Ja u siebie jestem po wymianie sterownika na nowy, no i oczywiście zalany nowy olej w związku z tym, mimo statycznej wymiany 5tyś. km temu. Wniosek po wymianie: jest super i żałuję, że czekałem z tym aż 3 miesiące! Przejechane od wymiany w środę (3.06) niecałe 1000km i ani jednego szarpnięcia. Skrzynia pracuje teraz aksamitnie i bardzo płynnie zmienia biegi. Sama wymiana trwała ok 3h, potem reset ustawień i Panowie pojeździli (ok 30km) w celu wyuczenia skrzyni. Robota wykonana naprawdę profi. Jakby ktoś z północnej Polski szukał sprawdzonego zakładu do naprawy swojego Q-Tronica to polecam pana Darka.
Dariusz Akinis
AKI AUTO MOTO
Brąswałd 39a 11-001 Dywity (10km obok Olsztyna)
Zgodnie z jego zaleceniami planuję wymieniać statycznie olej w skrzyni co drugą lub max co trzecią wymianę oleju w silniku (co 20-30tyś. km). Koszt jest nieduży, bo 130zł (100zł olej + 30zł wymiana) a skrzynia na pewno będzie miała lżejsze życie na świeżym oleju i nowy sterownik długo posłuży.
Podsumowując koszty w moim przypadku wyszło to następująco:
-sterownik nowy z gwarancją producenta Aisin kupiony w MidParts w Raszynie: 2583zł brutto
-olej Petro Canada Dexron VI 4l (+ok 600-700ml pozostało mi z poprzedniej wymiany) - 95zł brutto
-usługa wymiany sterownika + adaptacja skrzyni - 300zł netto