Witam,
chciałem załozyć kamerę cofania w ramce od tablic rej. ale nie mogę zlokalizowac gdzie jest przejście do bagażnika żeby przeciagnąć kable do wstecznego i sygnał.
Trzeba wiercić czy można się dostać do bagażnika z okolic podświetlenia?
Witam,
chciałem załozyć kamerę cofania w ramce od tablic rej. ale nie mogę zlokalizowac gdzie jest przejście do bagażnika żeby przeciagnąć kable do wstecznego i sygnał.
Trzeba wiercić czy można się dostać do bagażnika z okolic podświetlenia?
Jak wyjmiesz styropian od kola zapasowego lub kolo zapasowe to widac przejscie wiazki przez tylny pas do tab. rej.
dzięki za informacje![]()
ja wyjąłem styropian z zapasówki i wiertełem do metalu zrobiłem otwór i potem silikonem
Ja znowu naciąłem gumę w której idzie wiązka na zewnątrz, obyło się bez wiercenia i jest jak oryginał.
Hej, podepnę się pod temat. W weekend chce podpiąć kamerę cofania, ale zakupiłem taką, która wymaga wywiercenia otworu w zderzaku - taka mi podpasowała (jest mała i nie rzuca się tak w oczy). Pytanie mam odnośnie przeciągnięcia kabli z bagażnika do samego radia, a bardziej przeciągnięcia kabla pod plastikowymi progami. Czy macie może jakieś sugestie jak je zdjąć, żeby nie połamać zaczepów, gdzie są ewentualne śruby etc. Czy jest jakaś sensowna opcja przejścia z samego bagażnika do kabiny (od strony pasażera), z tego co widzę to tylna kanapa praktycznie siedzi na progu. Pokłony za pomoc.
ja tak naprawdę odkręciłem tylko wygłuszenie pod nogami pasażera później uszczelki w drzwiach wyciągasz od dołu i ciągniesz najlepiej przygotuj sobie jakiś drut cienki do łowienia jak dojdziesz już do tyłu to od bagażnika wyjmujesz wykładzinę wkładasz drut i najlepiej jak jedna osoba stoi przy tylnich drzwiach i drut powinien bez problemu przejść później rozbierasz boczek tam podpinasz się pod kostkę w której jest przewód z wstecznego i masa a reszta to tak jak koledzy wyżej pisaliOgólnie nic trudnego tylko na spokojnie trzeba robić
Ja osobiście kabel przeciągałem środkiem auta, tzn. pod kanapą, dalej pod wykładziną środkowego kanału, pod podłokietnikiem, obok drązka zmiany biegów i do radia. Ale droga przez mękę, zwłaszcza przeciągnięcie wtyczki pod plastikami podłokietnika.
Asus z Androidem - czasem brak ągonków
Kabelek przeciągnięty. Rozważałem wiele opcji jednak najmniej inwazyjna i dającą (jak dla mnie) najlepszy efekt było przeciągnięcie kabla od radia za schowkiem pasażera, zejście kablem pod plastik przy nogach pasażera (od niego zaczyna się maskownica progu). Co ciekawe spokojnie bez zdejmowania maskownic można wepchnąć kabel pod plastik (spokojnie, nie wypadnie, nie powinien się przetrzeć). W ten sposób kabel można przeprowadzić wzdłuż drzwi praktycznie do tylnej kanapy. Później najlepiej zdjąć dolny odcinek uszczelki i przeciągnąć kabel właśnie pod uszczelkę. Dalej kabel można poprowadzić pod maskownicą znajdującą się pod kanapą i wyprowadzić go za tylnym krańcem kanapy (przeciągnąć pod plaskiem wzdłuż bocznej krawędzi kanapy). Później odchylić opacie kanapy i przeciągnąć kabel do bagażnika pod jego wykładziną i plaskiem z prawej strony wzdłuż krawędzi bagażnika aż do wnęki koła do miejsca gdzie znajduje sie uszczelka z kablami do podświetlenia tablicy rejestracyjnej. Samo zasilanie kamery można wziąć ze złącza znajdującego się w bagażniku po stronie kierowcy (najprawdopodobniej) - zajrzałem pod wygłuszenie po stronie pasażera i z tego co widziałem nie ma tam raczej żadnego konektora, zatem będzie po drugiej stronie (brakło czasu na weryfikację). Jak podepnę zasilanie zrobię fotkę dla potomnych.