Na androida zdaje się jest AlfaOBD. Z tego co ktoś tu wspominał to ta aplikacja to odczyta.
Na dzień dzisiejszy jeszcze nie potrafię napisać takiej aplikacji ale i o tym już myślałem.
Na androida zdaje się jest AlfaOBD. Z tego co ktoś tu wspominał to ta aplikacja to odczyta.
Na dzień dzisiejszy jeszcze nie potrafię napisać takiej aplikacji ale i o tym już myślałem.
Sam pomysł fajny ale obawiam się ze większość ludzi na forum kupuje auta i prawie od razu wywala DPFa żeby nie mieć z nim problemów(przynajmniej ja sam tak zrobiłem)
Ale koncept sam w sobie jest fajny i pomyślałbym nad designem tego urządzenia żeby nie szpeciło wnętrza 9(lub w ogóle go schować i tylko sygnały dźwiękowe tak jak któryś z kolegów proponował) jeśli nie uda się go podpiąć pod wyświetlacz miedzy zegarami.
Ja wychodzę z założenia, że dopóki DPF działa to nie ma się co nim martwić. Stale monitoruję jego stan (parametry i interwały wypalania) i póki co niczym się nie muszę martwić.
Wg historii mojego auta DPF wył wymieniony na gwarancji przy 80k km.... teraz jest 185k km więc na DPF jest to jeszcze mało (przynajmniej teoretycznie).
Kusi mnie, żeby do następnego baku wlać ten specyfik do wypalania DPFu firmy STP. Słyszałem już kilka opinii pozytywnych, a nawet jeśli nie zadziała to 25zł będzie do przełknięcia![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
A nie kusi Cię żebny to wywalić?
Żeby auto mniej paliło paliwa, nie monitorować nic i mieć kompletny spokój? żeby olej był zawsze taki jak trzeba? silnik i cały układ wydechowy nie łapał dodatkowej temperatury przy wypalaniu?
Wywalonego DPFa sprzedać.
Czemu twierdzisz że 185tys. na DPFa to mało, skoro pierwszy na gwarancji był wymieniony przy 80k km a Twój już ma 105k km? Czym się różnił ten pierwszy od tego co Ci drugiego włożyli ?![]()
Ostatnio edytowane przez karmal ; 18-07-2014 o 11:54
Panowie ale czy Wy nie przesadzacie z tymi filtrami. Zauważam tu jakąś irracjonalną fobię przed tym urządzeniem. Nie popadajmy w skrajności twierdząc, że stan tego urządzenia trzeba "monitorować". Ono jest, bo ma być i nie trzeba się tym w ogóle martwić, jeżeli samochód użytkuje się w sposób, do którego został przewidziany. To nie powinno nas w ogóe obchodzić. Ma się wypalać w swoim czasie i tyle. Sam jeżdżę samochodem w trybie mieszanym, co oznacza że auto użytkuję także w mieście. Od czasu do czasu robię trasę. Samochód ma przebieg 185 tys km. Filtr nigdy nie był wymieniany i nigdy nie miałem z nim żadnych probleów. Po prostu w ogóle nie obchodzi mnie jego istnienie. Tego urządzenia naprawdę nie należy się bać i, tak jak napisał AirAjti, skoro działa to po co grzebać w aucie i wyrzucać go narażając się przy tym na dodatkowe kilka stówek wydatków.
Jak filtr się wypala w trasie, w normalnych warunkach, to przecież olejowi to nic nie szkodzi. A jeżeli nawet trochę szkodzi to przecież silnik się nie rozleci od tego. Podejrzewam, że spośród wszystkich aut wyprodukowanych z filtrem DPF większość z nich jeździ dalej z nim i użytkownicy się zbytnio tym nie przejmują.
Z tą dodatkową temperaturą to też bym się nie przejmował. No bo i co z tego ?
Nie bierzesz pod uwagę jednej rzeczy. Nie każdy ma oryginalny przebieg i filtr w dobrym stanie. Nie każdy to złe słowo, rzadko kto.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Nie myślałem... po co mam myśleć skoro działa?
Wystarczy, że przy okazji podpięcia laptopa sprawdzę czy aby na pewno wszystko jest w porządku.
DPF nie gryzie.
Co do pytania: przy przebiegu 70k km (poprawiam sie, nie 80k) był wymieniany cały silnik, kolektor, turbina, DPF. Wtryski przy 95k km. Te akcje miały miejsce w 2009 roku. Nie mam pojęcia dlaczego- ja się cieszę bo auto jest tak naprawdę młodsze te kilometry i lata.
Podejrzewam, że DPF wymienili tylko dlatego, że tak mówi procedura....
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Koledze z forum , któremu DPF prawie nie spalił "9"tki też nie myślał ;-)