Witam,
Co prawda jest to profil żony, ale postanowiłem skorzystać i napisać.
Od jakiegoś czasu pojawiają mi się ciekawe i irytujące błędy.
Dokładnie rzecz biorąc to powiedzmy jest piękny, słoneczny dzień. Bella czysta i pachnąca, bez jakichkolwiek błędów na kompie. Przejeżdżam 100km i podczas jazy na wyświetlaczu wielofunkcyjnym miedzy zegarami wyświetla się lista błędów- ABS/ASR/VDC/Hill holder/ Gearbox unavailable. I do tego oczywiście wszystkie kontrolki od danych systemów świeca się powodując choinkę. Na zachowanie silnika nie ma to żadnego wpływu- mogę jechać dalej. Zatrzymam się gdziekolwiek po kilku km- gaszę samochód i odpalam ponownie. Brak jakichkolwiek pozostałości po błędach. Auto jak nowe. Wracam do domu, podpinam kompa i na MESie mam poniższe błędy:
Opcja SILNIK:
Opcja ABS:
Opcja SKRZYNIA:
Kasuje wszystkie i jeżdżę tydzień bez problemów. Gdy myślę, ze wszystko się uspokoiło i był to zwykły foch belli- to samo.
Nie zauważyłem żadnej zależności jeśli chodzi o czas/intensywność/sposób użytkowania który mógłby wpłynąć i wywołać powyższe błędy .
Jeżdżę 2 tygodnie i znowu. Czasem błędy co drugi dzień, czasem miesiąc bez błędów.
Czy ktoś ma jakiś ciekawy pomysł co może być tego przyczyną?
Do ASO nie pojadę, bo skasują błędy i powiedzą, że coś zrobili- błędów nie ma i jest super.
A ja dobrze wiem ze za tydzień znowu się pojawia…
Najgorsze jest to, ze one pojawiają się nagle i jak widać na zrzutach zostają zapisane w pamięci ale nie są aktywne, wiec ciężko zdiagnozować je po fakcie.
Pozdrawiam
Kuba