Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Łożysko oporowe wypada z docisku?!

Użytkownik Pirat drogowy Avatar fkkamil
    Mieszka w
    Kraków/Dęblin
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM Progression

Domyślnie Łożysko oporowe wypada z docisku?!

Witam.
    Mam pytanie. Czy da się w jakiś sposób spartaczyć montaż kompletnego sprzęgła?
    Już pytałem o to na forum ale zbieram informacje na piątkową konfrontację z mechanikiem który twierdzi, że moje sprzęgło jest wadliwe (chociaż nie zdemontował w celu sprawdzenia i uważa, że wszystko zrobił dobrze bo nie da się zamontować źle).

Mechanik mi wymienił sprzęgło komplet Valeo i co jakiś czas wypada łożysko oporowe z gniazda słoneczka. Da się go włożyć poprzez dociskanie łapy sprzęgła w stronę wysprzęglika ale problem po czasie powraca.

Można to źle poskręcać? w złym miejscu albo w zły sposób? jak wciskam sprzęgło na biegu jałowym to masełko ale jak wciskam przy 4 tys obrotów to szumi z okolic sprzęgła, pedał wibruje a po kilku kolejnych naciśnięciach sprzęgła wypada łożysko.
    Jeśli jeżdżę nie przekraczając 2tys obr to łożysko nie wypada i sprzęgło chodzi idealnie ale jak powyżej 3tys to coś tam szumi i wibruje, lekko bije w pedał z częstotliwością odpowiadającą prędkości obrotowej silnika.
    Sprzęgło nówka, dwumas w stanie idealnym.

Proooooooooooszę o pomoc, nie stać mnie na płacenie za brak kompetencji mechanika.

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Montaż sprzęgła to bardzo prosta robota. Wydaje mi się, że nie da się tego zle zrobic.
    AR 164 3.0 V6 Super 200 KM 1995 http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...12v_super.html - ciągle w odbudowie
    AR 156 2.5 V6 - sprzedam części
    AR 164 3.0 V6 - sprzedam części

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Baaardzo prawdopodobne że mechanik tym razem ma rację. Wymieniałem to sprzęgło u siebie i nie ma raczej takiej możliwości poskładać tego źle. Jeżeli wypada Ci łożysko ze słoneczka to znaczy że jest tam za duży luz lub pierścień zabezpieczający był wadliwy jako nowy. Jeżeli mech to poskładał i normalnie sie zatrzasneło to powinno być tak cały czas. Kolejna sprawa to to że skoro Ci to wylatuje co jakiś czas to przygotuj się że będzie wylatywało coraz częściej. Jest jeszcze jedna opcja mech złożył to na starym łożysku i najpierw w nim gmerał żeby je wypiąć ze starego docisku,albo zapiął nowe w nowym docisku i później sie skapnął że tak sie nie robi i gmerał w nowym żeby je wypiąć,wtedy mógł uszkodzić pierścień. Tak że jak widzisz opcji jest kilka Generalnie złożyć źle się nie da

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Po pierwsze mechanik powinien sprawdzać montowane cześci ( kto kupił sprzęłgło?)jeżeli założył złą to następna robota gratis gwarancja po to oddajesz do specjalisty żeby dobrze było!, ale tak sobie myślę, że łożysko złączył z dociskiem przed montażem a tak sie nie da założyć sprzęgła w alfie więc musiał to demontować a to jest troszkę pomyślunku i kombinacji i wtedy mogło się uszkodzić łożysko- taki plastikowy oring który blokuje łożysko w słoneczku i on jest pewnie uszkodzony. Ale jak mu to udowodnić!!!! i czy faktycznie tak było!?. czyli na zdemontowanym sprzęgle musisz szukać dłubania czymś ostrym .

Widzę ,że potwierdziłem tylko poprzedni post ale skoro dwóch tak myśli to cos na rzeczy jest w wadliwy pierscień nie bardzo chce mi sie wierzyć większośc mechaników to paprochy
    Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 13-05-2012 o 17:10

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

a łożysko też jest nowe?
    Jeśli nowe to stawiam na błąd mechanika. Dał się nabrać na to samo co ja jak zmieniałem sprzęgło. Jak ściągasz skrzynie to łożysko zostaje w słoneczku. Myślę że mechanik poszedł tym tropem i tak założył. Potem skapną się że zrobił błąd i je wyciągnął ze słoneczka demolując pierścień zaciskowy na łożysko bądź tą te gniazdo co trzyma się w nim ten pierścionek z łożyska. Efekt taki że teraz nie trzyma tobie zabezpieczenie.

Mieszka w
    Kraków/Dęblin
    Auto

Domyślnie

Tak jak go prosiłem oddał mi cały stary zestaw (potrzebowałem porobić foty) czyli na 99% zamontował nowy, który mu dałem (tarcza, docisk, łożysko). Kupiłem na autosklep24.pl. Tak czy siak trzeba demontować skrzynię, żeby sprawę rozwiązać bo nie jest to przyjemne uczucie jak wpada sprzęgło w podłogę przy wyprzedzaniu.
    Część dostał ode mnie, na sto procent dobrą i teraz to komplikuje sprawę bo gdyby część była załatwiana przez niego to bym się nie przejmował i oddał mu auto z powrotem.
    W jakim jestem położeniu? powinienem wymagać od mechaniora, żeby robił to na własny koszt czy grzecznie zapłacić za weryfikację problemu?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

mechanik z reguły nie przyzna się do winy, zgoni na wadliwy towar bo sam go kupiłeś. Wedle mnie możesz kupić nowe łożysko odciągowe, choć nie będzie to łatwe bo sprzedają je tylko w kompletach chyba że z zamienników.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

samo łożysko od 250 do 400pln

Mieszka w
    Kraków/Dęblin
    Auto

Domyślnie

250..:| za dużo. A sama wymiana tego pierścienia blokującego wystarczy? zawsze da się gdzieś dokupić taką pierdułkę..

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

nie da się! zadzwoń do auto -hej może coś pomogą powołaj si na Mariusza 694657613
    Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 14-05-2012 o 12:28