Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Temat: Grzejace sie ciagle lewe przednie koło

witko
    Gość

Domyślnie Grzejace sie ciagle lewe przednie koło

Witam! Posiadam AR 156 1.9 jtd 140km 2004r. W sierpniu wymienilem wszystkie tarcze hamulcowe (biły przy hamowaniu i mialy wzery) dodam ze klocki zostaly wytrezowane i zostaly w samochodzie. We wrzesniu podczas jazdy uslyszalem piszczenie dochodzace z lewego przedniego kola.Zatrzymalem sie i zauwazylem ze kolo(tzn tarcza,zacisk i felga) jest wyraznie bardzo gorace przy czym reszta kol jest zimna.
    Podjechalem do mojego mechanika - rozlozyl zacisk przeczyscil tloczek, wymienil wszystkie uszczelki na nowe jak rowniez zostal wymieniony przewod hamulcowy - profilaktycznie.
    W drodze od mechanika do domu (ok 5km) znow uslyszalem piszczenie.Kolo nadal sie grzeje. Zadzwonilem do niego poradzil mi ze to moze byc pompa hamulcowa (podobno mial kiedys taki przypadek w innym samochodzie i to byla pompa). Ale koszt pompy jest dosc spory wiec pomyslalem ze trzeba z tym do kogos jeszcze podjechac. Pojechalem na ul.Saska do panow specjalizujacych sie w AR. Jeszcze raz rozkrecili wszystko,przeczyscili, zalali uklad jakims lepszym plynem hamulcowym i odpowietrzyli. Pierwszy raz sie z czyms takim spotkali.Okazalo sie rowniez ze mam pokrzywione,,nowe,,tarcze! Wiec zostaly przetoczone! Niestety to nic nie pomoglo mojej Alfie i kolo nadal piszczy i sie grzeje.. Nawet przy takich ujemnych temperaturach. Podejzenie pada teraz na asr.. Nie wiem co zrobic? Jesli ktos ma jakis pomysl prosze o podpowiedz.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

klocki swobodnie chodza w zaciskach? najlepiej byloby wsadzic inny zacisk na probe i zobaczyc czy Twoj nie jest wadliwy. Przewody hamulcowe nie sa zalamane?

sprawdzic wszystko to nie problem bo wystarczy wyciagnac zacisk i popompowac hamulcem troche i wcisnac tloczek i tak kilka razy jesli chodzi to jest dobry...
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Kontrolka żadna ci się nie zapala od asr/vdc lub ABS ?? Hamujesz normalnie ,nie znosi cię na lewo czy prawo?? Stara zasada głosi:wymeniasz tarcze ,wymień i klocki. Jak łożysko?? Przewód hamulcowy nie załamany??

Edit ,ubiegł mnie BamBoZsek

witko
    Gość

Domyślnie

Klocki chodza w zaciskach swobodniej nawet niz przed tloczeniem tarcz.Przewod hamulcowy nie jest nigdzie zalamany gdyz byl wymieniany miesiac temu na nowy choc tamtemu tez nic nie bylo - tak jak juz mowilem - profilaktycznie. Co do lozyska to nie mam pojecia?? bo nikt o tym do tej pory nic mi nie mowil... Zadna kontrolka sie nie zapala,auto hamuje ok bez zadnego znoszenia.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Maciek84
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 2.5 V6 SW Full FL

Domyślnie

Ja miałem podobny problem z przednim prawym zaciskiem, też mi się blokował i klocek tarł o tarczę. Wystarczyło ponownie wszystko wyczyścić, wymienić uszczelkę prowadzącą tłoczek, nasmarować wszystkie elementy i powierzchnie. Po tym zabiegu wszystko wróciło do normy.

witko
    Gość

Domyślnie

Ten zabieg robilo juz 2 roznych mechanikow a mimo to nadal sie grzeje.
    No nic jak narazie spróbuje zobaczyc to łozysko.

Użytkownik Rowerzysta Avatar AjRomek
    Mieszka w
    Jelenia Góra/Chojnów
    Auto
    AR 156 Sportwagon 2.0 JTS 165KM Distinctive'02r.

Domyślnie

miałem podobny problem w tylnym kole. Pseudofachowcy tez mi mówili że klocki chodza w zaciskach swobodnie... tylko nie wiem co mieli na myśli, a problem pozostawał ten sam. W końcu jednak trafiłem na gościa ktory jednak miał jakieś pojecie i podobnie jak u kolegi Alfik84, powtorne dokładne bardzo dokładne wyczyszczenie zacisków zlikwidowało problem, a głównie chodziło o blaszki przytrzymujące klocki. Po pierwsze czyste z nagaru i innego syfu oraz ważną rzeczą jest ich dobre wyprofilowanie aby nie były za mocno wygiete żeby klocek mógł swobodnie odbijać. w moim przypadu to było rozwiązaniem problemu piszczacego koła. Ani pompa ani łożysko i asr, daj sobie spokój z tymi podobnymi pomysłami... mi tez podobne głupoty proponowali. A na jakiej podstawie stwierdzili że masz krzywe nowe tarcze? jeśli piszczenie wg nich mialo z tym cos wspolnego to dałeś sie wkręcic...zbedny wydatek.

[QUOTE=witko;451073]Klocki chodza w zaciskach swobodniej nawet niz przed tloczeniem tarcz.[QUOTE]
    Ostatnio edytowane przez AjRomek ; 18-12-2010 o 18:07
    Alfa Romeo 156 SW 2.0 JTS

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

AjRomek-podejżewam ,że nie wiesz jak umierające łożysko potrafi się nagrzać,ale z drugiej strony autor tematu słyszałby charakterystyczne wycie łożyska.

Dziwna sprawa ,że dwóch mechaników robiło zacisk i dalej to samo,ale wszystko wskazuje na to ,że jednak te klocki nie siedzą swobodnie.

Tarcze po przetoczeniu napewno równe??

Użytkownik Rowerzysta Avatar AjRomek
    Mieszka w
    Jelenia Góra/Chojnów
    Auto
    AR 156 Sportwagon 2.0 JTS 165KM Distinctive'02r.

Domyślnie

nie twierdze że umierajace łożysko nie ma wpływu na grzanie się piasty, ale kolega ewidentnie napisał że koło piszczy, wiec ewidentnie klocek trze o tarczę
    Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    AjRomek-podejżewam ,że nie wiesz jak umierające łożysko potrafi się nagrzać,ale z drugiej strony autor tematu słyszałby charakterystyczne wycie łożyska.
    Alfa Romeo 156 SW 2.0 JTS

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Cytat Napisał witko Zobacz post
    Witam! Posiadam AR 156 1.9 jtd 140km 2004r. W sierpniu wymienilem wszystkie tarcze hamulcowe (biły przy hamowaniu i mialy wzery) dodam ze klocki zostaly wytrezowane i zostaly w samochodzie. We wrzesniu podczas jazdy uslyszalem piszczenie dochodzace z lewego przedniego kola.Zatrzymalem sie i zauwazylem ze kolo(tzn tarcza,zacisk i felga) jest wyraznie bardzo gorace przy czym reszta kol jest zimna.
    Podjechalem do mojego mechanika - rozlozyl zacisk przeczyscil tloczek, wymienil wszystkie uszczelki na nowe jak rowniez zostal wymieniony przewod hamulcowy - profilaktycznie.
    W drodze od mechanika do domu (ok 5km) znow uslyszalem piszczenie.Kolo nadal sie grzeje. Zadzwonilem do niego poradzil mi ze to moze byc pompa hamulcowa (podobno mial kiedys taki przypadek w innym samochodzie i to byla pompa). Ale koszt pompy jest dosc spory wiec pomyslalem ze trzeba z tym do kogos jeszcze podjechac. Pojechalem na ul.Saska do panow specjalizujacych sie w AR. Jeszcze raz rozkrecili wszystko,przeczyscili, zalali uklad jakims lepszym plynem hamulcowym i odpowietrzyli. Pierwszy raz sie z czyms takim spotkali.Okazalo sie rowniez ze mam pokrzywione,,nowe,,tarcze! Wiec zostaly przetoczone! Niestety to nic nie pomoglo mojej Alfie i kolo nadal piszczy i sie grzeje.. Nawet przy takich ujemnych temperaturach. Podejzenie pada teraz na asr.. Nie wiem co zrobic? Jesli ktos ma jakis pomysl prosze o podpowiedz.
    Identycznie miałem u siebie. Pomogło dopiero dokładne wyczyszczenie dna kanaliku w którym siedzi pierścień uszcz. tłoczek (wew. zacisku).Jak to zrobić opisałem w dziale "zrób sam"