Witam wszystkich! Nie znalazłem podobnego tematu więc nie bijcie (chyba, że jest, a ja źle szukałem to bijcie ile wlezie)
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem mojej Belli z tym, że pojawił się mały (ale dość irytujący) problem. Przy zmianie biegu (głownie z 1 na 2, wtedy słychać najbardziej, jednak przy energicznej jeździe słychać tez dość mocno na wyższych biegach) da się usłyszeć takie jakby uderzenie blachy o blachę (dość głośne, mocno się niesie). Odgłos jest przy puszczaniu sprzęgła ale tylko gdy robię to dość energicznie. Jak puszczam sprzęgło wolno to niweluję ten dźwięk (czasem całkowicie). Identyczny dźwięk pojawia się gdy jadę autem i puszczę całkowicie gaz i znowu go wcisnę tak do połowy że autem lekko szarpnie. Wyczytałem gdzieś, że może to być jakieś mocowanie w układzie wydechowym i stuka przy lekkich szarpnięciach ale na dziurach już mi nic nie stuka... Może to być coś że skrzynią biegów? Czy jednak bardziej jakieś mocowanie?
Mój ojczym jest mechanikiem i powiedział, że za szybko sprzęgło puszczam jak na diesla ale tym się raczej sugerował nie będę gdyż w takim wypadku co drugi Diesel by tak stukał przy zmianie biegów (tak, jest przeciwnikiem Alf)![]()