Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: Check Engine Oil Level ???? Co to oznacza ???

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał oookafarekooo Zobacz post
    no niema idealnie prosto.czyli podczas jazdy powinno to zgasnąć ???
    Czy podczas jazdy to nie jestem pewien, ale po ponownym uruchomieniu w normalnych warunkach (bez przechyłów) powinno zniknąć.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Jak staje na krawezniku jedna strona auta to max 2 kreseczki znikaja. Na plaskim jest pelna skala.
    Nie sadze, ze to jest kwestia pochylenia w tym przypadku... ale nawet jesli od pochylow czujnik pokazuje zero, to raczej bym go wymienil, zeby miec pewnosc ze dziala.

Kiedys ktos oleje komunikat, przejedzie kilometr i sie zdziwi
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Ten czujnik po prostu ma swoje fanaberie i nie wiem czy wymiana cokolwiek pomoże. Zerkania na bagnet nic nie zastąpi (szczególnie w przypadku jak czujnik pokazuje niestworzone rzeczy).

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

To za kazdym razem ma zerkac na bagnet?

Użytkownik Romeo Avatar interside
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 159SW 1,9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał oookafarekooo Zobacz post
    wyjechałem z garażu żeby umyć alfe i jak chciałem wjechać z powrotem to przy zapalaniu się włonczyło
    Najprawdopodobniej masz nieszczelność na przewodzie (wtyczce) od czujnika i w trakcie mycia dostała się tam woda powodując zwarcie stąd pewnie te dziwne wskazania, mógł również paść czujnik ale ja bym zaczął od sprawdzenia wtyku i przewodów do niego idących.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Micigózd
    Auto
    159 2.4 210hp '08

Domyślnie

Jak na bagnecie jest ok to się nie ma co przejmować(ewentualnie wymienić/wyczyścić czujnik poziomu). Na pochyłym potrafi pokazać mniej na czujniku i NA BAGNECIE TEŻ! Nie wiem może dzisiaj mam wyższe ciśnienie, ale mimo, że mam czujnik to i tak od czasu do czasu sprawdzam poziom na bagnecie, zwłaszcza przed dłuższą trasą i nie rozumiem lamentu nad tym, że czujnik może źle pokazywać to teraz trzeba przed każdym odpaleniem podnosić maskę i sprawdzać poziom(ja bynajmniej tak to odbieram). Jeżeli jesteś użytkownikiem danego samochodu to wiesz czy jest w stanie wciągać ci olej i w zależności od intensywności jeżdżenia sprawdzać sobie olej np. co 2 tyg. Dawniej ludzie nie mieli elektroniki i żyli, a teraz spali się żaróweczka W5W i już powstaje nowy temat, czy kupić tę za 1zł czy za 2zł. Mój wniosek: kolejne pokolenia gimbazy wkraczają w dorosłość i zaczynają się udzielać na poważniejszych forach dzięki czemu z roku na rok poziom każdego forum zaczyna spadać i zaczynają się głupie/banalne pytania, a czasem jeszcze gorsze odpowiedzi(vide: ostatnio mnóstwo nowych tematów o felgach i oponach gdzie istnieją już kilkudziesięciostronicowe tematy z tą problematyką).

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    Mnie się na razie zdarzyła taka sytuacja (komputer pyszczący, że nie ma oleju) ze dwa razy i za każdym razem kontrolnie weryfikowałem na bagnecie. Zacząłbym się przejmować mocniej, gdyby komunikat pojawiał się przy każdym starcie...

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Ja kiedyś miałem taką sytuację, ale sprawdzałem poziom oleju po czym wyczyściłem bagnet, wsadziłem i po uruchomieniu wyskoczyła kontrolka.
    Z tego co rozmawiałem z Tomkiem Twardowski to często czujnik wariuje, koszt nowego ok. 800 PLN plus bajońska robocizna

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał misiu7911 Zobacz post
    Szybko się człowiek do dobrego przyzwyczaja Bo jak to bywa w większości (przeważnie starszych) aut, bagnet to jedyna opcja sprawdzenia poziomu oleju w silniku
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

Odkopuję temat. AR mam od niedawna, więc trochę pewnie i dlatego, ale do rzeczy o co chodzi:

Dzisiaj wybrałem się na zakupy. Odpalam auto pod blokiem i wszystko ok. Nie pamiętam dokładnie, ale poziom oleju pokazał chyba 3 kreski. Jak dotychczas zawsze.
    Zakupy zrobione w jakieś pół godziny, wsiadam do auta i... "Check Engine Oil Level". Że niby ni ma. Humor oczywiście siadł momentalnie. Sprawdzam bagnet jest trochę ponad minimum. W sumie pomiar z du**, bo auto jeszcze pewnie ciepłe. Jutro rano sprawdzę co tam dokładnie.

Czytam wątki (m.in.) ten, że czujnik wariuje. Jako, że lało dzisiaj cały dzień i noc przychylam się do teorii kolegi:

Cytat Napisał interside Zobacz post
    Najprawdopodobniej masz nieszczelność na przewodzie (wtyczce) od czujnika i w trakcie mycia dostała się tam woda powodując zwarcie stąd pewnie te dziwne wskazania, mógł również paść czujnik ale ja bym zaczął od sprawdzenia wtyku i przewodów do niego idących.
    Tylko takie pytanie - gdzie szukać tej wtyczki/przewodu? Chciałbym oblukać, czy teoria możliwa, ale nie mam zielonego pojęcia gdzie szukać. Help