Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Temat: Wymiana presostatu/ czujnika ciśnienia klimatyzacji. Alfa 156fl 1.9jtd 16v.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

Cytat Napisał Brt Zobacz post
    presostat już mam, ale dziś przymierzałem się do odkręcenia i lipa. Rurka się gnie a czujnik ani rusz. Czy mozesz opisać w jaki sposób odkręciłeś presostat i czym przytrzymałeś rurkę ??
    niestety często tak bywa ze tego się nie da odkrecić nie ukrecajac gwintu. Przerabiałem to u siebie.
    wystarczy popatrzeć na allegro ze większość używanych presostatów jest odcinana razem z rurką od reszty i taki klientowi wysyłają(zgadnijcie dlaczego? ); a klient dopiero sam próbuje odkrecic i zostaje z problemem bo gwint zostaje w presostacie. Jak by ktoś potrzebował to aby to przegwintowac potrzebny jest mega nietypowy gwintownik M13 -1,25 (koszt ok 70 zł)

Użytkownik Świeżak Avatar Brt
    Mieszka w
    RIO
    Auto
    Stelvio 2.0 280 - były:159 SW 1.9 16V JTDm Q i 156 SW 1.9 16V

Domyślnie

no właśnie dlatego narazie klima wróciłą na dobre tory i odpukać działa za każdym razem, więc jeżdżę, a za rozbieranie i wymianę się wezmę jak padnie na amen, lub jak czynnk zwieje. Wtedy rurka wyleci z auta w imadło i będziem walczyć z gadziną.
    Pozdrawiam - Brt

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Moi drodzy, presostat ma swój uchwyt na klucz, a w podstawie presostatu na rurce macie też miejsce na klucz - kontrę. Nie pamiętam czy jest to 2x17 czy 17 i 19, ale tylko w ten sposób da się to bezpiecznie wykręcić

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9JTD M-Jet 2004r.

Domyślnie

W wersji po lifcie nie ma kontry co widać na zdjęciu które zamieściłem wcześniej. U mnie było tak że brat trzymał rurkę żabką a ja kluczem (19) i odkręciłem bez żadnych strat. Ale... po wymianie wyjechałem w delegację i Alfa stała jakiś czas. Wróciłem, klima pochodziła może z 3 godziny, wsiadam później do auta i znowu nie działa. Tak to jest kupić lipę za 50zł z Allegro. Teraz zamówię nowy presostat. Mam też nadzieję że nie ma możliwości że istnieje jakaś awaria która uśmierca presostaty.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

Cytat Napisał marecki588 Zobacz post
    Tak to jest kupić lipę za 50zł z Allegro. Teraz zamówię nowy presostat. Mam też nadzieję że nie ma możliwości że istnieje jakaś awaria która uśmierca presostaty.
    Parę presostatów już widziałem i czesc z nich faktycznie była nieszczelna tj czynnik przedostawał się do styków czujnika - z tego względu jeżeli już kupować używany czujnik to osobiście z okolicy i umówic się na gwarancje rozruchową.

jaco71
    Gość

Domyślnie

czy może mi ktoś podpowiedzieć w sprawie klimy?
    -mam, na kablu zasilającym kompresor, prąd przy włączonym guziku a/c
    -instalacja nabita, szczelna etc
    -błędów żadnych nie pokazuje na kompie

Klima nie śmiga. czy może to być presostat czy raczej kompresor ?
    Ostatnio edytowane przez jaco71 ; 08-07-2013 o 22:46

Użytkownik Świeżak Avatar Brt
    Mieszka w
    RIO
    Auto
    Stelvio 2.0 280 - były:159 SW 1.9 16V JTDm Q i 156 SW 1.9 16V

Domyślnie

Jak masz na kablu od sprzęga kompresora prąd, a klima nie działa, to problem jest w sprzęgle kompresora lub w samym kompresorze. A czy po załączeniu klimy słychać takie głośne "klik" i czy wtedy kręcą się "śrubki" na kole pasowym kompresora ?? Jak tak, to sprężarka jest uszkodzona a jak nie, to sprzęgło elektromagnetyczne "nie łapie".
    Pozdrawiam - Brt

jaco71
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Brt Zobacz post
    Jak masz na kablu od sprzęga kompresora prąd, a klima nie działa, to problem jest w sprzęgle kompresora lub w samym kompresorze. A czy po załączeniu klimy słychać takie głośne "klik" i czy wtedy kręcą się "śrubki" na kole pasowym kompresora ?? Jak tak, to sprężarka jest uszkodzona a jak nie, to sprzęgło elektromagnetyczne "nie łapie".
    kompresor w ogóle się nie uruchamia. po włączeniu klimy przyciskiem wewnątrz auta, generalnie nie dzieje się nic.
    czyli na 99% kompresor.
    powiedzcie mi czy takie coś jest warte montażu: http://allegro.pl/kompresor-alfa-rom...382813844.html ??