Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Radio blocked / Wait

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Afla Romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie Radio blocked / Wait

Dzień dobry.

W poprzednim tygodniu, zakupiłem swoją pierwszą, wymarzoną Alfe. Niestety mam pewien problem z radiem.
    Handlarz wraz z samochodem dał mi niewłaściwe papiery od radia, twierdząc, że nie wie jak wpisać kod...
    Kod już uzyskałem, lecz pozostał jeszcze jeden problem. Każdy "specjalista" wsiadając do samochodu musiał spróbować wpisać kod...
    Po trzech nieudanych próbach radio się blokowało i po pewnym czasie pozostawione na zapłonie znowu można było wpisywać kod. Lecz po kilku takich operacjach
    radio jest zablokowane ciągle, już od kilku dni. Problem polega na tym, że pomimo zapłonu urządzenie wyłącza się automatycznie po pewnym czasie ( ~20 minut ).
    Wyciągnąłem je z samochodu i podłączyłem do prostownika, lecz ono dalej gaśnie. Próbowałem już klikać przyciski co jakiś czas, ponownie je załączać, zostawić na długi czas samo sobie.
    Wiecie może jak je podpiąć, żeby się nie wyłączyło? Albo jak inaczej je odblokować. Dziękuje bardzo za pomoc i pozdrawiam!

Informacje:
    Alfa Romeo 159
    815 BP630289797602
    7 646 302 316

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Auto

Domyślnie

Kod już właśnie mam, tylko radio ciągle wyświetla komunikat "RADIO BLOCKED / WAIT". Zaraz sprawdzę tego pdf-a, dzięki.

Niestety radio nie reaguje na żaden przycisk.
    Ostatnio edytowane przez Czubaka ; 10-09-2016 o 12:29

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Czubaka Zobacz post
    (...)

Problem polega na tym, że pomimo zapłonu urządzenie wyłącza się automatycznie po pewnym czasie ( ~20 minut ).
    (...)
    A czy po wejściu do samochodu i po włożeniu kluczyka w odpowiedni otwór Twoje radio się załącza? W menu radia można ustawić opcje wyłączenia po czasie po wyjęciu kluczyka i ten czas wynosi właśnie 20 minut. Po włożeniu kluczyka na którymś z pinów kostki zasilającej pojawia się napięcie 12V. I tak pomyślałem, że u Ciebie może po prostu nie być tego napięcia. Jest wyłącznie stałe napięcie zasilające radio (stąd to wyłącznie po 20 minutach). Sprawdź może bezpiecznik lub sprawdź napięcie na tym pinie. (to jest gdzies w dokumentacji).

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał 0prawca Zobacz post
    A czy po wejściu do samochodu i po włożeniu kluczyka w odpowiedni otwór Twoje radio się załącza? W menu radia można ustawić opcje wyłączenia po czasie po wyjęciu kluczyka i ten czas wynosi właśnie 20 minut. Po włożeniu kluczyka na którymś z pinów kostki zasilającej pojawia się napięcie 12V. I tak pomyślałem, że u Ciebie może po prostu nie być tego napięcia. Jest wyłącznie stałe napięcie zasilające radio (stąd to wyłącznie po 20 minutach). Sprawdź może bezpiecznik lub sprawdź napięcie na tym pinie. (to jest gdzies w dokumentacji).
    Tak, radio się załącza automatycznie, bezpiecznik działa. Napięcie 12V daje na styk UB, niezależnie od tego czy kluczyk jest w stacyjce, więc ciągnie prąd prosto z akumulatora. Radio podpięte zewnętrznie pod prostownik do styku UB także się wyłącza.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Przecież radia w alfie nie mają sygnału 12V po kluczyku. Taki sygnał podawany jest szyną CAN. Dlatego można odpalać radio bez kluczyka w stacyjce.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał hideto Zobacz post
    Przecież radia w alfie nie mają sygnału 12V po kluczyku. Taki sygnał podawany jest szyną CAN. Dlatego można odpalać radio bez kluczyka w stacyjce.

Mam normalnie 12V z akumulatora podpięte, czyli powinienem jeszcze ze stacyjki ten sygnał sterujący. Ile on ma mieć V??? i czy podpiąć tylko do CAN A czy też do CAN B??

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 0prawca
    Mieszka w
    Koło... Krakowa.
    Auto
    AR BRERA 2.2 JTS FIAT STILO 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał hideto Zobacz post
    Faktycznie. Ale walnąłem bzdurę. Nie pomyślałem o tym. Sorry.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Cytat Napisał Czubaka Zobacz post
    Mam normalnie 12V z akumulatora podpięte, czyli powinienem jeszcze ze stacyjki ten sygnał sterujący. Ile on ma mieć V??? i czy podpiąć tylko do CAN A czy też do CAN B??
    Nic nie musisz dokładać ani tym bardziej dawać 12v na szynę can. Chyba że chcesz mieć półtorej tony złomu. Sygnał zapłonu jest podawany automatycznie. Dlatego radio odpala samo po przekręceniu kluczyka. Problem masz gdzie indziej. Proponuję udać się do aso niech spróbują się podpiąć do radia. Pewnie jest trwale zablokowane. Pamiętam z fiata punto że jak się kodu nie wpisało to radio się wyłączało również. Jeśli odpięcie akumulatora na kilka minut nie pomaga to chyba tylko aso.