Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Wzory naklejek\folii ochronnej przy błotnikach

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

Ja tam na wodę kleiłem, ładnie wyciąłem, potem na wodę, ustawiłem a na końcu wycisnołem wodę z pod folii.
    Moje wściekłe 2.4

Budowa stron internetowych, sklepów itd. > Maniak Design Studio

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Ja mam płyn ułatwiający klejenie i aktywujący klej po krótkim czasie. Ale domowym sposobem można wziąć spryskiwacz z wodą i dolać na pół litra około łyżkę płynnego mydła lub podobnego specyfiku. Oczywiście musi być wszystko idealnie czyste. Duże znaczenie ma brud powyżej miejsca oklejanego. bo po spryskaniu wodą spłynie on w dół. Wyciskamy wodę od środka na zewnątrz a jeśli rogi się odklejają możemy podgrzać suszarką (najlepiej opalarką ustawioną na 80-100').

Użytkownik Świeżak Avatar saybot
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.4jtdm

Domyślnie

Dzisiaj byłem u lakiernika także malowanie przesunie się o tydzień;/ Dogadałem się że odklei mi jedną folię to sobie zrobię wzór i trochę go powiększę o te miejsca które mam wypiaskowane (akurat pod aktualną folią) i będzie ideał.
    Folia jaką kupiłem to 3M Scotchgard 0,350mm.
    A jeśli chodzi o lakierowanie auta to polecam salon Alfy w Słupsku- Auto Diug, można się fajnie dogadać co do ceny malowania... powiem że opłaca mi się pojechać 70km do innego miasta aby w innym salonie Alfy pomalować kilka elementów gdzie jest ponad 50% mniejsza cena niż w moim mieście.

Na tej stronce chron lakier są takie porady:

Jak naklejać folię ochronną

1. Przygotować podłoże - dokładnie umyć i odtłuścić.
    2. Folie ochronną odkleić od tekturki, zrosić folię wodą od strony pokrytej klejem.
    3. Przyłożyć do podłoża i odpowiednio ustawić,
    4. Wypchnąć wodę spod folii zaczynając od środka ku krawędzi.

Dobre rady, które ułatwią poprawne naklejanie
    • do wody dodaj minimalną ilość szamponu (ok 1 kropla/l), dzięki czemu manewrowanie folią na powierzchni lakieru oraz wypychanie wody spod folii będzie łatwiejsze,
    • przed odklejeniem folii od tekturki zmocz wszystko co podczas naklejania będzie miało styczność z folią czyli: dłonie (zapobiegnie to pozostawieniu odcisków palców na kleju) i lakier,
    • po ustawieniu folii w odpowiednim miejscu spryskaj ją wodą od zewnętrznej strony co zminimalizuje ryzyko porysowania jej podczas wypychania spod niej wody.
    • podczas usuwania wody spod folii uważaj aby nie przegapić żadnego miejsca, rób to stopniowo tak aby nigdzie nie zamknąć ujścia wodzie.

Gdy podczas naklejania utworzą się bąble
    • jeśli to jeszcze możliwe (klej nie złapał z maksymalną siłą - pod folią znajduje się woda, a folia podczas próby jej odklejenia odchodzi bez większego oporu) podnieś/odklej folię za krawędź znajdującą się najbliżej bąbla; spryskaj ponownie podniesiony fragment folii oraz lakier, a następnie układaj folię na powierzchni jednocześnie wypychając spod niej wodę,
    • spróbuj je wypchnąć poza krawędź jednak nie używaj do tego nadmiernej siły żeby nie zniekształcić folii,

• jeśli utworzą się małe bąbelki, których nie da się wypchnąć poza krawędź można je zostawić i z czasem znajdująca się pod folią woda wyparuje (w zależności od wielkości ok. 2-3 dni, jeśli nie patrz pkt. kolejny),
    • gdy utworzą się duże bąble folię należy nakłuć igłą i delikatnie wypchnąć spod niej wodę poprzez utworzoną dziurkę.

Użytkownik Romeo Avatar Lenix
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Była 147 2.0, jest GT i Saxo

Domyślnie

Tobiasz jak chcesz to po wszystkim pomogę Ci to nakleić, w końcu ma się wprawę w oklejaniu aut

~ taka była piękna ! :C

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Dzięki za wskazówki, odgrzebałem ulotkę do tej mojej folii 3M, to nr 08210 Abrassion resistant film. "taśma poliureatnowa samoprzylepna z klejem akrylowym do stosowania na progach, krawędziach, słupkach , nadkolach w celu ochrony lakieru przed zarysowaniami , uderzeniami kamieni itp."
    No i tam piszą o nakładaniu na sucho :-/ , słowa o wodzie. Przyłożyć do suchej powierzchni i docisnąć. Zrobię test na kawałku jutro na mokro, ale chyba mamy tu do czynienia z różnymi foliami i ich klejami. Ta metoda na mokro bardziej logiczna się wydaje dla usunięcia pęcherzyków, tylko którędy resztki wilgoci się wydostają, pewnie klej je wiąże, a w tej mojej nie. Podejrzewam że się zestarzała po prostu, dobrze >5 lat ma już.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecinek
    Auto
    159 1,9jtdm 150KM

Domyślnie

Tez kupowalem z chronlakier, przykleilem na wode. Niestety nie udalo sie zrobic tak ja ori - wywinac na blotniku pod drzwi. Nie mialm suszarki do podgrzania folii. Przy probie wywijania, folia sie odklejala. Przykleilem wiec na blotniku. Pozostaje kupic nowa folie i przykleic jak nalezy,ale z podgrzaniem....