Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Co ulega skasowaniu po odłączeniu akumulatora?

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie Co ulega skasowaniu po odłączeniu akumulatora?

Cześć,

nie znalazłem jednoznacznych informacji, więc pytam: które ustawienia ulegną skasowaniu po odłączeniu akumulatora?
    Uściślę, że mam radio Instant Nav. W nim ustawienia dotyczące funkcjonowania pojazdu, ustawienia dźwięku oraz zapamiętane stacje radiowe. Mam też pamięć elektrycznie regulowanych foteli. Czy zapisy te zostaną utracone po odłączeniu zasilania, czy (przynajmniej w przypadku radia) jest jakieś podtrzymanie pozwalające na zachowanie ustawień?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie Co ulega skasowaniu po odłączeniu akumulatora?

Przy wymianie alumulatora, czyli pare minut bez zasilania nie stracisz ustawien radia i samochodu. Jedyne co wyzeruje to spalanie tzw trip a i b

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

A odłączenie na dłużej? Muszę do tapicera oddać, ten musi wymontować fotel. Żeby nie wywaliło błędu poduszki, musi odpiąć go na odłączonym akumulatorze. Pewnie z robotą mu się zejdzie.
    Próbuję ocenić konsekwencje tego czynu i na co mam się przygotować przy odbiorze.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Zegar, data, trip, kasowalny przebieg... nic więcej nie powinno się skasować.
    To nie iDrive z BMW w którym masz pierdyliard opcji począwszy od koloru podświetlenia listew w kabinie, długość świecenia po wyjściu z auta, ich jasność itd....
    Od biedy do ustawienia w tym aucie jest niewiele rzeczy.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Nie trzeba akumulatora odpinać, żeby odłączyć fotele. Obwody są nieaktywne bez zapłonu. Jeśli nawet włączył by zapłon przy wypiętych kostkach to po ponownym montażu i kilku odpaleniach auta, błąd z deski zniknie i zostanie tylko w pamięci komputera. Jednak najlepiej nie włączać wtedy zapłonu i po kłopocie.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Ok, dzięki. Tak przekażę tapicerowi.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Szczerze... jak się majstruje przy wtyczkach od poduszek to co by nie mówić- lepiej odłączyć aku i uziemić auto.
    Ileż to ustawić zegarek w aucie?
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Oprócz ustawienia zegarka jest jeszcze wklepanie wszystkich opcji konfiguracyjnych, ustawienie stacji radiowych i skuteczne sparowanie telefonu po BT. To ostatnie po wielu próbach udało mi się zrobić i działa skutecznie.
    Ustawienia sobie spisałem, stacje radiowe też. 15 minut i będzie ustawione. Ale jak mam pół dnia męczyć się znowu z tym nierozpoznawaniem mojego telefonu, to jeśli istnieje taka możliwość wolałbym tego uniknąć.
    Pytam, bo chcę się nastawić psychicznie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Szczerze... jak się majstruje przy wtyczkach od poduszek to co by nie mówić- lepiej odłączyć aku i uziemić auto.
    Ileż to ustawić zegarek w aucie?
    Co tam się ma niby stać? Nie masz obwodu, nie masz probemu... Bez zapłonu nie idzie prąd na żadne poduszki i napinacze.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał dpar Zobacz post
    Oprócz ustawienia zegarka jest jeszcze wklepanie wszystkich opcji konfiguracyjnych, ustawienie stacji radiowych i skuteczne sparowanie telefonu po BT. To ostatnie po wielu próbach udało mi się zrobić i działa skutecznie.
    Ustawienia sobie spisałem, stacje radiowe też. 15 minut i będzie ustawione. Ale jak mam pół dnia męczyć się znowu z tym nierozpoznawaniem mojego telefonu, to jeśli istnieje taka możliwość wolałbym tego uniknąć.
    Pytam, bo chcę się nastawić psychicznie.
    Demontuj ten fotel i nie martw się o kasowanie ustawień.