Nie tak dawno opisywałem problem ze skrzynią biegów w mojej AR, polegający na zgrzycie przy wkładaniu III biegu podczas mocnego rozpędzania, powyżej 4800 obr/min.
Kilka dni temu wymieniłem olej w skrzyni biegów, zastosowałem również ceramizer. Jak narazie skrzynia pracuje bez zarzutów. Niestety warunki drogowe sprawiają, że nie mam możliwości sprawdzenia czy problem z III biegiem nadal występuje. Nawiasem mówiąc przejechałem po wymianie dopiero jakieś 400km, natomiast proces ceramizacji trwa nieco dłużej, dlatego na efekty być może trzeba będzie jeszcze troszkę poczekać. Nie wierzę w tego typu wynalazki, które można kupić na allegro i bazarach, bądź w hipermakretach. Jednak opinie co poniektórych oraz testy ceramizerów przekonały mnie do tego produktu. Jeśli nie pomoże, to z pewnością nie zaszkodzi. Olej wymieniłem przy przebiegu 92.000km. Za 3 tys. km czeka mnie wymiana oleju silnikowego (Castrol GTX Magnatec), wówczas zastosuję ceramizer do silnika, bowiem test tego specyfiku poniekąd mnie przekonał.
Kiedy tylko warunki pozwolą, sprawdzę jaki wpływ na opór podczas wkładania III biegu przy wysokich obrotach miała wymiana oleju w skrzyni oraz ceramizer.
Pozdrawiam.
P.S. tutaj info o ceramizerach. -->> www.ceramizer.pl