Temat: Światła do jazdy dziennej - jakieś pomysły?

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Cytat Napisał marcinZG Zobacz post
    Wszystko jedno w który bezpiecznik się wpiąć, czy w jakiś konkretny? I jaki bezpiecznik dołożyć do bypassa, 20A czy do ledów to jakiś mniejszy?

Tutaj chyba też wypadałoby dać bezpiecznik pomiędzy plusem akumulatora a automatem do świateł?
    Kolega napisał ci że po stacyjce masz się wpiąć, jak skorzystasz z innego to ledy będą się paliły nonstop. Dodatkowy bezpiecznik montujesz mniejszy, a już zdecydowanie mniejszy niż 20A. BTW jak zadajesz takie pytania radzę Ci dać tę robotę komu innemu, bo narobisz sobie bigosu

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Rover 45 iDT, Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Imola 2 '11

Domyślnie

Cytat Napisał olo_84 Zobacz post
    Kolega napisał ci że po stacyjce masz się wpiąć, jak skorzystasz z innego to ledy będą się paliły nonstop. Dodatkowy bezpiecznik montujesz mniejszy, a już zdecydowanie mniejszy niż 20A. BTW jak zadajesz takie pytania radzę Ci dać tę robotę komu innemu, bo narobisz sobie bigosu
    Tak, jest mi głupio zadawać takie pytania, bo zdaję sobie sprawę, że to banały. Chciałem dać to do zrobienia elektrykowi, ale ten którego mam blisko domu i pracy i którego wszyscy w mieście polecają, powiedział mi, że "nie robię Alf, Beemek i Mercedesów, bo doświadczenie nauczyło mnie, że tam wszystko rozpada się w rękach", więc wyśmiałem go i powiedziałem, że jak wszystko rozpada mu się w rękach, to faktycznie nie chcę, żeby grzebał przy moim samochodzie. Nie chcę mi się zwalniać z pracy i odstawiać auta do warsztatu na drugi koniec miasta i jeździć w tą i z powrotem, żeby zlecić komuś robotę na kilkanaście minut, którą z odpowiednią wiedzą jestem w stanie spokojnie wykonać sam. Jeśli ktoś wytłumaczy to w prosty i zrozumiały sposób laikowi, który nie skończył technikum elektronicznego, to poradzę sobie, bo nie jest to jakiś rocket science. Kolega Maciej69 wytłumaczył, to bardzo fajnie, a jedyna rzecz, której nie rozumiem to co tzn. "wpiąć się w bezpiecznik po stacyjce" i byłbym wdzięczny za wytłumaczenie. Zrozumiałem to tak, że należy wypiąć jeden z bezpieczników z głównej puszki (tylko nie wiem który), w jego miejsce wstawić bypass, w bypass wpiąć wyjęty bezpiecznik i dodatkowy do ledów i następnie do bypassa podpiąć automat przewodem opisanym jako "stacyjka". Z góry dziękuję za uściślenie.

ZBANOWANY Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Kontakt "po stacyjce", masz pod maską, obok akumulatora, gdzie jest skrzynka bezpieczników - dysponując kontrolką, albo żaróweczką 12V z kawałkiem przewodu, po włożeniu kluczyka, sprawdzasz na których bezpiecznikach jest prąd, a następnie, po wyjęciu kluczyka, sprawdzasz, na których nadal jest - wpinasz się w ten przewód, i po kłopocie. Na tym wpinanym przewodzie możesz dać dodatkowy bezpiecznik, albo wykorzystać ten, który już jest, wpinając się w przewód za nim, tak, żeby ten bezpiecznik, zabezpieczył również to urządzenie, które chcesz wpiąć - znajdujesz go w ten sposób, że wyjmujesz bezpiecznik i szukasz tej strony, po której zniknął prąd.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Rover 45 iDT, Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Imola 2 '11

Domyślnie

Bardzo dziękuję!

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Dwie strony gadania o pierdołach, jakby nie można było napisać konkretnie:
    - przewód plusowy wpinasz pod przekaźnik T10 w skrzynce bezpieczników pod maską. Odpowiada on za zasilanie pompy paliwa. Po takim podłączeniu, LED-y zaświecą się na sekundę po zapłonie i następnie w momencie uruchomienia silnika. Zgasną po wyłączeniu silnika. Wydaje mi się, że to optymalne rozwiązanie, ponieważ LED-y nie świecą się cały czas w trybie zapłonu.
    - przewód sterujący wpinasz w kabel zasilający postojówek. Może być nawet przy samej żarówce. W razie przepalenia żarówki i tak napięcie nie jest odcinane, więc nie ma strachu, że dojdzie do sytuacji w której jednocześnie świecić będą się i światła dzienne i światła mijania.

Wpięcie się pod byle co, byleby miało napięcie po zapłonie skutkować może tym, że po wyłączeniu silnika LED-y świecić się będą jeszcze przez kilkanaście sekund. Po prostu mimo wyjęcia kluczyka, niektóre odbiorniki w dalszym ciągu są zasilane przez te kilkanaście sekund i w ich obwodzie pojawia się napięcie. O ile przepisy pozwalają na zaświecanie się LED-ów przed uruchomieniem silnika, w trybie zapłony, o tyle ich gaszenie jest jasno sprecyzowane... w momencie wyłączenia silnika. Sekunda, czy dwie nie zrobią różnicy, ale kilkanaście czy kilkadziesiąt sekund może być podstawą dla złośliwego diagnosty lub policjanta do nie zaliczenia przeglądu lub zatrzymania dowodu rejestracyjnego.

Metoda którą opisałem nie wymaga ciągnięcia przewodów do skrzynki bezpieczników znajdującej się wewnątrz.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    stary brus
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 16V crosswagon 2006r

Domyślnie

Witam będę zakładał dzienne razem z kierunkowskazem w miejsce oryginalnej żarówki kierunkowskazu , czytałem że kabelek od dziennych można wyprowadzić przez odpowietrznik lampy , ale nic takiego nie znalazłem , podpowie ktoś kto też takie rozwiązanie dziennych robił którędy puścił kabelek

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Żeby zobaczyć odpowietrznik musisz co najmniej ściągnąć zderzak.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    stary brus
    Auto

Domyślnie

Uu! Dzięki będę coś myślał

Mieszka w
    stary brus
    Auto

Domyślnie

Próbowałem dziś założyć przekaznik do dziennych ale na razie utknąłem , przy wejściu i wyjściu z lampy , do zasilania po stacyjce chce podpiąć się pod bezpiecznik 17 , co myślicie o tym ? Jest w nim napięcie jeszcze kilka sekund po zgaszeniu auta

Użytkownik Romeo
    Auto
    Alfa romeo

Domyślnie

Nie kilka, tylko kilkanaście. Głupio trochę, bo po zgaszeniu silnika świeci się bez sensu.
    O zgodności z przepisami nie wspominam, bo już sama metoda je wszystkie łamie - po prostu ten czas jest zbyt długi i kiepsko to wygląda. Lepiej podepnij tak jak opisałem wyżej, pod przekaźnik T10.