Już dużo napisano w temacie, a jednak dzisiaj coś ciekawego. Podczas jazdy zapaliła się w/w kontrolka a pozycje nadal swiecą. Wyjąłem je, sprawdzilem, wszystko ok a kontrolka jak swieciła tak swieci. Pytanie tylko dlaczego ?
Już dużo napisano w temacie, a jednak dzisiaj coś ciekawego. Podczas jazdy zapaliła się w/w kontrolka a pozycje nadal swiecą. Wyjąłem je, sprawdzilem, wszystko ok a kontrolka jak swieciła tak swieci. Pytanie tylko dlaczego ?
Z tego co wiem, to ta kontrolka zapala się jak przepali się jakaś żarówka zewnętrzna. Nie koniecznie pozycja, mogą to być mijania, etc.
"Przyczajony coupe, ukryty sedan - Alfa Romeo 156 1,9 JTD"
mi sie swiecila gdy kamien zbil halogen a te sprawdzalem dopiero na koncu
Nie zapomnij sprawdzić oświetlenia tablicy rejestracyjnej.
dokładnie, ta kontrolka sygnalizuje dowolną przerwę w układzie oświetlenia zewnętrznego, od oświetlenia tablicy rejestracyjnej po światła drogowe. Pomija chyba tylko kierunkowskazy ....
No i warto zwrócić szczególną uwagę na małe halogenowe żaróweczki od postojowych, które są niezwykle drogie i przepalają się najczęściej
z reguły tu jest przyczyna zapalenia się kontrolkiNapisał SG0240
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
tak dla ciekawości podam że ostatnio jak mi sie przepaliła lewa mijania to ta kontrolka sie nie swieciła, na chwilke sie tylko zapalała przy odpaleniiu auta i tyle, ale jest to normalne. że mam przepalona zarowke skaplem sie jak sie sciemnilo troszke i na zderzaku poprzedzajacego auta odbiajala sie tylko jedna lampka
Mi też kontrolka zapala się tylko na chwilę przy odpalaniu silnika. Mam wszystkie światła oprócz jednej z żaróweczek w trzecim świetle stopu. Tylko ona może być przyczyną zapalania się kontrolki, co wydaje mi się trochę dziwne
Tak ma być - podczas procedury uruchomienia silnika układ testuje kontrolki - również kontrolkę awarii oświetlenia zewnętrznego - inaczej nie miałbyś pewności, czy kontrolka jest sprawna.Napisał Siafal89
Natomiast dodatkowe światło stop nie podlega sprawdzeniu przez ten system.
dzięki za wszelkie sugestie, a przepaliła się żarówka tablicy rejestracyjnej.