Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Wyciek oleju AR156 2,4 JTD

corallus
    Gość

Domyślnie Wyciek oleju AR156 2,4 JTD

Witam wszystkich serdecznie.

Mam problem z wyciekiem oleju z silnika, a konkretnie z lokalizacją tego wycieku. Zrobiłem kilka zdjęć, ale nie mam kanału i są wykonane z bliska. Może ktoś z Was ma jakieś sugestie co to może być. Samochód był u 2 różnych mechaników, w tym w ASO gdzie wymieniali mi rozrząd i dwa razy uszczelkę pod klawiaturą. Twierdzili, że to właśnie spod tej uszczelki jest wyciek, ale na górze jest sucho. Olej pojawia się w okolicach dolnych rolek od rozrządu w dwóch miejscach. Nie wiem ile da się wywnioskować na podstawie tych zdjęć ale może ktoś mi pomoże. Najbardziej intensywnie olej kapie zaraz po jeździe, potem stopniowo coraz mniej. Na zdjęciach widać te miejsca gdzie bezpośrednio kapie, ale źródło wycieku jest chyba gdzieś wyżej, ale za rolkami ja nie jestem w stanie nic dojrzeć, a na budowie silnika się nie znam.

Pozdrawiam
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAG0078.jpg
Wyświetleń:	810
Rozmiar:	112.3 KB
ID:	54712   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAG0079.jpg
Wyświetleń:	404
Rozmiar:	44.6 KB
ID:	54713   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAG0080.jpg
Wyświetleń:	355
Rozmiar:	48.5 KB
ID:	54714   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAG0081.jpg
Wyświetleń:	810
Rozmiar:	91.9 KB
ID:	54715   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAG0082.jpg
Wyświetleń:	276
Rozmiar:	38.1 KB
ID:	54716  

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

być może miska olejowa albo uszczelniacz wału bądź wałka rozrządu.
    Ściągnij górną osłonę koła zębatego wałka rozrządu i zobacz czy tam jest sucho

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ramzes_II
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    Alfa 159 1,9 Jtdm++ ; Opel Zafira A OPC++

Domyślnie

Cytat Napisał lukas1983 Zobacz post
    być może miska olejowa albo uszczelniacz wału bądź wałka rozrządu.
    Ściągnij górną osłonę koła zębatego wałka rozrządu i zobacz czy tam jest sucho
    w takich ilościach olej to stawiam na uszczelniacz wału (ten w pompie olejowej)
    Diagnostyka i ChipTuning JTD, TDI, HDI, HGW ... tel: 661-104-166
    >>>> Modyfikacje softu także po przesłaniu sterownika <<<<

corallus
    Gość

Domyślnie

Przy wymianie rozrządu wymieniany był również uszczelniacz wałka. Wyciek miałem już przed wymianą rozrządu i generalnie w celu jego usunięcia oddałem auto do ASO, więc chyba to raczej nie jest to.
    Jest w takim razie pytanie czy jeśli jest to uszczelniacz wału, to czy jest w stanie to zrobić zwykły mechanik, czy powinienem się zwrócić do ASO. Choć powiem szczerze, że jak ja mam sam dochodzić co to jest, bo w ASO im się nie chce, to mi się też nie chce z nimi rozmawiać, tym bardziej, że wciskali mi, że to uszczelka klawiatury i jakieś tam nierówności, a tam jest szczelnie i nie ma ani grama oleju.
    Czy te śruby na torx które widać na zdjęciach 1,2,4,5 to są śruby od miski olejowej?
    No i jeszcze to, że olej pokazuje się w dwóch miejscach. To co jest na zdjęciach 1,2,4 i 5 to jedno miejsce, a na zdjęciu 3 które jest bliżej przodu auta to drugie miejsce.

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Mechanik który się zna na rzeczy a nie zwykły mechanik. Jeśli przy klawiaturze nie cieknie to zostają dwa miejsca miska olejowa bądź uszczelniacz na wale. Mi kiedyś ciekło ale miałem źle dokręcony filtr oleju dlatego piszę DOBRY MECHANIK!!

Mieszka w
    Dębica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jacek83 Zobacz post
    Mechanik który się zna na rzeczy a nie zwykły mechanik. Jeśli przy klawiaturze nie cieknie to zostają dwa miejsca miska olejowa bądź uszczelniacz na wale. Mi kiedyś ciekło ale miałem źle dokręcony filtr oleju dlatego piszę DOBRY MECHANIK!!
    No własnie, jesli na wale masz nowy uszczelniacz (ASO naprawdę go wymieniło) to pozostaje uszczelniacz wałka rozrządu..
    Na miskę mi to nie wygląda, miska pociłaby się jeszcze szerzej. Tu tak naprawdę wygląda jakby olej skądś ściekał.

corallus
    Gość

Domyślnie

ASO wymieniało uszczelniacz przy wałku rozrządu. Mam nadzieję, że skoro mnie skasowali to to zrobili. Wyciek był już wcześniej.
    Wiadomo, że ten zwykły mechanik to ma być DOBRY MECHANIK. Chodziło mi o to na ile skomplikowana jest ta robota jeśli jest to uszczelniacz wału. Co trzeba rozebrać żeby to zrobić?
    Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Mieszka w
    Dębica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał corallus Zobacz post
    ASO wymieniało uszczelniacz przy wałku rozrządu. Mam nadzieję, że skoro mnie skasowali to to zrobili. Wyciek był już wcześniej.
    Wiadomo, że ten zwykły mechanik to ma być DOBRY MECHANIK. Chodziło mi o to na ile skomplikowana jest ta robota jeśli jest to uszczelniacz wału. Co trzeba rozebrać żeby to zrobić?
    Dzięki za wszelkie podpowiedzi.
    Jesli simmering na wale, to zrzucic trzeba rozrzad, zdjac kolo rozrzadu z walu po odkreceniu kola pasowego, wydlubac simmering z pompy, osadzic nowy i poskladac do kupy co sie rozebralo. Pewnie z 300 zl lekko pojdzie u mechanika. W ASO nie wiem ile.

Wyslane z HTC Desire Z with Tapatalk 2