Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Dziwne stukanie i opiłki w oleju 2.2JTS

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alafa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie Dziwne stukanie i opiłki w oleju 2.2JTS

Hej.
    Mam 2 problemy. 1. dziwne stukanie dokładnie takie samo jak na filmie: tutajmacielink!youtube.com/watch?v=UzwJe6H8dyQ - wsłuchajcie się, w tle słychać dziwne dźwięki, w 16 sek. - 17 sek. słychać najlepiej. Dźwięk jest dokładnie taki sam tylko stukanie słychać z trochę mniejszą częstotliwością. Problem nr 2. Dziś przy wymianie oleju mechanik znalazł opiłki. Ostatnio olej wymieniałem 10 tys. km temu, dokładnie rok temu, zaraz po kupnie. Silnik pracuje cały czas na tym samym oleju, 5W40 Castrol. Zawsze był ten sam. Auto posiadam od roku i podczas pierwszej wymiany nie zwróciłem na to uwagi. Mogło być tak już wcześniej. Trochę dziwią mnie te problemy bo auto spisuje się suuuuper. Silnik pracuje równo i bardzo cicho (oprócz stukania które słychać tylko przy otwartej masce), żadnych drgań, nic, bardzo ładnie rozwija moc. Kultura jego pracy na postoju i podczas jazdy extra.

Pytanie do 1)
    Czy ktoś z was miał podobny problem? Albo wiecie może co to jest, domyślacie się?

Pytanie do 2)
    Czy to coś bardzo poważnego? Czy mam się martwić czy na razie tylko obserwować? A może stukanie i opiłki łączą się ze sobą w jakiś sposób?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Opiłki w oleju to kiepska sprawa. Możesz mieć problem z układem korbowym, może wałek rozrządu się ściera. Tylko gdybam, ktoś tu kiedyś pisał o opiłkach w oleju w JTS, ale nie pamiętam na czym się skończyło.
    To stukanie z filmu to przecudowna skrzynia M32. Nie jest groźne, prawdopodobnie wałek sprzęgłowy. Przejechałem tak 6000 km i bez zmian.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar gregor159german
    Mieszka w
    Kempten \ Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 T.Spark

Domyślnie

Co do tego stukania to też tak mam już....2 lata...i w d.. to mam. To urok skrzyni M32, olej to... Nawet ostatnio byłem w ASO w Monachium i mi powiedzieli, że każdy jts prędzej czy później będzie stukał. Powidzieli mi też, że dopuki biegi wchodzą bez problemu to nie ma co płakać i nie ma co iść w koszty, co jest dziwne bo niemiecki machanik uwielbia wymieniać wszystko na nowe

Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta Avatar maarkuss
    Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

No teraz jak zmieniłeś olej to nic może nie widać, na twoim miejscu zrobił bym jakiś 1000km i sprawdził bym później wałki rozrządu, wystarczy odkręcić ten górny panel i zobaczyć czy po między wałkami nie ma tych opiłków, jak nie to pewno wałek korbowy, olej wtedy możesz wymienić z płukanką jeszcze raz, ale sam, to nic trudnego.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

[MENTION=68899]szad2000[/MENTION]. nie znam JTSów, ale z tego co czytałem to w wielu egzemplarzach są problemy z naciągającym się łańcuchem rozrządu - czy jeśli by do tego doszło, to nie będzie łańcuch ocierać o jakąś obudowę i generować opiłki? Tyle że chyba naciągnięty łańcuch to już też jakieś błędy/check engine - miałeś/masz jakieś błędy
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Kempten \ Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    [MENTION=68899]szad2000[/MENTION]. nie znam JTSów, ale z tego co czytałem to w wielu egzemplarzach są problemy z naciągającym się łańcuchem rozrządu - czy jeśli by do tego doszło, to nie będzie łańcuch ocierać o jakąś obudowę i generować opiłki? Tyle że chyba naciągnięty łańcuch to już też jakieś błędy/check engine - miałeś/masz jakieś błędy
    A co ma piernik do wiatraka? Gdzie rozrząd a gdzie olej..masz rację nie masz pojęcia o czym piszesz...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał gregor159german Zobacz post
    A co ma piernik do wiatraka? Gdzie rozrząd a gdzie olej..masz rację nie masz pojęcia o czym piszesz...

wg mojej wiedzy w autach z łańcuchem, wszystko schowane jest pod obudową i smarowane tym samym olejem co silnik, a zatem opiłki powstające gdy łańcuch się wyciągnie za bardzo albo uszkodzi napinacz będą w oleju silnikowym.
    czy ja się totalnie mylę czy może jednak Ty?
    poza tym bez prób besztania proszę
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Kempten \ Wrocław
    Auto

Domyślnie

wg mojej wiedzy w autach z łańcuchem, wszystko schowane jest pod obudową i smarowane tym samym olejem co silnik, a zatem opiłki powstające gdy łańcuch się wyciągnie za bardzo albo uszkodzi napinacz będą w oleju silnikowym.
    czy ja się totalnie mylę czy może jednak Ty?
    poza tym bez prób besztania proszę
    Masz rację, łańcuch jest pod obudową, sam się besztam teraz[emoji31] [emoji55]

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Tyle że chyba naciągnięty łańcuch to już też jakieś błędy/check engine - miałeś/masz jakieś błędy
    Rozrząd jest oczujnikowany, ale napęd wałków balansujących już nie. I tu też może być dobry trop.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wysokie Mazowieckie
    Auto
    Alfa 156 SW 2.4 jtd 02' , Lancia Kappa 3.0 V6, była 159 2.2jts i 156 1.8 ts

Domyślnie

Jak często był wymieniany olej ?W tych silnikach lubi się przytkać filtr oleju i spada ciśnienie smarowania. Rozrząd nie ma o co za bardzo trzeć żeby narobić opiłków, rociągnięty łańcuch wykryją czujniki. wlaśnie wałki balansowe, panewki i wałki rozrządu najprawdopodobniej z nich są opiłki, wszystko zależy jakie to opiłki czy chwytają się magnesu czy nie jak nie to albo panewki albo łożyskowanie wałków balansowych jeśli chwyta je magnes to pewnie wałki rozrządu.