Hej,
Od jakiegoś czasu mam dość duży dwa spore problemy ( nie wiem czy mają ze sobą jakikolwiek związek ) ze swoją Alfa 159 1.9 jtdm 150 koni mianowicie,
1. Przy mocniejszym hamowaniu ( można powiedzieć awaryjnym ) bardzo często/praktycznie zawsze blokują mi się wszystkie koła i sprawiają, że samochód praktycznie staje do 0 i nie jest w stanie przez to ruszyć, dopiero po kilkukrotnym naciśnięciu pedału hamulca odpuszcza i jak gdyby nigdy nic można jechać dalej, dodam, że żaden błąd nie wyskakuje w chwili tego blokowania, tak samo żadnych błędów w komputerze nie ma zapisanych
2. Druga sytuacja, kompletnie nie wiem czy ma coś wspólnego z tą pierwszą to jest problem wydaje mi się z hillholderem, stojąc na wzniesieniu ostatnio zauważyłem, że elegancko mi przytrzymał auto ale gdy puściłem hamulec i chciałem ponownie go wcisnąć to pedał hamulca był mega twardy, praktycznie nie dało się go wcisnąć, koła kompletnie nie reagowały a auto swobodnie stoczyło się do tyłu, szczęście, że nikogo za mną nie było i w miarę szybko się ogarnąłem i zhamowałem tak jakby ruszając do przodu.
Bardzo proszę o jakieś rady gdyż narzeczona głównie jeździ tym autem i nie do końca czuje się pewnie z takimi ekscesami, może ktoś miał podobną sytuację i wie ewentualnie gdzie zajrzeć.
Z góry dzięki![]()