Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Wysokie spalanie 159 2.4 JTDm

Użytkownik Świeżak Avatar Karbon
    Mieszka w
    CK/TPI
    Auto
    Było 156 1.9 JTD Jest 159 2.4 Q4 Ti 210 KM

Domyślnie Wysokie spalanie 159 2.4 JTDm

Witam, mam pytanie , od niedawna zmieniłem 156 1.9jtd 8V na 159 2.4 jtdm 20V Q4 154 KW i jedyne co mnie zastanawia na ta chwile to spalanie rzędu średnio 13 l/100 Km (według wskazań komputera i myślę że ma to odzwierciedlenie w praktyce) Taki wynik spalania osiągnąłem przy jeździe: ok 3 km spokojnej jazdy po mieście 50 km w trasie 90-120 km/h po czym z powrotem ok 3-5 km po mieście i 50 km w trasie 90-120 km/h. Dodam też iż już dwa razy na zimnym silniku po uruchomieniu zaświeciła mi się kontrolka DPF na może jakieś 2-3 sekundy i zgasła, więc myślałem że to wina zapchanego DPFu i dzisiaj podpiąłem tester i robiłem wymuszoną regeneracje DPFa (operacja trwała ok 20 min) zauważyłem że po tym jak DPF się wypalił temperatura silnika wynosiła nie całe 78 stopni. Dodam że jeśli chodzi o moc to samochód się ładnie zbiera raczej nie zauważyłem żeby nadmiernie kopciła (jedynie chwile po odpaleniu na zimnym silniku przez może 5 sek widać jasny dym). Proszę o podpowiedź czy spalanie takie to norma czy jednak coś jest nie tak z moją bella?

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

rób tak częściej tą wymuszoną regeneracje DPFa a zniszczysz auto.

Wątków o spalaniu jest od zab...nia !! poszukaj

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Użytkownik Alfa i Omega Avatar szejk
    Mieszka w
    Zachodniopomorskie/Lubuskie
    Auto
    Alfa 159 2.4 210km Q4/159 2.0 JTDM TI

Domyślnie

Zalej do pełna i zobacz ile faktycznie CI spali pod dystrybutorem.

Mam auto w takiej samej konfiguracji, SW. Na pełnym baku (70l), zrobiłem po Polsce lekko ponad 1000km, tyle że było to 80% trasy po krajówkach i 20% po Poznaniu. Wychodzi niecałe 7l na 100.
    Po autostradach spala trochę więcej, 7-9litrów, zależy jak się tempomat ustawi.

W aucie usunąłem EGR, DPF i czyściłem kolektor. Ciebie pewnie też to za jakiś czas czeka.

Mieszka w
    CK/TPI
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    rób tak częściej tą wymuszoną regeneracje DPFa a zniszczysz auto.

Wątków o spalaniu jest od zab...nia !! poszukaj
    @karmal przeglądam już od piątku różne wątki na forum i w żadnym nie znajduje odpowiedzi na mój problem. Czytałem temat z postami o spalaniu i większość ludzi pisze że ten silnik pali średnio w granicach 7.5-9 w trasie a w mieście 10.5-12 l/100 km. Jeśli bym nie musiał to bym tego wątku nie zakładał...

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Tak jak pisze Szejk, zatankuj do pełna i sprawdź ile rzeczywiście Ci spala.
    Trochę niepokojące jest to, co piszesz o "puszczaniu bąka" po odpaleniu zimnego silnika. To że auto "ciągnie" to nie znaczy że silnik ma swoje parametry.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Jeżeli po odpaleniu widać jasny dym i trochę się silnik ksztusi to masz do wywalenia klapy wirowe. Ja tak miałem- po wywaleniu spalanie 1.5 litra mniejsze.
    Jeżeli silnik nie osiąga optymalnej temperatury- termostat do wymiany... kolejny litr mniej.

Po kiego grzyba robiłeś wymuszone wypalanie, skoro widać, że się nie znasz?
    Jaki był stan DPF przed wymuszonym wypalaniem? Jakie są interwały, czasy, temperatury wypalania?

Swoja droga na forum było to wałkowane milion razy...
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Wersja 159 Q4 to jedno z najciezszych aut i najbardziej łasych na paliwo z dostepnych wyborow, wiec na twoim miejscu w trasie nastawialbym sie na wynik ~9 a w miescie ~13+
    Jednak jesli piszesz ze z przewaga trasy masz 13 to cos jest nie tak. Sprawdz DPF jak sie wypala i co ile, sprawdz tez termostat czy silnik trzyma 90stopni. Na forum jest obszerny watek o DPF.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał szewi Zobacz post
    Wersja 159 Q4 to jedno z najciezszych aut i najbardziej łasych na paliwo z dostepnych wyborow, wiec na twoim miejscu w trasie nastawialbym sie na wynik ~9 a w miescie ~13+
    Jednak jesli piszesz ze z przewaga trasy masz 13 to cos jest nie tak. Sprawdz DPF jak sie wypala i co ile, sprawdz tez termostat czy silnik trzyma 90stopni. Na forum jest obszerny watek o DPF.
    Spalanie rzeczywiście duże a jak koledzy napisali watkow o dpf całe multum. Z tego co kojarze po wymuszonym wypalaniu dpf olej do wymiany

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Układ wtryskowy, któryś albo któreś leją + częste wypalanie DPF-u
    Wyskakuje jakiś błąd na kompie po podpięciu????
    nawet przy mojej "troszkę szybszej jeździe alfa z tym silnikiem nie spaliła więcej niż średnio 9,5l/100
    Może wskazówka lub wskaźnik nawala???
    Podjedź zatankuj do pełna i zobaczysz ile kilosów zrobisz. Jak ok 780 i zapali się rezerwa, to uznałbym to za dobry wynik.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    CK/TPI
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Spalanie rzeczywiście duże a jak koledzy napisali watkow o dpf całe multum. Z tego co kojarze po wymuszonym wypalaniu dpf olej do wymiany
    Masz rację, olej po wymuszonym dopalaniu DPFu trzeba wymienić i to zrobie. Co do błędów to dzisiaj jeszcze raz sprawdzę i napisze co mi sie udało odczytać.

Dodano po 6 minutes:

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Masz rację, olej po wymuszonym dopalaniu DPFu trzeba wymienić i to zrobie. Co do błędów to dzisiaj jeszcze raz sprawdzę i napisze co mi sie udało odczytać.
    Ostatnio edytowane przez Karbon ; 17-02-2015 o 13:51 Powód: Dodano