Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: [156] ceramizer w skrzyni biegów

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie [156] ceramizer w skrzyni biegów

Nie tak dawno opisywałem problem ze skrzynią biegów w mojej AR, polegający na zgrzycie przy wkładaniu III biegu podczas mocnego rozpędzania, powyżej 4800 obr/min.
    Kilka dni temu wymieniłem olej w skrzyni biegów, zastosowałem również ceramizer. Jak narazie skrzynia pracuje bez zarzutów. Niestety warunki drogowe sprawiają, że nie mam możliwości sprawdzenia czy problem z III biegiem nadal występuje. Nawiasem mówiąc przejechałem po wymianie dopiero jakieś 400km, natomiast proces ceramizacji trwa nieco dłużej, dlatego na efekty być może trzeba będzie jeszcze troszkę poczekać. Nie wierzę w tego typu wynalazki, które można kupić na allegro i bazarach, bądź w hipermakretach. Jednak opinie co poniektórych oraz testy ceramizerów przekonały mnie do tego produktu. Jeśli nie pomoże, to z pewnością nie zaszkodzi. Olej wymieniłem przy przebiegu 92.000km. Za 3 tys. km czeka mnie wymiana oleju silnikowego (Castrol GTX Magnatec), wówczas zastosuję ceramizer do silnika, bowiem test tego specyfiku poniekąd mnie przekonał.
    Kiedy tylko warunki pozwolą, sprawdzę jaki wpływ na opór podczas wkładania III biegu przy wysokich obrotach miała wymiana oleju w skrzyni oraz ceramizer.
    Pozdrawiam.
    P.S. tutaj info o ceramizerach. -->> www.ceramizer.pl

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Ogier Avatar slow
    Mieszka w
    Krotoszyn
    Auto
    AR 156 2.0TS 1999r.

Domyślnie

Mówisz że nie wierzysz,a stosujesz.To jak to z tobą jest :?: :wink:
    @LFA-to nieziemska robota!!!!!!!!

http://slow.fotosik.pl/

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał slow
    Mówisz że nie wierzysz,a stosujesz.To jak to z tobą jest :?: :wink:
    No mówię (piszę), że zazwyczaj nie wierzę i wszelkiego rodzaju złote środki omijam szerokim łukiem. Jednak w tym przypadku wyniki zastosowania ceramizerów poparte są badaniami, testami, opiniami itp. Dlatego przymknąłem oko i kliknąłem "kup" :wink:

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

witam
    Ja zalałem ceramizer do silnika, skrzyni i paliwa, ale nie w belli (ni jest to jakiś doświadczalny krolik) tylko w Focusie MkII 1.6 TDCI 80 tys. przebiegu. Objechałem już jakieś 1600km i co zauważyłem to obroty na biegu jałowym spadły z około 900 do 750-800. silnik chodzi dużo ciszej, skrzynia biegow chodzi bardziej gładko i ciszej. Ruszanie z 2 biegu przed było trudniejsze teraz jest jakby łatwiejsze. Wcześniej przeważnie gasł teraz prawie nigdy się to nie zdarza. Generalnie samochod się wyciszył i silnik chodzi "kulturalniej". Spalanie trudno powiedzieć bo generalnie auto nie pali dużo.
    Chyba wsumie było warto.
    Pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar bosniak_sg
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    2.0 JTS GT Selespeed 08r

Domyślnie

Podobno na 3 dni przed śmiercią stan pacjenta znacząco ulega poprawie.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubacik
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    Jest 156 JTD 16 V SW i 2.5 V6 SW była Berlina 156 2.5 V6

Domyślnie

witam
    Czy to potwierdzone dane z jakiegoś naukowego medycznego pisma czy tylko twoje spostrzeżenia? 8))) bo od wczoraj jakoś lepiej się czuję? <fajka>
    Pozdrawiam

ViP Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Zdzieszowice
    Auto
    AR

Domyślnie

Ja zastosowałem ceramizer do skrzyni biegów już w kilku autach i znacznie poprawiała się zmiana biegów, przed zastosowaniem trzeba było z większą siłą zmieniać biegi a po zastosowaniu zmiany można było dokonywać jednym palcem.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

I jak tam testy długodystansowe cermizera w skrzyni? Działa to? Daje to coś?
    Pozdrowionka

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Może i to zabezpieczy w jakiś sposób silnik czy skrzynię, ale cudów bym się nie spodziewał po tym, zalewałem do silnika i ceramizera i ceratec firmy liqui moly, myślę że względnie ciszej chodzi silnik po ceratecu. Ale to moje odczucie tylko, nie potwierdzone żadnymi badaniami naukowymi. Tak hobbystycznie można sobie zalać tym silnik, raczej się nic nie stanie. Ja stosowałem to na zasadzie, nieco sprawdzenia tego mitu, czy działa, itd. Sporo już przejechałem na tym i ocenić mogę że nie zaszkodził żaden z tych środków. A czy ma jakieś zbawienne działanie, trudno odpowiedzieć jednoznacznie. Jak ktoś ma taką ochotę to można zalewać nic się nie stanie złego.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Oświęcim
    Auto
    AlfaRomeo 156 1,8TS SW 2002 Distinctive Lift

Domyślnie

Kolego jastosowałem ceramizery w bmw jak posiadałem i polecam z czystym sumieniem. Po ściągnięciu głowicy na gładziach nawet ryski nie było a bez oleju pociągła 30kilometrów(pęknieta misa), w skrzyni stosowany ale jaki wpływ to nie wiem, w dyfrze troszkę pod koniec go wyciszył nawet - ale dostał dwie strzykawki. Musisz brać pod uwagę że ceramizer uzupełnia minimalne utraty materiału ciernego(metalu) zasklepiając się tam i pracując jak on. Prosty test to rozgrzej sobie na łyżeczce minimalnie tego nad kuchenką a po zastygnięciu nie będziesz w stanie zarysować żyletką próbowałem.
    Jeżeli chodzi o twoją skrzynię to raczej ceramizer ci nie pomoże, w ostateczności jeżeli gdzieś się przycina mechanizm to bym ci proponował ''militec'' gdyż wytwarza ładną powłokę cierną(śliska bardziej niż po oleju). No ewentualnie jak masz dostęp to oryginalny rosyjski motorlife,tylko oryginał a nie podróba amerykancka lub inna na licencji - tylko oryginalny, nawet stare trupy potraktowane młotkiem na tłok żeby ruszyłi zalane tym jeździły tylkotrudno to dostać.