Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: swiatła do jazdy dziennej,a dodatkowy tani automat i jego schemat

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie swiatła do jazdy dziennej,a dodatkowy tani automat i jego schemat

zacznę tak zakupiłem światła do jazdy dziennej z uwagi na to ze posiadanie ich to same zalety jeśli ktoś wali krótkie odcinki,i nie tylko,fakt ze to nie audi i takie tam,ja wybrałem takie które nie szpecą wyglądem ponieważ ich nie widać/no może trochę/podczas świecenia widoczne być muszą/niestety/i powstaje problem muszę zamontować moduł,automat który wyłączy dzienne ledy a załączy mijania,w moim mieście jest sklep inyl,gość zapodał to co jest na allegro czyli http://allegro.pl/modul-automat-wlac...841259441.html na allegro to około 14zł a ja dałem za to samo zł 9.,do czego pije podam najpierw schemat który rozszyfrowałem i powinno być ok a nie jest,tylko na razie nie mogę odnaleźć zdjęć, ,plus na ledy podciągałem spod radia gdzie po przekręceniu kluczyka pojawia się plus i led się pali,po zainstalowaniu modułu czyli tNVF4-2C-Z30a po podłączeniu pod plus od mijania wywala bezpiecznik a moduł powinien pstryknąć i wyłączyć ledy,może ktoś z was może pomóc,lub zakupił cos takiego

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

A jakie to zalety!!!

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    A jakie to zalety!!!
    Zaraz wybuchnie duskusja o zaletach a nie problemie z przekaznikiem Przy pracujacym silniku na jałowym włącz na moment i wyłącz światła zauwarzysz jak "przysiada" na obrotach silnik,to obciazony dodatkowym zapotrzebowaniem na prad alternator tak go przychamowuje. Tez kiedys myslalem ze to nie istotne,teraz jestem jakis czas w kraju gdzie swiateł sie nie zapala i uwierz ze widac ''jakie to zalety" na stacji benzynowej

PS.Musze w końcu znalezc chwile i machnac schemat na taki przekaznik bo sprawa jest banalnie prosta a widze ze jest coraz wieksze zainteresowanie takimi swiatłam.Tak w słowach nie umiem opisac,ale wystarczy stycznik ze stykiem spoczynkowo zwartym
    Ostatnio edytowane przez michal_lc4 ; 04-10-2011 o 21:00

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

jeśli chodzi o spalanie to mógłbyś jeździć z wiatrem i z górki a już nie mówię o wyłączonej klimie i zamkniętych oknach i odpowiednio dobranych oponach i felgach to dopiero zobaczysz jakie to daje oszczędności na stacji a gdzie tu bezpieczeństwo i komfort jazdy. Jeśli chodzi o podłączenie to ja bym podłączył przekaźnik gdzie na cewkę podłączyć napięcie z postojówek a na styki nc zasilanie po zapłonie i wcale to nie musi być z radia lecz gdzie pod maską bym poszukał jakieś zasilanie.

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

No najlepsze są takie pyskowki wielce mi bezpiecznych kolesi gnajacych 120 po mieście "na światłach". Ba czasem to i nawet przeciw mgłowe zapalają zeby im spieprzać z drogi. Czarek82, masz tez zapalone przeciwmgłowe? O dziwo tutaj, gdzie nie używa sie świateł w dzień,a jeździ normalnie jak cywilizowany człowiek wypadkowość jest dużo mniejsza niż w krainie oświetlających asfalt za dnia. Producenci nowych aut tez wzięli sobie z kosmosu pomysł montażu świateł do jazdy dziennej zmniejszajace zuzycie paliwa. Aaa nie,nie maja pojęcia o bezpieczeństwie
    Ostatnio edytowane przez michal_lc4 ; 04-10-2011 o 21:52

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

ciekawe ile ty kilometrów robisz bo z twojej wypowiedzi wynika że jeździsz tylko do kościoła w niedziele! od momentu nakazu jazdy na światłach ja przynajmniej widzę różnicę ponieważ w niektórych sytuacjach takie auto jest bardziej widoczne z daleka ale cóż nie jeżdżę tylko po mieście u Was. Nie jeżdżę na halogenach tylko kulturalnie na światłach i mnie też drażnią takie barany które jeżdżą na halogenach i pamiętaj że nie wszyscy producenci wprowadzili światła dzienne niektórzy zmienili żeby zwykłe światła były zawsze włączone po włączonym zapłonie a niektórzy uznali halogeny jako światła dzienne np. skoda. A w mojej poprzedniej wypowiedzi chodziło o to że, myślenie o zbyt dużej oszczędności na jeżdżeniu na światłach dziennych niż na zwykłych światłach jest dużo mniejsza niż STYL JAZDY!!! sam pisałeś o dyskusji i sam ją zacząłeś nie odpowiadając na pytanie o przekaźniku.

Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto

Domyślnie

ja powiem tak światła mijania,są stworzone do jazdy w nocy i tylko tam się sprawdzają,dzienne do jazdy dziennej,tylko kolega michal_lc4 ma duże pojecie na ten temat,reszta to zabobonisci poczytajcie zobaczcie i się wypowiadajcie,po co kłótnie,temat rozwiązałem ten przekaźnik jest prosty tylko spierdzieliłem trochę ten tranzystorek co łączy plus i minus w przezroczystej rurce,po prostu go wyciąłem styk 86 na plus do świateł mijania,85 masa.30 to prąd + po przekręceniu stacyjki/jak to woli radio czy jak tam na silniku czy stacyjce/styk87a to plus na led,87 jest wolny,led minus pod akumulator lub pod mase/a tak jeszcze czemu jest tyle przeciwników led,

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał czarek82 Zobacz post
    ciekawe ile ty kilometrów robisz bo z twojej wypowiedzi wynika że jeździsz tylko do kościoła w niedziele! od momentu nakazu jazdy na światłach ja przynajmniej widzę różnicę ponieważ w niektórych sytuacjach takie auto jest bardziej widoczne z daleka ale cóż nie jeżdżę tylko po mieście u Was.
    Yyyy.... no to tak,jak jestes taki ciekawy to jeżdze takolska (z centrum) -Niemcy (wzdłuż) - Francja (wzdłuż) do Hiszpani (Barcelona - Madryt),często w niedziele też Dla zainteresowanych dodam że traska jest robiona AR 156 jak w opisie no i po pięciu,sześciu tygodniach powrót,tydzień w PL i od nowa. Hmm wiem,zapewne Ty robisz więcej km w koło komina po mieście "u Was". To że auto jest na trasie czy w miescie bardziej widoczne na światłach to ja wiem,ale moja i zainteresowanego stycznikiem wzmianka dotyczyła (jakie to korzyści?) tylko ekonomii a nie widocznosci badź nie na drodze. To pozostawiam na rozpatrywanie polskiemu ministrowi transportu bo jak wspomniałem w żadnym z tych krajów przez które jeżdże świateł sie praktycznie nie używa w dzień a wypadkowość jest znacznie mniejsza niż w PL. Czytalem tez juz nie raz sondaże jakie robiono w krajach gdzie wprowadzono nakaz urzywania świateł i okazywało się że po tej zmianie często nic to nie zmieniało a nawet,już nie pamiętam w jakim kraju,wypadkowość wzrosła.

PS. BTW i "bez spinki" zbytniej,to nie wojna o złote kalesony
    Ostatnio edytowane przez michal_lc4 ; 05-10-2011 o 21:07

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Sorry, Ja tylko spytałem jakie zalety!!!!!

Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto

Domyślnie

no tu i to ja wymiękam.ale z Michałem się zgadzam,dużo czytałem i powtarzam światła do jazdy w nocy to światła mijania nie mając nic z dziennymi wspólnego,dodam ze jazda na światłach mijania oślepia kierowców za dnia http://www.youtube.com/watch?v=XjvbJ...eature=related pamiętajcie ze to reklama marki nie musi byc tak drogo