Strona 1 z 8 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 77

Temat: 2.2 JTS problem na zimnym śilniku

Użytkownik Świeżak Avatar Huberto
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Question 2.2 JTS problem na zimnym śilniku

Witam zakładam nowy temat bo niestety nie znalazłem konkretnego rozwiązania w sprawie, jest dużo podobnych tematów ale do diesli.

Problem w moim 2.2 JTS polega na tym że po odpaleniu na całkowicie zimnym silniku falują delikatnie obroty przy dodawaniu lekko gazu cały przód auta wpada w drgania(trochę jak by nie palił 1 gar), gdy przytrzymam przez jakieś 10-20 sekund pedał gazu na 2 -2,5 tys obrotów silnik się troszkę zagrzeje wszystko przechodzi i działa 100 % dobrze.

Natomiast gdy ruszę od razu(na zimnym silniku) to jeśli nie przytrzymam dłużej sprzęgła(przy ruszaniu) auto łatwo gaśnie, a gdy juz puszcze całkiem sprzęgło to szarpie autem tak ze lepiej jechać na pół sprzęgle przez chwilę aż się silnik zagrzeje. Problem jest o tyle złośliwy że jest on tylko na całkowicie zimnym silniku.

Dodatkowo temu falowaniu obrotów towarzyszy dziwny dźwięk z silnika tak jak by z okolic łańcucha rozrządu i ten dźwięk brzmi tak jak by coś się rozpędzało i zwalniało (i właśnie tak samo jest z obrotami rosną i maleją) i towarzyszy temu taki stukot w rytm tych obrotów.

Autko to Brera z 2.2 JTS kupiłem jakieś pół roku temu gość wymieniał rozrząd, ja parę dni temu świece zapłonowe licząc że problem ustanie.

Więc mam pytanie czy ktoś wie co to może być, jak temu zaradzić.
    Akumulator ponoć sprawny bo sprawdzili gdy regenerowałem alternator.

Ostatnio edytowane przez Huberto ; 14-02-2015 o 21:38

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Co dokladnie bylo wymieniane w rozrzadzie? Zebatki z wariatorami tez czy tylko lancuchy/lancuch glowny?

Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Co dokladnie bylo wymieniane w rozrzadzie? Zebatki z wariatorami tez czy tylko lancuchy/lancuch glowny?
    Nie mam przy sobie niestety tej faktury, bede ją miał na weekendzie to sprawdzę ale cała zabawa kosztowało w okolice 4k wiec myślę że raczej wszystko tam było wymienione, ale na weekendzie będę wiedział więcej.

I czy jeśli to wina rozrządu to występowała by tylko na zimnym silniku i to tylko przez parę chwil ?
    Jest to ewidentnie jakiś element który jest wrażliwy na niską temperaturę.
    Ostatnio edytowane przez Huberto ; 15-02-2015 o 10:20

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Żadnych błędów w komputerze nie ma? Czymś znajomym powinno plunąć...
    Z innej beczki zupełnie - zalać kontrolnie do baku http://www.liquimoly.sklep.pl/pl/p/P...ow-benzyna/100 i zobaczyć, czy któreś objawy ustąpią...

Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Żadnych błędów w komputerze nie ma? Czymś znajomym powinno plunąć...
    Z innej beczki zupełnie - zalać kontrolnie do baku http://www.liquimoly.sklep.pl/pl/p/P...ow-benzyna/100 i zobaczyć, czy któreś objawy ustąpią...
    zdarza się że gdy zapalę zimny silnik to po chwili gdy tak faluja obroty i go lekko telepie zaczyna mrugać "check engine" ale gdy się troszkę zagrzeje to przestaje migać, oraz rzadko gdy tej zimy było najzimniej powiedzmy do -10 w nocy to rano zdarzyło się że pare razy mrugnęła kontrolka oleju silnikowego na zegarze od jego temperatury, myślę ze to było spowodowane tym że olej w tej temperaturze był zbyt gęsty.

Więc pewnie trzeba sprawdzić co to za błędy są wyrzucane ale nie mam jak tego zrobić trzeba pojechać do jakiegoś mechanika, więc mam pytanie jakiego mechanika w Rzeszowie wybrać do 2.2 JTS w brerze ?

A co do środka czyszczącego to wlałem kiedyś jakiś taki specyfik ale nie zauważyłem specjalnych różnic.
    może spróbuję na czasie zanim odwiedzę jakiegoś mechanika.
    Czy to ważne jakiej firmy specyfik użyje bo chętnie kupił bym jakiś w Tesco albo Realu są tam różne rodzaje tego w cenie tak na oko od 15-40 zł
    Ostatnio edytowane przez Huberto ; 15-02-2015 o 10:36

Użytkownik Maniak resoraków Avatar piotrek_inf
    Auto
    Lancia Delta III 1.8 Di

Domyślnie

Trzeba podłączyć pod komputer i zobaczyć czy są jakieś błędy. Jeżeli jesteś z Rzeszowa wpadnij do mnie, mam kabel.

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał Huberto Zobacz post
    zdarza się że gdy zapalę zimny silnik to po chwili gdy tak faluja obroty i go lekko telepie zaczyna mrugać "check engine" ale gdy się troszkę zagrzeje to przestaje migać
    Podłączyć pod komputer, odczytać zapisane błędy.
    Nie wiem jakie specyfiki są do kupienia w Tesco/Realu, ja zazwyczaj sięgam po LM. W tej sytuacji (kontrolka jednak się zapala) ja bym przede wszystkim odczytał błędy...

Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek_inf Zobacz post
    Trzeba podłączyć pod komputer i zobaczyć czy są jakieś błędy. Jeżeli jesteś z Rzeszowa wpadnij do mnie, mam kabel.
    można by i tak zrobić, ale pewnie i tak będę musiał podjechać do jakiegoś mechanika na diagnostykę.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał Huberto Zobacz post
    można by i tak zrobić, ale pewnie i tak będę musiał podjechać do jakiegoś mechanika na diagnostykę.
    Odczytaj błędy, z forum dowiesz się więcej niż od przypadkowego diagnostyka