Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Temat: Migajaca kontrolka świec żarowych JTD

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafal0717
    Mieszka w
    Nieporęt
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4jtd 136KM 99r, 166 3.0 V6 FL

Domyślnie

Witam, podepne sie ze swoim pytaniem tutaj żeby juz nie zakładać nowego tematu a mianowicie mam takie pytanie jakie napiecie powinno być na świecach w momencie ich grzania bo u mnie wynosi 9V ale nie wiem czy to przypadkiem nie za mało. Moje pytanie wzieło się z tąd że zimą ciężko palił a dopiero teraz mam troche czasu żeby się tym zająć.

Wujek_Staszek
    Gość

Domyślnie

To jak szybko gaśnie kontrolka świec, przynajmniej u mnie, zależy od temperatury na zewnątrz. im wyższa - krócej grzeje. W VW na przykład powyżej 5 stopni Celsujsza gaśnie od razu, w Alfie mam podobnie.
    Cytat Napisał SEBA-SB Zobacz post
    A gdzie jest bezpiecznik odpowiedzialny za grzanie świec może to on?
    Opis bezpieczników znajdziesz w instrukcji
    Ostatnio edytowane przez Wujek_Staszek ; 19-03-2010 o 09:54

james89
    Gość

Domyślnie

Witam,podlącze się pod temat bo dotyczy tego samego problemu. A więc sprawa wyglądała tak,wszystko chodziło normalnie do czasu gdy mechanik zerwał mi jedną świecę żarową,pojeździłem tak parę miesięcy i cały czas migała kontrolka przy odpalaniu. Dałem magikowi auto,wykręcił tą zerwaną,wymienił wszystkie na nowe a następnego dnia znowu się kontrolka zaświeciła... co to może być? wątpię,żeby się tak szybko zepsuły. Może przekaźnik? gdzie go szukać?
    Za wszystkie porady serdecznie dziękuję
    pozdrawiam

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Cytat Napisał james89 Zobacz post
    Witam,podlącze się pod temat bo dotyczy tego samego problemu. A więc sprawa wyglądała tak,wszystko chodziło normalnie do czasu gdy mechanik zerwał mi jedną świecę żarową,pojeździłem tak parę miesięcy i cały czas migała kontrolka przy odpalaniu. Dałem magikowi auto,wykręcił tą zerwaną,wymienił wszystkie na nowe a następnego dnia znowu się kontrolka zaświeciła... co to może być? wątpię,żeby się tak szybko zepsuły. Może przekaźnik? gdzie go szukać?
    Za wszystkie porady serdecznie dziękuję
    pozdrawiam
    czy ten magik wykręcił ci tą zerwaną świecę bez demontazu silnika? Bo mój mechanik nie mógł u mnie 1 świecy wykręcić to powiedział że trzebaby zdemontowac pół silnika a ten zabieg to demontaż głowicy

james89
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał zieloo007 Zobacz post
    czy ten magik wykręcił ci tą zerwaną świecę bez demontazu silnika? Bo mój mechanik nie mógł u mnie 1 świecy wykręcić to powiedział że trzebaby zdemontowac pół silnika a ten zabieg to demontaż głowicy
    tak,wykręcał bez demontowania głowicy.

Użytkownik Romeo Avatar sebaaaaaaaa
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 KM Była Alfa Romeo 166 2.4 JTD Jest Alfa Romeo GT 1.9J

Domyślnie

ja mam to samo jak kolega james, tylko ze u mnie nieraz nie zapali się po zapaleniu a świece napewno wymienione wszystkie

james89
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sebaaaaaaaa Zobacz post
    ja mam to samo jak kolega james, tylko ze u mnie nieraz nie zapali się po zapaleniu a świece napewno wymienione wszystkie
    pomoże ktoś?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

to ja mam jeszcze inne pytanie: mrugała mi kontrolka swiec po odpaleniu a wiec stwierdzilem ze padla ktoras swieca, przypadkiem mialem okazje podpiac sie do kompa i kumpel skasowal mi w pracy blad i teraz auto odpala normalnie swiece grzeja 1-2s i wszystko ok, co to moglo byc????

czy mozliwe ze za chwile wroci to samo???

ze jak jest padnieta swieca i sie skasuje blad to przez chwile potem moze byc normalnie?

dodam ze auto palilem przy +1 stopniu celsjusza.
    Ostatnio edytowane przez kinol156 ; 20-10-2010 o 07:51

Użytkownik Romeo Avatar sebaaaaaaaa
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105 KM Była Alfa Romeo 166 2.4 JTD Jest Alfa Romeo GT 1.9J

Domyślnie

Cytat Napisał sebaaaaaaaa Zobacz post

Cytat Napisał james89 Zobacz post
    pomoże ktoś?

Panowie ;> Pomoże ktoś może ;> Bo temp coraz niższa :| i jeszcze jedno pytanie gdzie jest bezpiecznik świec ;> może on nie łączy ;>

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

U mnie ten bezp. - taki płaski z 2 otworami o mocy 70A jest przykręcony 2 nakrętkami M5 na akum. (z przodu aku.). Kiedyś też tak miałem. ze po wymianie świec dalej kontr. mrugała. Włączyłem zapłon i czekałem, aż świece przestaną grzac, w tym momencie zlokalizowałem przekażnik (wyrażne kliknięcie wew. przekażnika - jeden z tych przed aku.).Wyciągnałem go styki spryskałem WD, włożyłem i już z rok jest Ok.