Noo uważaj, ja tydzień po kupnie auta miałem taką sytuację, że oliwa dostała się do modułu sterowania. :/
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
Noo uważaj, ja tydzień po kupnie auta miałem taką sytuację, że oliwa dostała się do modułu sterowania. :/
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Klapa pracuje, nie wiem co może być przyczyną tego telepania - dwumas wymieniony w kwietniu, łapa silnika i drążek reakcyjny nowy.
Z zawieszenia silnika pozostało tylko wymienić poduszkę i drążek reakcyjny skrzyni.
Witam,mam pytanie, czym skutkuje zapocenie tego elementu?, wcześniej w innych wątkach czytałem że czasem olej dostaje się do wewnątrz. Ale co może powowdować jego obecność? Kilka stron wcześniej kolega pisałe że po wymianie przepustnicy poprawiła się kultura pracy jego silnika. W mojej przepsutnicy też zauważyłem zapocenie w okolicy spojenia plastiku z metalem. Silnik w moim odczuciu chodzi hmm... powiedzmy że mało kulturalnie, ma dziwne wibracje. Nie reaguje płynnie na dodawanie bądź odejmowanie gazu, raczej nerwowo. Mam wyłączony komputerowo egr. Zastanawiam się czy wymiana/ regeneracja przepsutnicy coś pomoże. Macie jakieś sugestie?
U mnie też olej dostał się do elektroniki..objawiało sie to nie kulturalnym gaszeniem silnika po wyczyszczeniu jak ręką odjął ale przypuszczam że to jest tylko dorażnie.. jak się pozbyć tego problemu?
Już pisałem o tym w tym temacie. Jak Wam się dostaje do elektroniki przepustnicy olej, to koniecznie trzeba tym się zająć. Olej spływa po ośce przepustnicy, którą celowo projektanci zaprojektowali pionowo.
Można kupić nową przepustnicę ale to droga impreza i w już nie nowym silniku, który trochę oleju już puszcza do dolotu i tak szybko problem powróci. Ja oddałem przepustnicę do regeneracji, gdzie wymienili mi elektronikę na nową i dołożyli na ośkę przepustnicy uszczelniacz. I dostałem na zregenerowaną gwarancję. Kultura pracy silnika się poprawiła ale najważniejsze, że podczas gaszenia auta odbywa się to tak samo ,, aksamitnie'' jak w benzynie. Bez najmniejszego szarpnięcia idealnie łagodnie.
Jazda z niesprawną przepustnicą to dodatkowo prosty sposób na uwalenie dwumasy. No i przepustnica nie jest li tylko klapą gaszącą. W 1.9DTH jej kąt otwarcia zmienia się jednak w pełnym zakresie obrotów. To nie jest zawór zero-jedynkowy. Więc jakiś wpływ na kulturę pracy w całym zakresie obrotów jednak ma.
- - - Updated - - -
Tylko brudnym silnikiem.
Przepustnica jest szczelna na wodę czy olej z zewnątrz obudowy.
Olej w elektronice pochodzi z dolotu, gdzie po ośce przepustnicy wlewa się do środka mechanizmu i następnie na część elektroniczną. Ale jak masz olej nawet na obudowie przepustnicy to najprawdopodobniej ośka to nieuszczelniona ośka też go przepuści.
Regenerator mi mówił, że robi już przepustnice w Insigniach z przebiegiem 70tk .
koledzy, wiadomo, że niedomykająca się przepustnica będzie powodowała rzucaniem silnika przy gaszeniu, a czy jje uszkodzenie może mieć też wpływ na moc silnika ? a w szczególności miedzy 1000 - 2000 obrotów ?
No wlasnie, u mnie raczej objawy mam takie ze odpala za takim jakby strzałem, uderzeniem jakby dwumasy z gaszeniem problemów brak. Z tym ze kompletna wymieniona miesiąc temu, świece Aku też. Moze to byc spowodowane przepustnica? Jest zapocona z zewnątrz, zakładam ze a środku tez? Macie jakies namiary na kogoś kto regeneruje te ustrojstwa?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ostatnio edytowane przez Czarny Kocur ; 20-12-2015 o 14:47
U mnie auto przechodziło w tryb awaryjny
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Przecież wyjęcie przepustnicy i sprawdzenie czy jest w niej olej to pół godziny roboty. Sam się przekonaj czy u Ciebie jest sprawna czy nie. Będzie szybciej niż szukanie odpowiedzi na forum.
Ja regenerowałem przepustnicę w firmie specelektro.pl wybrałem ich bo najpier wysłali mi zregenerowaną przepustnicę ( wyglądała jak nowa) i dopiero po jej założeniu odesłałem im swoją niesprawną.
Bardzo mi to odpowiadało, bo nie miałem unieruchomionego auta. No i dają pisemną gwarancję na usługę.