Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Szarpie po zdjeciu nogi z gazu

Matikskw
    Gość

Domyślnie Szarpie po zdjeciu nogi z gazu

za każdym razem jak zdejmę nogę z gazu szarpie aż cale auto się trzęsie, jak dodaje to tez, dopiero po chwili idzie płynnie. Oprócz tego brak mocy - na lpg delikatnie wciskając gaz rozpędzę się powoli ale nieraz do 4 tys rpm i dalej już nie idzie a pod górkę tragedia jak nie rozpędzę dobrze Belki to taki brak mocy z redukować trzeba po kolei bo spadają obroty a na benzynie dość idzie ale 160 koni to to nie jest też szarpie i dławi, szarpie tez w granicach od 2 do 3 tys obrotów na pb i lpg Pomóżcie Dobrzy Koledzy bo poszerza się grono znajomych którzy mówią: "Ty naprawdę Ją Kochasz bo wciąż nią jeździsz" Na kompie byłem podobno sondy nie czyta, mechanik małomówny; najlepiej jakbym mu zostawił... Ale mówi że taki brak mocy to wg.. niego nie koniecznie sonda. Drugi który wymieniał przegub mówi że by cewki podejrzewał. odpiąłem wtyczkę od przepływomierza dalej to samo, lewego nie ciągnie bo na jałowym dość chodzi równo, dodam że mam luz na pedale gazu, po naciśnięciu po chwili zbiera ale to sobie wyreguluję dziś jeszcze koło przepustnicy. Znacie Dobrego Mechanika, wiadomo niedrogiego najlepiej w okolicach Krakowa co jest rączką do naszych wspaniałych TeeSów ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar richi102
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Ford Mondeo MK4 1.8 TDCI 2010

Domyślnie

U mnie w Belli przyczyną szarpania takiego samego jak u ciebie były wypalone świece. Po wymianie brak problemu.
    Sprawdził bym też układ paliwowy. To tylko moja opinia, niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni!
    Pozdrawiam Rychu

Matikskw
    Gość

Domyślnie

Świece założone nowe co prawda nie platynówki bo magnetti marelli ale takie jakie maja być a szarpanie jak było tak jest, a układ paliwowy hm na gazie to samo przecież. Myślę że Pomożecie. Dodam że to się działo stopniowo na początku szarpało bardzo słabo. może to być np górna łapa silnika która u mnie wygląda nie za ciekawie ? jak cofam np albo ruszam to tak szarpie autem ze aż słychać jak się karoseria trzęsie. sprzęgło ok. bo podciągnąłem sobie ładnie ręczny wrzuciłem dwa i próbowałem ruszyć; auto zgasło więc nie ślizga.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

zmien mechanika ,komp.czyta błedy sondy i jak po odpieciu przepływki chodzi ,na wolnych nie szarpie ,nie chce gasnac ? Moja gdy odepne bez wdwpniecia pedału gasnie . i nie reguluj tej srubki przy przepustnicy bo narobisz syfu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar set669
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 2.0 TS 155KM

Domyślnie

Ja mam to samo. Byłem na serwisie wprawdzie w Bułgarii ale macher tam zdiagnozował odchylenie przynajmniej u mnie łopatki przepustnicy o 7% ( nie wiem jak to sprawdził). założyłem taki temat. Może ktoś tu pomoże.
    Nie ma sensu uciekać od swoich problemów.
    Chyba, że Twoim problemem są lwy.

Konik
    Gość

Domyślnie

Ja bym zaczął od tego, że wypiąłbym rurę od gazu przed mikserem, oczywiście wcześniej przełączając auto na PB i rozgraniczył, czy problem występuje na PB czy LPG. Jeśli puszcza gaz gdzieś na zaworach, uszczelkach i innych to samo przełączenie na PB nic nie da. Trzeba fizycznie odciąć LPG. Oczywiście można zakręcić zawór w butli, ale mi łatwiej było odpiąć wąż. Pojeździć parę dni i poobserwować. Jak nie ustaną objawy, mamy pewność, że to nie LPG szwankuje. Mnie mechanik wysyłał do ASO twierdząc, że LPG nie ma tu nic wspólnego, skoro na PB szarpie. Odłączyłem rurę i się okazało że jest cacy. Na membranie nie trzymał podciśnienia i rano miałem zawsze zalane auto.
    To pewnie nie do końca to co u Ciebie, ale taka jest moja sugestia.

Matikskw
    Gość

Domyślnie

ja mam sekwencje nie mam mixera... a reduktor jest nowy Silvera kosztował 5 stówek i ma parę miesięcy ale gaz gdzieś puszcza bo śmierdzi mi gazem ;p przepustnice bym może wyczyścił ale nie chce mi się wieżyc ze brud w Niej może powodować takie wariacje. Biegi jak zmieniam to tez szarpie całym autem; zaraz po wrzuceniu biegu jak spada na obrotach.... możliwe ze nie pali na jeden gar i pozostałe trzy (w sumie jeden - bliźniak tego niedopalającego) musi go synchronicznie ciągnąć za sobą i temu tak szarpie? a przy wyższych prędkościach jest ok. bo przy ruszaniu jakbym chciał ruszyć to muszę pomalutku sprzęgło puszczać bo szarpie całym patentem jak nie wiem a zakręcę ten gaz z ciekawości koleżko)
    Ostatnio edytowane przez Matikskw ; 12-08-2011 o 14:49

Matikskw
    Gość

Domyślnie

dodam że wcześniej szarpnięcie było minimalne teraz buja budą jak na sztormie a ciekawe jest to ze jak jadę i wcisnę sprzęgło by zmienić bieg to słychać tak jakby dogazowywał na moment trochę sam od siebie takie wrrrrr i spada na luzie do normalnej pracy 1000 obrotów i wrzucam bieg to trwa 2 sekundy

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Matikskw Zobacz post
    dodam że wcześniej szarpnięcie było minimalne teraz buja budą jak na sztormie a ciekawe jest to ze jak jadę i wcisnę sprzęgło by zmienić bieg to słychać tak jakby dogazowywał na moment trochę sam od siebie takie wrrrrr i spada na luzie do normalnej pracy 1000 obrotów i wrzucam bieg to trwa 2 sekundy
    Takie objawy może powodować przepływomierz.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Matikskw
    Gość

Domyślnie

Ale odpiąłem wtyczkę od przepływomierza i nie było żadnej różnicy....