Witam. Zamierzam kupić alufelgi do mojej Alfy Romeo 159. Czy jest różnica ( jeśli tak to czy duża), w komforcie miedzy tymi rozmiarami?
Witam. Zamierzam kupić alufelgi do mojej Alfy Romeo 159. Czy jest różnica ( jeśli tak to czy duża), w komforcie miedzy tymi rozmiarami?
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...at_ogolny.html tutaj się dowiesz więcej.
Moim zdaniem to zależy od profilu opony 225/50 R17 będzie pewnie bardziej komfortowa od 235/45 R18
Czy duża to Ci nie powiem. Na zimę mam 16 na lato 18.
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
Różnica jest wyczuwalna. Na 235/45R18 czuć, że koło więcej waży i troszkę bardziej rzuca po koleinach, ale też nie ma od razu tragedii. 225/50R17 jest bardziej komfortowe, moim zdaniem to optymalny rozmiar do 159. Ale na lato mam 18", bo auto po prostu lepiej wygląda![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
dużo też zależy od samej opony - np GY Eagle F1 Assy 3 w 18" były komfortowe, a Kumho Ecsta nie. Ja tam sobie chwalę większe felgi, spokojnie dają radę nawet na naszych dziurawych drogach (choć drogi też już mamy coraz lepsze). 2 dni temu do Giulietty zamontowałem 18" Michelin PS4 a tam jest niższy profil 225/40R18 i dalej jest komfortowo.
18" w 159 pasują bardziej niż 17" IMHO
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
kobe83 Duża różnica między 16, a 18?Też obecnie mam 16 cali na zime, a lato chcę kupić.
![]()
Przesiadałam się niedawno z 17 na 18 i jest może nie gigantyczna, ale wyraźna różnica w komforcie. Zdecydowanie bardziej czuć dziury
Cześć,
ja przesiadłem się z zimowych 215/55/16 na letnie 225/45/18 i powiem, że tragedii nie ma. Przy profilu 45 jest jeszcze trochę opony i da się w miarę wygodnie jeździć po naszych drogach. Kiedyś miałem w innym aucie 205/40/17 i nie było już za kolorowo. Każdy podjazd pod krawężnik od boku trzeba było uważać, żeby nie zjechać felgi. Nie wiem tylko dlaczego u wulkanizatora teraz do moich 18 wpakowali takie ciśnienie- 3,3 i 3,5 bara. Z tym nie szło jeździć. Obniżyłem do 2,7 i różnica była ogromna.
Pozdrawiam
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Przechodziłam już przez to w zeszłe lato kiedy kupiłam 18, nawet szybciej się idzie przyzwyczaićróżnicę ciągle da się odczuć, ale biorąc pod uwagę jakie zalety ma 18 ten spadek komfortu mi nie przeszkadza. 17 zostawiłam na zimę, rzeczywiście wrażenia negatywne po ponownym założeniu. Zaczęły mi się nagle wydawać tak małe...
jest jedna rzecz która bardzo mnie zaskoczyła przy przesiadce z 17 na 18 - nie spodziewałam się aż takiej różnicy jeśli chodzi o odczuwanie usterek w zawieszeniu
Ostatnio edytowane przez ika ; 13-04-2018 o 13:15
Przy ciśnieniach powyżej 2,5 bara model i producent opony nie ma znaczenia (i wpływu) na komfort (to mogą być tylko subiektywne odczucia) a zawieszenie tak jak kolega powyżej napisał dostaje na każdej dziurze porządnie w d..ę