Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Błędy szyny CAN

Użytkownik Świeżak Avatar Diabełek
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 '06 2.2JTS, Brera '07 2.2JTS, Spider '06 2.2JTS, Mito QV '10 1.4TB

Domyślnie Błędy szyny CAN

Witam,

Co prawda jest to profil żony, ale postanowiłem skorzystać i napisać.
    Od jakiegoś czasu pojawiają mi się ciekawe i irytujące błędy.
    Dokładnie rzecz biorąc to powiedzmy jest piękny, słoneczny dzień. Bella czysta i pachnąca, bez jakichkolwiek błędów na kompie. Przejeżdżam 100km i podczas jazy na wyświetlaczu wielofunkcyjnym miedzy zegarami wyświetla się lista błędów- ABS/ASR/VDC/Hill holder/ Gearbox unavailable. I do tego oczywiście wszystkie kontrolki od danych systemów świeca się powodując choinkę. Na zachowanie silnika nie ma to żadnego wpływu- mogę jechać dalej. Zatrzymam się gdziekolwiek po kilku km- gaszę samochód i odpalam ponownie. Brak jakichkolwiek pozostałości po błędach. Auto jak nowe. Wracam do domu, podpinam kompa i na MESie mam poniższe błędy:

Opcja SILNIK:

Opcja ABS:

Opcja SKRZYNIA:

Kasuje wszystkie i jeżdżę tydzień bez problemów. Gdy myślę, ze wszystko się uspokoiło i był to zwykły foch belli- to samo.
    Nie zauważyłem żadnej zależności jeśli chodzi o czas/intensywność/sposób użytkowania który mógłby wpłynąć i wywołać powyższe błędy .

Jeżdżę 2 tygodnie i znowu. Czasem błędy co drugi dzień, czasem miesiąc bez błędów.
    Czy ktoś ma jakiś ciekawy pomysł co może być tego przyczyną?
    Do ASO nie pojadę, bo skasują błędy i powiedzą, że coś zrobili- błędów nie ma i jest super.
    A ja dobrze wiem ze za tydzień znowu się pojawia…
    Najgorsze jest to, ze one pojawiają się nagle i jak widać na zrzutach zostają zapisane w pamięci ale nie są aktywne, wiec ciężko zdiagnozować je po fakcie.

Pozdrawiam
    Kuba
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Engine.jpg
Wyświetleń:	570
Rozmiar:	70.1 KB
ID:	126138   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ABS.jpg
Wyświetleń:	605
Rozmiar:	82.4 KB
ID:	126139   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Skrzynia.jpg
Wyświetleń:	570
Rozmiar:	68.3 KB
ID:	126140  

Użytkownik Romeo Avatar murgal
    Mieszka w
    Sandomierz/Wrocław
    Auto
    159 2.4 Berlina

Domyślnie

Wszytko mi pachnie sterownikiem od ABSu, sprawdź jago kostkę dokładnie, jeśli nie - podmień go.
    Moje wściekłe 2.4

Budowa stron internetowych, sklepów itd. > Maniak Design Studio

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Dzięki za propozycję- sprawdzę.
    Każdy pomysł mile widziany. Przed nami słoneczny weekend, więc na pewno posiedzę przy belli troszkę...

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Diabełek Zobacz post
    Dzięki za propozycję- sprawdzę.
    Każdy pomysł mile widziany. Przed nami słoneczny weekend, więc na pewno posiedzę przy belli troszkę...
    Sprawdz kable od czujnikow abs. Wystarczy zeby jeden nie kontaktowal i abs wariuje. A z absem pozostale uklady jak vdc czy hh...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar zientek
    Mieszka w
    głogów
    Auto
    159 19jtdm 150 KM Qtronic 2008 sportwagon

Domyślnie

Kolego i doszedłeś do czegos?? U kolegi pojawia się to samo i jeszcze jeden 1042- predkosc samochodu

Użytkownik Świeżak Avatar mroku
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 Berlina 2.4jtd

Domyślnie

Mnie to wygląda na problem w połączeniu po CANie między body computerem a cenralką VDC. Bodycomputer nie dostaje jakiejś ramki z VDC co powoduje timeout i zgłoszenie DTC błędu magistrali CAN. Należy w pierwszej kolejności sprawdzić wtyczkę przy VDC oraz ewentualnie "przedzwonić" miernikiem wiązkę z naciskiem na linie CAN H i CAN L.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Do "zientek", Jak widac moj post byl z marca i do dzis do niczego nie doszedlem. Po prostu jezdze z tym. Wk....ia mnie to juz troszke, ale coz... Za bardzo kocham to auto, zeby sie tym przejmowac
    A na powaznie, to ja rowniez mam blad "predkosc samochodu" do tego zestawu bledow, zapomnialem go dodac gdy zakladalem temat.
    Mialem kupic nowa centralke ABS/VDC gdyz to ona wyglada na uszkodzona i zawieszajaca sie, ale nie zdecydowalem sie na to.
    Przydalby sie naprawde dobty elektronik, ktory powiedzialby- kup to czy tamto. Nie ma problemu. Chetnie kupie i wymienie, ale wymienianie czujnikowi i centralek na chybil trafil troszke mi sie nie usmiecha...
    Do "mroku"- widzac Twoj wpis rozumiem, ze jestes obeznany w temacie elektroniki. Masz mozliwosc sprawdzenia "tego wszystkiego" co napisales w poscie powyzej gdybysmy sie spotkali- najbardziej podoba mi sie opcja "przedzwonienia" miernikiem Choc musze przyznac, ze gdy bledy zdarzaja sie kilka razy dziennie, to ja mam ochote ale "przydzwonic" nia o jakiego s slupa- moze sie sama naprawi...

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Takie problemy może też powodować słaba masa na body kompie lub na jakiejś centralce, albo słaby aku.

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar zientek
    Mieszka w
    głogów
    Auto
    159 19jtdm 150 KM Qtronic 2008 sportwagon

Domyślnie

dodam ze pojawily się po podpięciu kabla