Niżej opisany wątek dotyczy falowania obrotów w zakresie 500-1500 przy dojeżdżaniu do świateł po wciśnięciu sprzęgła i toczeniu się auta na luzie.
Na przykładzie filmu autora meggi1977
http://www.youtube.com/watch?v=UOhOuGrQXoc
Czytając wypowiedzi forumowiczów, jak również analizując problem falowania na własnym przykładzie wykonałem raport w który mam nadzieję włączą się pozostali użytkownicy Alf. Falowanie przy dojeżdżaniu do świateł, czyli przy toczeniu się auta to temat rzeka wśród użytkowników Alf. Taki sam problem występuje również u mnie. Kiedy auto się toczy, zaczyna falować w wyżej wymienionym zakresie obrotów 500-1500. Kiedy auto się zatrzyma, obroty stabilizują się po dwóch machnięciach lub czasami jednym.
Można rozróżnić dwa typy falowania:
1) Falowanie ciągłe- występuje cały czas na postoju i przy toczeniu się pojazdu,
2) Falowanie warunkowe-
a) po wciśnięciu sprzęgła przy dojeżdżaniu do świateł,
b) przy toczeniu się auta na luzie.
O ile problem falowania ciągłego można usunąć poprzez czyszczenie przepustnicy, zaworka odmy, wymianę gumowej harmonijki lub wymianę krokowego, to falowanie warunkowe trudniej jest naprawić i chciałbym w tym temacie skupić się właśnie na nim.
Co zrobiłem do tej pory aby naprawić falowanie:
-Wymiana kolektora ssącego,
-Nowa uszczelka kolektora,
-Wymiana gumowej harmonijki,
-Nowy zaworek odmy,
-Nowa uszczelka pokrywy zaworów,
-Czyszczona pokrywa zaworów, szczególnie jej kanaliki odpowietrzające odmy,
-Nowe świece platynowe NGK,
-Poprawiane masy na wszystkich złączach,
-Nowy filtr powietrza,
-Nowa sonda lambda BOSH,
-Nowy przepływomierz BOSH,
-Nowy rozrząd, sprawdzany dodatkowo w dwóch niezależnych warsztatach z zegarem i blokadami- ustawiony dobrze,
-Nowe skręcane opaski zaciskowe,
-Wymieniony silnik krokowy wraz z przepustnicą,
-Czyszczona na lustro przed włożeniem przepustnica, jak również stara także czyszczona,
-Wykonywany reset i adaptacja ECU,
-Nowy akumulator,
-Czyszczone wtryskiwacze paliwa preparatami Wynn's oraz STP przy każdym tankowaniu paliwa przez okres 12 m-cy do dziś,
-Tankowane paliwo na różnych stacjach- bez zmian w zachowaniu silnika,
-Nowe opaski zaciskowe skręcane, cały dolot szczelny,
-Sprawdzone ciśnienie paliwa- 3.5 BAR
Po wykonaniu powyższej listy auto dalej faluje przy dojeżdżaniu do świateł i przy toczeniu się. W związku z powyższym żadne z wymienionych rzeczy nie naprawiło problemu falowania.
Analizując dalej, wykonałem listę rzeczy których jeszcze nie wymieniałem w samochodzie lub które eliminują się same:
1) Wariator- ten powinien otwierać się przy ok 3tyś obrotów, a takich obrotów przy toczeniu nie ma. Mój jeszcze nie hałasuje, można wykluczyć,
2) Koledzy niektórzy podają że może to być problem zaśniedziałych cewek i kabli WN, ale auto na postoju falowania nie ma, więc te rzeczy wg mnie także odpadają,
3) Czytałem także o typie tankowanej benzyny, ten element także można wykluczyć ponieważ auto na postoju ma idealnie równe obroty, zresztą głupie by było gdyby akurat przy toczeniu się auta paliwo zmieniało swoje właściwości,
4) Jeśli przepustnica jest brudna, falowanie występuje także na postoju- przepustnice wykluczamy. Czyściłem i wymieniałem już dwie przepustnice i nic się nie poprawia,
5) Uszkodzony silnik krokowy faluje w każdych warunkach, a tutaj auto kiedy się zatrzyma obroty stoją mur-beton- krokowy wykluczony gdyż stary osobiście jeden czyściłem, a teraz jest nowy i dalej tak samo,
6) Lewe powietrze wykluczone również, wymieniony jest cały dolot wraz z kolektorem ssącym, uszczelką kolektora, zaworkiem i gumową harmonijką,
Rzeczy które ja podejrzewam o falowanie jak również wynikające z opisów forumowiczów:
1) Podczas pracy silnika zaobserwowałem Alfa-Diagiem że kąt fazy rozrządu zmienia się dynamicznie i nie jest stały, może to mieć znaczący wpływ na falowanie. Wariator lub elektrozawór zmieniający fazy rozrządu mogą mieć na to wpływ, ale ten chyba pracuje dopiero od 3 tyś obrotów, a czemu miałby się włączać przy zaledwie toczeniu się auta,
2) ECU i elektronika pojazdu- najbardziej podejrzewam właśnie to, z uwagi na fakt o którym pisał zaviaseq, wypięcie przewodu z zegarów ogłupiało ECU nie dostarczając mu informacji o prędkości kół, falowanie stabilizowało się natychmiast lub znacząco zmniejszało. Mam podstawy sądzić że z jakichś powodów to właśnie ECU źle steruje pracą silnika krokowego podczas toczenia się pojazdu- tylko dlaczego??
TEORIE KTÓRE MOGĄ SIĘ PRZYDAĆ
Teoria użytkownika tomaj909 z forum.gazeta.pl odnośnie kabelka zapobiegającemu falowaniu:
Teoria na temat kolejności zerowania adaptacji silnika krokowego i ECU przez użytkownika ben112 na forum.gazeta.pl:pomoże ci przeprogramowanie centralki wtrysku taki program ma aso
lub lub po prostu należy ,,ućiac,, czarno zielony kabel dochodzący
do centralki wtrysku ten który mierzy prędkosc samochodu (centralka
nie wykryje błedu)wiem bo pracuje w aso alfa romeo.
Teoria użytkownika pini na temat regulacji śrubki przepustnicy i obrotów silnika ze strony alfa-lancia.plwykonać zerowanie adaptacji silnika krokowego oraz zerowanie adaptacji ECU.
- te dwa zerowania to sa całkiem inne "zerowania" i należy je wykonać w takiej
kolejnosci.
Proszę zaglądać co jakiś czas na pierwszą stronę. Temat będzie aktualizowany o nowe informacje. Zapraszam do rozmów.Silniki 1,6 1,8 2,0 powinny miec obroty 650-700 a z wlaczoną klimatyzacją 850-900obr/ min wg wytycznych serwisowych
Zatem prawidlowo dzialający uklad powinien pozwolić zejść silnikowi krokowemu do takiej pozycji przepustnicy. Mechanicznie podwyższa sie obroty śróbka imbusową M6 po stronie linki gazu w przypadku dewiacji silnika