Witam
Przymierzam sie do zakupu 159 w automacie ,kombi z jasnym środkiem , jaki silnik polecacie do codziennej jazdy po mieście , aby dawał jak największą radość z jazdy i jednocześnie był najmniej awaryjny![]()
Witam
Przymierzam sie do zakupu 159 w automacie ,kombi z jasnym środkiem , jaki silnik polecacie do codziennej jazdy po mieście , aby dawał jak największą radość z jazdy i jednocześnie był najmniej awaryjny![]()
Do jazdy po miescie to kup sobie Giuliette z benzyniakiem.
Automat to zły pomysł (ewentulanie z 2.4 ujdzie) w 159 a diesel nie do miasta. Z benzyny prawdziwą radość z jazdy da tylko TBI.
Jeśli automat w 159 to wybór masz niewielki. Najlepszą opcją do miasta, z tego co jest dostępne w tym modelu ze skrzynią automatyczną, to 1,9 jtd. Była jeszcze wersja 2.2 jts ze skrzynią selespeed, ale praktycznie na rynku wtórnym nie występuje. Ja jeżdżę takim po mieście i nie wiem dlaczego miałby sie do tego nie nadawać.
W automacie wybór bardzo niewielki z diesli 1.9 albo 2.4 szkoda że nie ma 2.0 z automatem. Każdy ma swoje wady i zalety, na forum jest tego multum trzeba poczytać i się zdecydować.
pozdrawiam
Automat polecam. Zarówno w 1.9 a tym bardziej w 2.4 daje radę. Spalanie jest co najmniej akceptowalne (tym bardziej w trasie). Co prawda jest to klasyczny automat ale ja nie narzekam. Pzdr.
Dziękuję panowie za opinię i spostrzeżenia, automat to musobydwa auta mamy w automacie i nie wyobrażam sobie jazdy z manualem. W takim razie może podpowiecie jakich silników się wystrzegać w automacie?