Witam, mam pytanie , od niedawna zmieniłem 156 1.9jtd 8V na 159 2.4 jtdm 20V Q4 154 KW i jedyne co mnie zastanawia na ta chwile to spalanie rzędu średnio 13 l/100 Km (według wskazań komputera i myślę że ma to odzwierciedlenie w praktyce) Taki wynik spalania osiągnąłem przy jeździe: ok 3 km spokojnej jazdy po mieście 50 km w trasie 90-120 km/h po czym z powrotem ok 3-5 km po mieście i 50 km w trasie 90-120 km/h. Dodam też iż już dwa razy na zimnym silniku po uruchomieniu zaświeciła mi się kontrolka DPF na może jakieś 2-3 sekundy i zgasła, więc myślałem że to wina zapchanego DPFu i dzisiaj podpiąłem tester i robiłem wymuszoną regeneracje DPFa (operacja trwała ok 20 min) zauważyłem że po tym jak DPF się wypalił temperatura silnika wynosiła nie całe 78 stopni. Dodam że jeśli chodzi o moc to samochód się ładnie zbiera raczej nie zauważyłem żeby nadmiernie kopciła (jedynie chwile po odpaleniu na zimnym silniku przez może 5 sek widać jasny dym). Proszę o podpowiedź czy spalanie takie to norma czy jednak coś jest nie tak z moją bella?