Hej.
Mam 2 problemy. 1. dziwne stukanie dokładnie takie samo jak na filmie: tutajmacielink!youtube.com/watch?v=UzwJe6H8dyQ - wsłuchajcie się, w tle słychać dziwne dźwięki, w 16 sek. - 17 sek. słychać najlepiej. Dźwięk jest dokładnie taki sam tylko stukanie słychać z trochę mniejszą częstotliwością. Problem nr 2. Dziś przy wymianie oleju mechanik znalazł opiłki. Ostatnio olej wymieniałem 10 tys. km temu, dokładnie rok temu, zaraz po kupnie. Silnik pracuje cały czas na tym samym oleju, 5W40 Castrol. Zawsze był ten sam. Auto posiadam od roku i podczas pierwszej wymiany nie zwróciłem na to uwagi. Mogło być tak już wcześniej. Trochę dziwią mnie te problemy bo auto spisuje się suuuuper. Silnik pracuje równo i bardzo cicho (oprócz stukania które słychać tylko przy otwartej masce), żadnych drgań, nic, bardzo ładnie rozwija moc. Kultura jego pracy na postoju i podczas jazdy extra.
Pytanie do 1)
Czy ktoś z was miał podobny problem? Albo wiecie może co to jest, domyślacie się?
Pytanie do 2)
Czy to coś bardzo poważnego? Czy mam się martwić czy na razie tylko obserwować? A może stukanie i opiłki łączą się ze sobą w jakiś sposób?