Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: Strzał skrzyni automatycznej

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Ja u siebie jestem po wymianie sterownika na nowy, no i oczywiście zalany nowy olej w związku z tym, mimo statycznej wymiany 5tyś. km temu. Wniosek po wymianie: jest super i żałuję, że czekałem z tym aż 3 miesiące! Przejechane od wymiany w środę (3.06) niecałe 1000km i ani jednego szarpnięcia. Skrzynia pracuje teraz aksamitnie i bardzo płynnie zmienia biegi. Sama wymiana trwała ok 3h, potem reset ustawień i Panowie pojeździli (ok 30km) w celu wyuczenia skrzyni. Robota wykonana naprawdę profi. Jakby ktoś z północnej Polski szukał sprawdzonego zakładu do naprawy swojego Q-Tronica to polecam pana Darka.

Dariusz Akinis
    AKI AUTO MOTO
    Brąswałd 39a 11-001 Dywity (10km obok Olsztyna)

Zgodnie z jego zaleceniami planuję wymieniać statycznie olej w skrzyni co drugą lub max co trzecią wymianę oleju w silniku (co 20-30tyś. km). Koszt jest nieduży, bo 130zł (100zł olej + 30zł wymiana) a skrzynia na pewno będzie miała lżejsze życie na świeżym oleju i nowy sterownik długo posłuży.

Podsumowując koszty w moim przypadku wyszło to następująco:
    -sterownik nowy z gwarancją producenta Aisin kupiony w MidParts w Raszynie: 2583zł brutto
    -olej Petro Canada Dexron VI 4l (+ok 600-700ml pozostało mi z poprzedniej wymiany) - 95zł brutto
    -usługa wymiany sterownika + adaptacja skrzyni - 300zł netto

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 159 SW 1,9 Q-tronic

Domyślnie

Nie miałem czasu wcześniej napisać, ale Alfa już naprawiona, bodajże sterownik. Została wymieniona cała skrzynia biegów. Faktycznie, jak pisał przedmówca, P. Tomek nie zostawił samemu sobie. Generalnie profesjonalne podejście do sprawy, naprawa wykonana na koszt sprzedającego. Dodatkowo zajęto się drganiami (po porównaniu do dwóch innych egzemplarzy - przy wrzuceniu na D i R na zatrzymanym samochodzie były mocno wyczuwalne)- jeśli dobrze pamiętam to była wina poduszek pod silnikiem.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Chciałbym trochę odgrzać temat.

Mam takie same objawy. Alfa 159 16V 150 km, Qtronic.

Na zimnym silniku skrzynia chodzi bardzo poprawnie. Nic się nie dzieję. Ale jak się nagrzeje dobrze to zaczyna wariować. Mocny strzał przy zmianie z 2 na 3 bieg. Obroty w górę i nagle zmiana, mocne szrapnięcie/uderzenie. O dziwo problem nie występuję jak się używa tiptronic i sie zmieni recznie bieg.

Czy ktoś może polecić jakiś warsztat zajmujący sie skrzyniami z okolic Warszawy ? Czytałem na forum o specu z Zielonej Górze, ale to trochę daleko ;/

Miałem poleconą firmę Sanko z wwy ale słyszałem mieszane opinie. Znajomy był z Mercedesem A klasy z automatem i nie był zbyt zadowolony. Widziałe też wpisy o AutoWawer. Ktoś coś może podpowiedzieć ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Tak jak napisałem Ci już na PW. W Warszawie ceny za wymianę sterownika były lekko mówiąc przesadzone (1000zł i więcej), gdy ja się orientowałem. Zarówno o Samko, AutoWawer, jak i MidPartsie można znaleźć dużo niepochlebnych opinii.

Dla mnie Kamil z Zielonej Góry również był za daleko. Dlatego zdecydowałem się na lokalną wymianę w moim rodzinnym mieście: AKI AUTO MOTO w Brąswałdzie koło Olsztyna. Od zawsze słyszałem o nich bardzo pochlebne opinie, no i sam fakt, że robią jako podwykonawcy automaty dla ASO niemal wszystkich marek z okolicy postanowiłem im oddać samochód do zrobienia. Za wymianę sterownika i adaptację skrzyni zapłaciłem dokładnie 300zł i wszystko chodzi super. Od wymiany zrobiłem na razie 5000km i ani jednego szarpnięcia przez ten czas. Dla mnie dużym plusem było również to, że mogłem być przy całej naprawie obecny, co znacząco podnosi moje zaufanie i pewność, że wszystko zostało zrobione prawidłowo Czas operacji ok 3h.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Cytat Napisał Bazzzi Zobacz post
    Na zimnym silniku skrzynia chodzi bardzo poprawnie. Nic się nie dzieję. Ale jak się nagrzeje dobrze to zaczyna wariować. Mocny strzał przy zmianie z 2 na 3 bieg. Obroty w górę i nagle zmiana, mocne szrapnięcie/uderzenie. O dziwo problem nie występuję jak się używa tiptronic i sie zmieni recznie bieg.
    Jak już się nagrzeje to szarpie przy każdej zmianie 2/3 czy rzadziej?
    Jak zmieniasz ręcznie biegi to odpuszczasz gaz czy zostawiasz nogę?

Co do warsztatów to pod Warszawą jest dosyć "znany" serwis ASB Józefów. Poczytaj opinie. Zielona Góra daleko ale też chyba się wybiorę w tej samej sprawie. :p

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Co do zasady to po nagrzaniu szarpie przy kazdej zmianie - chyba ze bardzo wolno sie rozpedzam pomiedzy zmiana 2 na 3. Potem juz wszystko ok.

Jak zmieniam recznie to staram sie odpuszczac troche gazu, ale nawet jak jade normalnie z gazem to zmienia normalnie, ale przyznam szczerze, że jak sie wie że jest problem to podświadomie chyba trochę zdejmuję nogę z gazu przy zmianie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

Czyli inaczej niż u mnie, strzały/szarpnięcia pojawiają się w zasadzie sporadycznie. Ostatnio chciałem to wywołać (100 km na ekspresówce żeby się zagrzał i wjechałem w miasto) ale nie szarpnęło ani razu a jeździłem z godzinę po światłach.

Sprawdź sobie jeszcze koniecznie EGR zanim wydasz kilka tysiaków na skrzynię.