładność 0.1% tylko +-20% i nie wiadomo jaki dryft temperaturowy i związany ze starzeniem się użyte komponenty mają.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9JTDM 150 KM 2008r. i Giulietta 1.4 120KM 2015r. Była Alfa Romeo 156 SW 2002

Domyślnie

25W to chyba trochę za dużo na wytracanie mocy na rezystorze.
    Na pewno będzie trochę zabawy z doborem, ale są gotowe zastawy symulujące obciążenie. Chodziło mi wcześniej w domyśle o umieszczenie takiego rezystora w lampie, osiąganą temperaturę czy w rezultacie nie wpłynie to na żywotność leda lub odbłyśnika jeśli będzie go np. dotykał. i czy

Znalazłem coś takiego zestawy do symulacji obciążenia:

Filtr W5W T10 + wtyczka i gniazdo W5W

Szybki zestaw do usunięcia alarmy z żarówek W5W. Z Rezystora wyprowadzone jest gniazdo i wtyczka W5W.
    Dane techniczne :
    Typ: Rezystor
    Symulowane obciążenie: 2,88W
    Max ilość ciepła: 15W
    Rezystancja: 50Ohm
    Obudowa: Aluminium
    Wymiary :
    Długość: 50mm
    Szerokość: 16mm
    Tylko czy jest to opłacalne. Dodatkowa sama dodatkowa energia wytracana jest w powietrze gdzie tu "ekologia" led.
    Ostatnio edytowane przez maroz ; 20-01-2016 o 23:25

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm BMW 535d F10

Domyślnie

Montował ktoś może takie oświetlenie do 159?
    Niby do Opla ale może podejdzie pod Alfe?
    Wyświetli błąd żarówki na desce?

http://xcar24.eu/pl/p/OSWIETLENIE-TA...YJNEJ-OPEL/285
    http://xcar24.eu/pl/p/Lampki-Oswietl...PEL-ZAFIRA/557

Użytkownik Rowerzysta Avatar takpoprostu
    Mieszka w
    Czarnków
    Auto
    159 SW 1,9 jtdm 16v 2006r

Domyślnie

Cytat Napisał pawel365 Zobacz post
    70 zł za zwykłe Ledowe postojówki bez CANa?
    Dokładnie takie ten sam model

http://akcesoria.intercars.com.pl/#/...rowki-led.html

tylko że moje są w srebrnej aluminiowej obudowie. Na górze jest soczewka.
    Mają Cana - a i tak nic nie daje.

________
    To sumując potrzebny rezystor 15W, 50 Ohm i powinno działać ? Nie zaszkodzi ledom ?

Taki ?
    http://allegro.pl/rezystor-de-50r-15...653714279.html

czy taki ?
    http://allegro.pl/filtr-canbus-50-oh...887789216.html

A np. u Chińskich małych rączek takie zestawy są:

http://www.ebay.pl/itm/4X-25W-8ohm-1...oAAOSwYIhWl3Lm
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 20-01-2016 o 23:55
    Alfa Romeo

145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    GT 1.9JTD

Domyślnie

25W to chyba trochę za dużo na wytracanie mocy na rezystorze.
    Na pewno będzie trochę zabawy z doborem, ale są gotowe zastawy symulujące obciążenie. Chodziło mi wcześniej w domyśle o umieszczenie takiego rezystora w lampie, osiąganą temperaturę czy w rezultacie nie wpłynie to na żywotność leda lub odbłyśnika jeśli będzie go np. dotykał. i czy

Znalazłem coś takiego zestawy do symulacji obciążenia:

Filtr W5W T10 + wtyczka i gniazdo W5W

Szybki zestaw do usunięcia alarmy z żarówek W5W. Z Rezystora wyprowadzone jest gniazdo i wtyczka W5W.
    Dane techniczne :
    Typ: Rezystor
    Symulowane obciążenie: 2,88W
    Max ilość ciepła: 15W
    Rezystancja: 50Ohm
    Obudowa: Aluminium
    Wymiary :
    Długość: 50mm
    Szerokość: 16mm
    Tylko czy jest to opłacalne. Dodatkowa sama dodatkowa energia wytracana jest w powietrze gdzie tu "ekologia" led.
    25W to jest moc jaka rezystor wytrzymuje przy stałym obciążeniu a nie jaka wytraca. A z tym parametrem to lepiej jest miec wiecej niż na styk bo w lecie gdy pod maską jest wysoka temperatura zdolność oddawania ciepła jest zdecydowanie niższa... Nie namawiam ale daje mozliwość rezystor 25ohm 25W działa bez problemu..

Jeżeli te żarówki mają can-a to i tak raczej krótko podziałają mimo iż dołożysz rezystor... Chyba nikt z was nie dotykał rezystora który wytraca chociażby te 5W (parzy) wiec jak to wytrzyma lutowana żarówka

Wysłane z mojego ZTE Grand S II LTE przy użyciu Tapatalka
    Ostatnio edytowane przez pawel365 ; 21-01-2016 o 00:24

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Nie mają żadnego can'a. Can to sieć przemysłowa bardzo popularna w motoryzacji. Te żarówki nie komunikują się w żaden sposób po CANie. Ktoś kto wymyślił taka nazwę na allegro powinien dostać nagrodę idioty roku.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    GT 1.9JTD

Domyślnie

CAN tak się przyjeło ... W przypadku żarówek mierzony jest jedynie pobór pradu

Wysłane z mojego ZTE Grand S II LTE przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta Avatar sAweK
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 8V 120 km.

Domyślnie

I tak jak myślałem znów włożyłem ledy z Canbusem dokładnie 13 dzisiaj mamy 20 a jedną strona tablicy juz mruga i co dalej ;/