Jak w temacie muszę wymienić tarcze i klocki z przodu bo bije przy hamowaniu. Na allegro dostępne są 3 opcje: brembo (339zł/kpl), ATE (390zł/kpl), oraz Bosch (215 zł za szt.).
Co byście wybrali ?
Jak w temacie muszę wymienić tarcze i klocki z przodu bo bije przy hamowaniu. Na allegro dostępne są 3 opcje: brembo (339zł/kpl), ATE (390zł/kpl), oraz Bosch (215 zł za szt.).
Co byście wybrali ?
Ostatnio edytowane przez Tuti ; 04-11-2010 o 14:58
Dla mnie zestaw tarcz brembo i klocków ferodo daje przyzwoite i bezproblemowe użytkowanie![]()
Też mnie czeka wymiana i raczej na Brembo się zdecyduję.. U mnie bicie pojawia się przy dodawaniu gazu głównie, między 40 a 80 km/h. Ogólnie im bardziej rozgrzane hamulce tym jest bardziej jest to odczuwalne.. na zimnym prawie nie wyczuwalne.. Mam nadzieję, że to tarcze, a nie jakaś inna rzecz.. Koła wyeliminowałem.. więc nie bardzo co ma tam jeszcze bić..
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
18 tys. i zużycie jest niewielkie
Tarcze sprawdzone podczas ekstremalnej jazdy,czasem się dość mocno zagrzeją jak człowiek chce "pojechać mocniej",a tu co chwile musi hamowaća te nadal proste,nic nie bije
Takie małe info do użytkowników 2.4 ,podczas poszukiwań klocków szukajcie do AR 166 3.0(zacisk brembo 4 tłoczkowy),te same klocki,załóżmy tej samej firmy a połowę tańsze!!,wtedy nie byłem taki mądry,ale wam się może przyda![]()
Zapiąłem te tarcze Brembo + klocki Ferrodo.. i faktycznie spisują się..Dzięki za radę..
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9
trochę z innej beczki,kombinuję z zaciskami brembo(czerwone) do alfy 159 zdaje się że z wersji TI i zastanawiam się nad kilkoma rzeczami,że tarcze się różnią zależnie od wersji silnikowej(2.4 i 3.2 mają chyba 330mm) to mniej więcej wiem,ale czy w rocznikach się coś nie pozmieniało?Mam model z 2007roku i czy nie pojawi się wtopa że zaciski z rocznika 2009 nie będą pasować,głupio by potem służyły za przycisk do papieru![]()
Alfa... i wszystko jasne
odgrzeje temat bo wlasnie czeka mnie wymiana hamulcow - przód i tyl. Na montowanych fabrycznie przejechalem 90 tys, z ASO nie dowiedzialem sie jakie moga mi zalozyc (odpowiedz byla ze zamienniki albo oryginalne ale nazwy nie podano), warsztat za rogiem poleca ATE. Pytanie mam ile przejechales km na zestawie Brembo + Ferrodo i czy nadal dobrze sie sprawuja
pozdrowienia
shemagonish
Ja zmieniałem klocki tydzień temu. Tylko jedną uwagę mam. Patrz na rocznik, bo od 2008 roku była zmiana hamulców, chyba tylko przód, i ze starszych wersji nie pasują.
Co ciekawe w intercarsie, jak mnie mój mechanik zapewniał, z zamienników są tylko ferrodo.
Ja zamontowałem z tyłu ATE, to chyba oryginały, a z przodu padło na ferrodo. Są ok-polecam.
I jeszcze jedna kwestia, nie wiem ile w ty prawdy, ale od wprowadzenia nowych części, producent ma monopol na nowe części przez 3 lata. Dopiero po tym okresie wychodzą zamienniki.